... do bardziej niż ja doświadczonych kolegów w terenie
Właśnie zaczynam moją przygotę z Explo w terenie i ... no właśnie. Przeczytałem wszystkie powyższe informacje i się zastanawiam, czy wszystko dobrze rozumiem, czy też nie powinienem jakiejś Skody kupić i lepiej (tzn. bezkosztowo) nie zapuszczać sie w teren
Mam Explo II z 1995 roku z przełożeniami Auto/4x4H/4x4L w automacie. Normalnie jeżdżę na Auto i mam nadzieję, że cały czas mam włączony napęd na dwie osie (ale z Waszych postów wynika, że właśnie tak jest, tzn. chyba ...). Jeżdżę tak po suchym asfalcie oraz po mokrym a także po tym śniegu, co to go na chwilę w Łodzi widzieli. A co mam włączyć, jak jadę w teren ??? Powiedzmy w jakiś lekki teren - piach lub niewielkie błotko albo śnieg, który mam nadzieję, jeszcze się pojawi ??? Nie mam odwagi zapuszczać się w wilkie wyczyny - musze nabrać wprawy, bo boje się, że będę płacił nie tylko za benzynę ale także na milion dodatkowych części, które po takiej drodze zgubię

Wiem jedynie, żeby nie przełączać napędów w czasie jazdy. Nie wiem tylko, czy można robić to (tzn. przekładanie napędów) na N czy na P.
Znajomy wytłumaczył, że przy 4x4H jeżdże w lekkim terenie a przy 4x4L w zdecydowanie ciężkim. Jkoś mu nie za bardzo wierzę, ponieważ on ma "zwykłe" Audi i chyba takie same doświadczenie jak i ja ...
Dlatego pozostajecie moją jedyną i ostatnią nadzieją ... Help, pls
Pozdrowienia,
Pw