Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Pa100

Re: CB radio - Jakie?

2008-03-04, 10:31

Nie do końca tak jest szumy nazwijmy je "własne" pochodzace z instalacji elektrycznej mają wpływ na odbiór a nie na nadawanie , jeśli "odpowiadający" ma źle zestrojoną antenę też go usłyszę oczywiście szumiącego ASC wycina szumy o określonym natężeniu - głównie te z których i tak nie wyłuskalibyśmy zrozumiałej odpowiedzi oraz nakładające się odpowiedzi . Ono działa tak jak inteligentny SQELCH . Dla mnie funkcja jest bardzo wygodna ale trzeba za nią zapłacić o ok 70 do 100 zł więcej w zależności od modelu radia ale za to nie musimy co chwila kręcić pokrętłem . Oczywiście mając ASC nie oznacza to ze pozbywamy się możliwości ręcznej regulacji szumów .
Ale tak jak napisałem jedna pani lubi groszki inna kwiatki ;-)

A ci co co 5 minut pytają o to samo to po prostu oszołomy a nie właściciele CB z funkcją ASC tak jak ci , którzy raczą nas wątpliwą muzyką wypływającą z ich głośników którą puszczają w eter lub ci co częstują nas "miesem"
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 10:52 przez Pa100, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2008-03-05, 14:39

Pa100, co rozumiesz pod pojeciem "sprawdza się idealnie"; na jaka odleglosc dziala ta 43cm Carolina?

Ja tez jestem przeciwnikiem bajerow typu ASC. Jak mi (nie)zalezy na zasiegu to galeczke SQUELCH przekrece i po sprawie. Mam tak jak chce, a nie jak elektronika chce...
Pozdrawiam,
Adrian

Pa100

2008-03-05, 14:51

Carolina śmiało ściąga z odległości 6 km sprawdzałem z kolegą w warunkach miejskich na trasie stosunkowo dalej myślę że 8 km nie będzie przesadą czy dalej to trudno powiedzieć nie robiłem testu ale mi ta odległość wystarczy .

nie chcę tu podawać niesprawdzonych informacji wszak nie wiem czy osoba którą zapytam w ciemno poda mi rzeczywisty kilometr na którym mnie słyszy i oczywiście ja jego .

Mikado

2008-03-05, 16:15

to wszystko a nawet więcej posiada TTI 880... :-D

Pa100

2008-03-05, 19:19

Ja też się chwilę nad nim zastanawiałem , głównie z powodu nasłuchu dwóch kanałów to fajna funkcja jeśli jedziemy na kilka samochodów , możemy nasłuchiwać drogowej 19tki a rozmawiać między sobą na innym kanale . "Ale" ten kolor podświetlenia zupełnie nie pasował do Explorera tam jest zieloniutko a TTI bije niebieską iluminacją (dodatkowo rażąc w nocy). Następna sprawa im mniej mamy różnych przycisków tym chyba lepiej . Jadąc np w nocy łatwiej ręką trafić w odpowiednie pokrętło/przycisk jeśli jest ich mniej .

Oczywiście cena TTI jest kusząca i czytając testy dzielnie się broni .

Mikado

2008-03-05, 19:41

oświetlenie jest regulowane, a kolor mozna w super prosty sposób zmienić :-D

ale to oczywiście jest możliwe dla tych przekonanych o wadach i zaletach, a nie dla jeszcze niezdecydowanych

mnie do zakupu zachęciły: am/fm (przejście na fm w grupie pozwala uniknąć zgiełku), regulacje wszystkiego, aktywny filtr przeciwzakłóceniowy, b.dobra czułość, dający się zaakceptować dźwięk (trochę suchy), niska cena, nasłuch dwóch kanałów, szybkie wybieranie 4 zaprogramowanych kanałów i inne...

chevidan

2008-03-05, 22:01

też mam TTI i jest ok.podświetlenie faktycznie bardziej pasuje do golfa II z czarnymi szybami i ryczącym wydecham ale planuje je zmienić na zielone.do tego co napisał mikado mogę już tylko dodać przyciski zmiany kanałów na gruszce.

