Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: CB radio - Jakie?

2008-03-01, 22:26

luk_jag,
to i ja poproszę to ksero bo mija sie gdzieś zawieruszyła :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

basstian

2008-03-01, 22:28

Co do mocy to dozwolone jest bez dodatkowych uprawnień 4W :-)

Awatar użytkownika
luk_jag

2008-03-01, 22:29

to i ja poproszę to ksero

Się zobaczy 8-)
Jak będę w Łodzi to Ci podrzucę.Daj cynk na pw czy chcesz tą butlę bo będę ją gonił :-)
Serwis AGD ardo,polar,whirlpool,amica,ariston,indesit i inne... 601-707-425
Służę pomocą :-)

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-03-01, 22:31

Co do mocy to dozwolone jest bez dodatkowych uprawnień 4W :-)
ups paluszek się omsknał nie na ten klawisz :P
luk_jag,
ale to ja chciałem tobie moja wepchnąć a nie brać twoją :P
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
luk_jag

2008-03-01, 22:32

Co do mocy to dozwolone jest bez dodatkowych uprawnień 4W
Zgadzam się. Tak jest napisane.
Kwit który dostałem mówi o tym że radio o numerze............ przeszło badania i spełnia wszystkie kryteria bla,bla :-P

[ Dodano: 2008-03-01, 22:32 ]
moja wepchnąć
:evil: :evil: :evil:
Serwis AGD ardo,polar,whirlpool,amica,ariston,indesit i inne... 601-707-425
Służę pomocą :-)

basstian

2008-03-01, 22:38

A tutaj jeszcze lista sprzetu bez homologacji ( wmieniono Uniden kilka razy )
Załączniki
5600.pdf
(102.98 KiB) Pobrany 300 razy

Awatar użytkownika
Wojciechow

2008-03-01, 22:40

Jakie radio (producent)
Jaka antena (producent)
zalety
wady

Radio "no name" - nic nie jest na nim napisane i kosztowało dokładnie 200 PLN
Antena "President" 1,0 metra na magnesie
- prostota obsługi, długi kabel (4 metry), odkręcana (noce w Łodzi i w Warszawie - to ważne), zasięg około 20 km na trasie i 10 km w terenie
- gumowa podkładka pod magnes jednak rysuje blachę ...

basstian

2008-03-01, 22:41

moze dosyc tych bzdetow ..... sarelka chce kupic CB trzeba doradzić :
proponuje SARELKA wybadaj rynek co bedzie was interesowac cenowo , reszta postara sie wypowiedziec na podstawie wlasnych doswiadczen :-P

Awatar użytkownika
Wojciechow

2008-03-01, 22:44

Sarelka - i nie żałuj kasy na stronie radyjka ... Koszt około 25 PLN ale warto, żeby ktoś to zrobił profesjonalnie, z miernikiem ...

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-03-01, 23:05

Sarelka - i nie żałuj kasy na stronie radyjka ... Koszt około 25 PLN ale warto, żeby ktoś to zrobił profesjonalnie, z miernikiem ...
ale magnesu nie ma sensu stroić :P
wystarczy że przesuniesz kilka cm i może być zupełnie inaczej :P

A tutaj jeszcze lista sprzetu bez homologacji ( wmieniono Uniden kilka razy )
ale to jest decyzja administracyjna i dotyczy konkretnych partii towarów i konkretnych sprzedawców/dystrybutorów, a nie wszystkich egzemplarzy danego modelu :P

[ Dodano: 2008-03-01, 23:06 ]
a swoją drogą to warto radyjko zanieść do dobrego serwisu, bo niestety w obecnych czasach (made in china) mało które trafia w częstotliwość i nie emituje zakłóceń na kanały sąsiednie
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
Wojciechow

2008-03-01, 23:07

Ja mam w służbowym zestrononą antenkę magnesową ... Przykleiłem magnes jakieś 4 miesiące temu a na noc odkręcał tylko samą antenkę ...
Zresztą - mam już w tym miejscu porysowaną karoserię, że i tak, wiem dokładnie gdzie go umieścić ...

