Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
serafin2

[EX II 95r. ] Problem z ASB - brak biegu D

2010-01-23, 14:27

Witam wszystkich, problem pojawił się parę dni temu podczas dużych mrozów. Po zapięciu biegu D przestał reagować, stoi w miejscu żadnego toczenia, podjeżdżania nic. Działają 1,2,R wszystko porucz D. Zaczęła migać OD mogę ją wyłączyć, ale za chwilę ponownie się zapala.Więc włanczam na 2 a potem na D. Przeczytałem parę stron waszych problemów, dzwoniłem do jednego forumowicz, który miał podobny problem w tamtym roku ,,starwind,, dzięki za rady. Sugerowaną przyczyną jest prawdopodobnie pęknięty uszczelniacz, cały czas jeżdżę spokojnie z tą usterką ale dowiedziałem się żeby postawić go ,,na kołki,, zanim nie zrobię skrzyni -czy to prawda- . Posiadam kanał spróbował bym sam ją naprawić ale potrzebuje waszej pomocy, wskazówek, może jakieś zdjęcia.
Mam zamiar zacząć od wymiany oleju, filtra w ASB, ale wątpię zeby to pomogło.
Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

Re: [EX II 95r. ] Problem z ASB - brak biegu D

2010-01-23, 15:05

wież mi :mrgreen: jak będziesz jeździł tylko pogorszysz sprawę niszcząc dodatkowe elementy
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2010-01-23, 15:20

Skoro mryga Ci OD to sprawdź czy też masz check engine, jeśli masz błędy w komputerze dotyczące pracy skrzyni to je najpierw sprawdź, przyczyną braku D może być też sama elektronika, przewody lub czujniki. Ja kiedyś straciłem D (ślizgał się, choć dawał radę ruszać ale po chwili nie ciągnął zupełnie na D) i przyczyną był gdzieś uszkodzony lub przetarty przewód.

kasper3211

2010-01-24, 13:42

Jezeli miga OD podjedz do Dłógołęki.
Gościu sensowny zna się na żeczy.
Gdyby co to 609-416-966

serafin2

2010-02-08, 08:50

Dziwna sprawa po przyjsciu plusowej temperatury biegD się naprawił, nie mam pojęcia jakim cudem. Tylko zapala sie podczas jazdy OD i czuję lekkie szarpnięcia podczas zmiany biegów a przełanczał bardzo płynnie.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-02-08, 09:03

skoro zapala sie OD znaczy ze skrzynia zglasza bledy, czego objawem sa szarpniecia, proponuje diagnozowac poki sie nie rozsypala calkiem, bo potem to juz generalka bedzie.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”