Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Kinetyk - Przestroga

2008-05-18, 23:34

dzisiaj z Grzesiem doświadczyliśmy puszczenia zaczepu w trakcie wyciągania na kinetyku :eek:
niestety fabryczne zaczepy nie nadają się do tego celu :!: po kilku wyciągnięciach zaczep puścił.
uratowało nas to iż:
1. zaczep wyglądał już mało solidnie i nie szarpaliśmy tylko delikatnie wyciągaliśmy
2. na kinetyka założyliśmy koc, który bardzo zmniejszył skutki i wysokość lotu szekli
szekla i tak miała taką energię iż wgniotła zderzak, a tablica rejestracyjna się rozpłaszczyła

LUDZIE NIE ZAPINAJCIE LINY O FABRYCZNE ZACZEPY :!: :!:

jutro postaram się zapodać fotki ;P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

nemrod

Re: Kinetyk - Przestroga

2008-05-19, 13:26

otwierajcie maske przy szarpaniu przodem.
Lepiej jak maska dostanie niż kierowca lub pasazer :D :P

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-05-19, 19:50

otworzenie maski to standard :P
mi chodziło raczej o to aby nie używać do wyszarpywania oryginalnego uchwytu, bo to badziewie, metal jest cholernie kruchy.
jak chciałem go urwać do końca wystarczyły dwa ruchy ręka i pękł :eek:
Stworzyłem POTWORA ;P

HAMME

2008-05-19, 20:20

Panowie, mocowania do holowania są jak sama nazwa wskazuje do holowania, a nie do wyrywania chwasta :)

W żadnym rajdzie nie dopuszczą was ze standardowymi mocowaniami. To, że straciliście zderzak to wasze szczęście to naprawdę potrafi zabić. Na osatnim rajdzie ja sraciłem klapę bo pękł kinetyk a kolega ma dziurę w moście bo dostał strzała od mocowania patrola.

Jeżeli łapiecie auto za standardowe mocowanie to róbcie to na statykach jak już taśma jest maksymalnie naciągnięta. Nie szarpcie kinetykiem.

I dobra rada - zasadniczo unikajcie używania kinetyka. Jeżeli będziecie mieli do wyboru aby ktoś Was wyciągał na wyciągarce a kinetykiem zawsze wybierajcie pierwszy wariant.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-05-19, 21:13

Jeżeli łapiecie auto za standardowe mocowanie to róbcie to na statykach jak już taśma jest maksymalnie naciągnięta. Nie szarpcie kinetykiem.
Wojtku, ale to nie było szarpanie ;P to było delikatne wyciąganie jak na statyku, tylko te zaczepy są do niczego, wystarczy że raz był zgięty i wyprostowany i już na 100% walnie nawet przy holowaniu :P
Stworzyłem POTWORA ;P

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”