2008-05-29, 23:25
Panowie to jest tak
Ja mam elektryka Ected i jest to super blokada do opon 32" z agresywnym bieżnikiem (np. simex). Zalety to że jest super cicha, nie szarpie przy załączaniu, działa jako LSD jak jest wyłączona, a jako blokada kiedy się załączy. Sprawdzona na rajdach.
Już dokładnie nie pamiętam kosztów ale na pewno było to coś trochę poniżej 2000 zł.
A i jeszcze nie wspomniałem, że idealnie w 100% pasuje do naszych mostów, 0 przeróbek. Wyjmujesz kosz i wkładasz nowy. Wiercisz dziurę w pokrywie na kabel i problem z głowy.
Co do Arb'a to już nie jest tak różowo. Zalety to że nadaje się do większych kół np. 34" lub 35" i będzie trzymać i tu koniec zalet. Instalacja i montaż jest kolosalnie trudniejsza. Konieczność stosowania kompresora wprowadza kolejne ogniwo, które może się popsuć.
Jest głośny i lepiej nie zapinać go podczas jazdy, co w elektryku jest bezproblemowe.
Moje wnioski:
Jakbym nie zakładał tych 34" to pozostałbym na elektryku jest super no i o połowę tańszy licząc całość przedsięwzięcia (kompresory + blokada + montaż + podkładki)
Co do tych 2200 to możesz się nie zamknąć
800$ blokada
200$ kompresor który m sen, nie kupujcie tego małego
???? Przesyłka
200zł Podkładki
100zł Łożyska
????ł montaż, jak nigdy nie montowałeś to lepiej zrób to z kimś kto to robił bo mam już kilku znajomych co źle wykonali montaż no i blokadę szlak trafił. Niestety manual może nie wystarczyć potrzebne to minimum doświadczenia z tymi blokadami. Tam są tak duże obciążenia że jak coś gdzieś puści to momentalnie całość się rozsypuje. Nawet w łodzi wiem że kilka osób które zjadły zęby w off-roadzie komercyjnie nie chcą montować tych blokad. Więc jak coś to należy wziąć kogoś sprawdzonego z polecenie. No ale na pewno za darmo to tego nie zrobi.
Ostatnio zmieniony 2008-05-29, 23:38 przez HAMME, łącznie zmieniany 2 razy.