Awatar użytkownika
BliG

2008-03-06, 01:47

Carolina śmiało ściąga z odległości 6 km sprawdzałem z kolegą w warunkach miejskich na trasie stosunkowo dalej myślę że 8 km
No i wlasnie dlatego pisalem zeby sie nie dac oklamac ze antena 40-o centrymetrowa bedzie dzialac na odleglosc 20 km...
mi ta odległość wystarczy .
dlatego zapytalem co rozumiesz pod pojeciem "sprawdza się idealnie"; bo jednym to w zupelnosci wystarcza, a innym juz niebardzo...
:564:
:-)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
mirsa

2008-03-06, 02:17

ja mam w samochodzie bardzo tanie (199 zł)radyjko cobra 19dx a antenka to ok.40 cm president na dachu ,działa jak dla mnie ok. słyszę z odległości ok 5-6 km i to mi wystarcza ,no i antena nie zwraca uwagi.radyjko generalnie mam do nasłuchu (ciężka noga).
Ostatnio zmieniony 2008-03-06, 02:20 przez mirsa, łącznie zmieniany 1 raz.
tel.602 52 84 53. była 1 z 93 - była 2 z 99 była 2 z 95 był blazer z 96 jest navigator z 98

Pa100

2008-03-06, 10:44

Dokładnie trzeba sobie zadać pytanie co dla kogo jest ważne . Spierać się można długo bo każdy ma swoje racje , możemy jedynie przedstawić swoje za i przeciw może to komuś pomoże w wyborze anteny czy radia.

Jak pisałem w EX mam antenę President HAWAI ma ona 72 cm i nie zauważyłem różnic między CAROLINĄ która ma 43 cm .

Do EX też z chęcią bym założył CAROLINĘ ale jest zbyt wysoki i zdejmowanie anteny zamocowanej na środku dachu jest kłopotliwe szczególnie gdy samochód jest mokry lub brudny np po trasie . Zostawianie anteny na dachu jest w naszych realiach kulturowych zbyt ryzykowne . W mondeo jakiś "łobuz" nie potrafiąc jej nawet odkręcić złamał mi ją i do tego wgiął dach .

Następna sprawa z długą anteną trudno się wjeżdża do wszelkiego typu garaży w tym coraz częściej mamy do czynienia z garażami podziemnymi dodam , ze EX jest i tak sporo wyższy od standardowych osobowych samochodów .

Przy dzisiejszym natężeniu ruchu na drogach nie widzę potrzeby nasłuchu na 20-25 km powoduje to straszny chaos i w sumie i tak zmniejszamy zakres .

Antena magnesowa choćby nawet najdłuższa ma tak czy inaczej ograniczony kontakt z masą samochodu więc jej parametry nie są imponujące dlatego jeśli nie możemy z różnych względów zamocować anteny na stałe dobrym rozwiązaniem jest w przypadku EX uchwyt montowany do klapy bagażnika .

Awatar użytkownika
BliG

2008-03-06, 12:22

Ja bym akurat polemizowal; bo jak chcesz z kims troche dluzej pogadac (np. jadac noca) to zasieg sie przydaje... dawniej zasieg sie przydawal podczas nawigacji po miescie, ale obecnie sa GPSy wiec to juz nie takie wazne...

Najlepiej po prostu pisac zasieg i niech kazdy sam decyduje co mu potrzebne...

Co do uchwytow, to wszystko fajnie, ale maja one zabki ktorymi "wgryzaja" sie do samej blachy samochodu (przynajmniej takie byly kilka lat temu, teraz sa inne?), wiec jesli niektorzy maja obiekcje do "rysujacych" podstawek magnetycznych, to co dopiero taki uchwyt... ;-)
I pozostaje jeszcze kwestia gdzie taki uchwyt umiescic, bo jak umiescisz go gdzies nisko to klapa bedzie stanowila ekran dla fal magnetycznych i zasieg bedziesz mial za samochodem...
Pozdrawiam,
Adrian

Pa100

2008-03-06, 12:45

Uchwytów jest dużo w sprzedaży do relingów , do rynienek te nie pozostawiają niemal najdrobniejszego śladu po montażu ale niezbyt sprawdzają się w EX nie wiem jak u Was ale moje relingi wyglądają na tworzywo a co za tym idzie nie bedą masą dla anteny .

Uchwyt , który ja wybrałem jest umiejscowiony na górnym prawym rogu klapy bagaznika . Nie powoduje kolizji podczas otwierania i zamykania klapy nawet przy założonej antenie . Punkt jest szczytowy , także fale docierają idealnie z każdej strony .

Co do rysek to owszem mechanizm zaczepu dociska za pomocą dwóch imbusowych śrubek ale one są po wewnętrznej stronie klapy (niewidocznej) i do tego są to tylko tak jakby dwa ukłucia widoczne dopiero po wnikliwym spojrzeniu . Oczywiście jeśli śruby dokręcimy bez umiaru powstaną nam dziurki w karoserii . Od zewnętrznej strony klapę zabezpiecza gumowa podkładka na której opiera się uchwyt .

sarelka

2008-03-06, 20:16

Bardzo wszystkim dziekuję za informacje i pomoc. Już wiem jakie CB kupię ;-)

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-03-07, 00:39

nie ważne jakie, ważne żeby działało i dało sie pogadać :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-03-07, 07:57

Już wiem jakie CB kupię ;-)
takie żeby było tanie i ładnie mrugało do ciebie światełkami? ;) :P
[żart ofcourse]
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”