Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
julek1270

Re: LIFT EXPLOZJI I NA 5.5 CALA -PROBLEM!!!

2010-03-06, 11:53

Chciałbym się dowiedzieć od posiadaczy podniesionych ( 6" ) EX-ów jak sie zachowują sprężyny .
Nie wiem czy coś źle założyłem ale denerwują mnie hałasujące sprężyny przy dobiciu , z początku nie wiedziałem co mi tak łomocze przy ostrzejszym upalaniu w terenie , wszystkie łączenia posprawdzałem i okażało się że sprężyny pracują nie tylko pionowo ale przy większym nacisku uciekają w bok , do środka i uderzają o ramę.
Myslę że coś jest nie tak , bo przez to bardzo ogranicza to moją chęć poszalenia (strach że kiedyś pękną) , już je nawet obróciłem , i jest to samo . Miałem już podkładać takie fartuchy gumowe ale to by rozwiązało tylko łomotanie a stresik w terenie by został.Wrzucam fotkę poglądową jak sie wyginają (przepraszam że wykorzystałem forumowego kolegi fotke )
Załączniki
429062f6acdb68e8med.jpg
429062f6acdb68e8med.jpg (33.93 KiB) Przejrzano 2375 razy
Czarny Eddie Bauer 6"lift opony 35" Big Horn Maxxis tel. 533563182

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-03-06, 14:04

Ja to się nie znam ale w/g mnie to cos nie halo. Jak sprżęnyna ulegawyboczeniu to znaczy że jest za miękka. Wydaje mi się ze jakby były z grubszego drutu robione to by tego nie było.
Dla mnie są ewidentnie za miekkie
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2010-03-06, 16:38

Jeśli coś takiego się dzieje to coś masz nie tak z mocowaniem sprężyn. One nie mogą się obracać - na górze masz siodło, w którym sprężyna ma "usiąść" przy montowaniu jej - wyżłobienie w gnieździe - na dole masz docisk, który praktycznie powinien ją docisnąć do dolnego gniazda poprzez dokręcanie nakrętki. Sprężyna nie ma prawa wtedy się ruszać - i nie ma prawa się wyginać - wyginanie może być spowodowane złym kątem zamocowania całości mostu - może to być wynikiem zbyt długich lub krótkich sprężyn względem uchwytów mocujących most do ramy... zrób zdjęcie jak to wygląda u ciebie - chętnie zobaczę. Wtedy coś więcej ci powiem na temat.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
julek1270

2010-03-07, 23:09

może to być wynikiem zbyt długich lub krótkich sprężyn względem uchwytów mocujących most do ramy... zrób zdjęcie jak to wygląda u ciebie - chętnie zobaczę. Wtedy coś więcej ci powiem na temat.
I chyba o to tutaj chodzi , jak już wcześniej gdzieś pisałem zabrakło mi regulacji od pochylenia koła i koła są pod kątem , leciutko rozkraczone ale minimalnie , poszedłem sprawdzić to i odkręciłem połowe mostu od wieszaka i podlewarowałem , sprężyma jakby się troche wyprostowała , więc jutro będe coś przerabiał i sprawdze to dokładnie w trakcie jazdy .
Sprężynki mi się nie obracały tylko ja je obruciłem tak dla sprawdzenia w którą strone się wygną po obruceniu.Wrzucam dwie fotki jak stoją sprężyny , zrobiłem je tak na szybkiego dzisiaj
Załączniki
100_1187.JPG
100_1187.JPG (112.61 KiB) Przejrzano 2337 razy
100_1186.JPG
100_1186.JPG (100.52 KiB) Przejrzano 2337 razy
Czarny Eddie Bauer 6"lift opony 35" Big Horn Maxxis tel. 533563182

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2010-03-08, 00:10

Skręć koło do oporu i zrób jeszcze raz fotkę tej sprężyny ale z przodu. Chcę zobaczyć jak to wygląda z tej perspektywy. I jeszcze jedno - zdjęcie siodła - tu gdzie sprężyna spoczywa na moście.

Dobrze też by było jakbyś mógł zrobić fotkę od przodu, mostu kiedy koła ustawione są do jazdy na wprost - ale tak centralnie.

Tu jakoś dziwnie masz tą sprężynę wygiętą w kierunku ramy - zupełnie tak jakbyś most za dużo opuścił na mocowaniach. Moze to być złudzenie i dlatego właśnie o zdjęcia proszę.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”