Awatar użytkownika
BliG

2008-03-01, 23:53

basstian, nie jestem pewien jak to jest z homologacja, ale ja przy zakupie dostalem homologacje, wiec tak z praktycznego punktu widzenia: co mnie to obchodzi ze teraz ten radiotelefon nie spelnia homologacji, jesli w czasie zakupu spelnial (bo posiada homologacje, a dopiero jakas pozniejsza partia nie spelnia)?
Chyba nie moga tak z dnia na dzien odebrac homologacji... a jesli moga, to niech w takim razie ktos (Panstwo?) odkupi ode mnie to urzadzenie, ktore teraz teoretycznie nie moze byc uzywane? Ja wydalem pieniadze na uzadzenie, ktore bylo przeciez przetestowane i dlatego wlasnie je kupilem!
Mam homologacje z dn 03-02-2005 wydana przez L.U.T.I.Ł. - jakby ktos potrzebowal - moge przeslac mailem.

fotomysz, magnes tez jest sens stroic!
Z grubsza zestroisz, ustawiajac antene w tym obszarze gdzie najczesciej wozisz zamontowana. Potem wahania bede male.

Wojciechow, ja zawsze przecieram miejsce gdzie bede przyklejal antene, podkladam szmatke pod podstawke i (prawie* ;-) ) nic sie rysuje...

*- w porownaniu z rysami od jazdy po lesie, to mozna uznac, ze tych rys nie ma.
Pozdrawiam,
Adrian

basstian

2008-03-02, 11:38

Blig i tak właśnie jest zapisane , jeżeli kontrola zabierze Ci urządzenie i ekspertyza wykaże że Twoje radio nie spełnia wymogów to importer jest zobowiązany odkupic od Ciebie sprzęt . Co do calkowitej kontroli to jest im ciężko upilnować rynek z tego względu że każdy może sobie sprowadzić taki towar w celu handlowym ......
Importerów Unidena jest z milion , dla tego zapisane jest żeby informować o punktach sprzedaży tego sprzętu w celu dokonania kontroli zgodności .

Pa100

2008-03-03, 15:09

Ja kupując radio zwróciłem uwagę na funkcję ASC (automatyczna redukcja szumów) mają ją między innymi radia PRESIDENT . Bardzo wygodna sprawa system sam wycina szumy czyli nie usłyszysz tego czego i tak nie zrozumiesz . Ma też ASC swoich przeciwników ponieważ jednak skraca zasięg - ale mnie nie interesuje co jest xx km dalej a to co jest w moim zasięgu . Co do anteny nikt nie dodał , ze można bez problemu kupić uchwyty montażowe jest to dobra alternatywa dla anten na magnes , mozna łatwo zdemontować , nie rysuje lakieru i kontakt z masą samochodu jest zdecydowanie lepszy .

Ja osobiście do Explorera wybrałem

radio President Harry II z ASC
antena President Hawaii

w Mondeo mam :
radio Uniden Pro 510XL
antena President Carolina

i tak do końca wcale nie jest prawdą , że antena im dłuższa tym lepsza (President Carolina) ma 43 cm długości a sprawdza się idealnie - to tak na marginesie

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-03-03, 19:59

Bardzo wygodna sprawa system sam wycina szumy czyli nie usłyszysz tego czego i tak nie zrozumiesz . Ma też ASC swoich przeciwników ponieważ jednak skraca zasięg - ale mnie nie interesuje co jest xx km dalej a to co jest w moim zasięgu .
to ja będę przeciwnikiem, bo gdy odpowie ci ktoś co będzie nawet 200metrów od ciebie, a będzie miał zakłócenia z alternatora, lub nie dostrojona antenę, czyli jego modulacja będzie w szumach to ASC wytnie ci takiego korespondenta :P
a potem na drodze słychać takiego klienta który pyta po 20 razy o drogę, każdy mu odpowiada, ale ten nie słyszy bo ASC mu wycina :P
Stworzyłem POTWORA ;P

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”