Przełożenie tylnego mostu jest w miarę proste ale musi być skoordynowane z podniesiem przodu gdyż musimy ustalić odpowiedni kąt pod jakim wał napędowy "wchodzi" na most.
Do podniesienia trzeba kupić jedynie nowe podkładki pod resory. Odkręcasz amorki, odkręcasz drążek stabilizacyjny, odkręcasz resory, kładziesz podkładki na most i na te podkładki kładziesz resory i skręcasz całość - nie spawasz uchwytów do mostu jeszcze i nie dokręczasz śrub do końca... Z mocowań resorów obciąłem uchwyty do mocowania amorków bo te i tak przeniosłem gdzie indziej. Ustawiasz most tak aby wał napędowy "wchodził" na most w równej linii bez żadnych kątów. Robisz tak żeby uniknąć wibracji przy szybkości. Teraz możesz dokręcić śruby mocujące resory do końca i przyspawać podkładki do mostu... przy spawaniu trzeba uważać żeby nie przegrzać mostu więc spawamy kawałkami... to tu to tu. Dla Sporta najlepiej przerobić wał napędowy bo jest pod dużym kątem i może dostawać wibracji i tak.
Mocowanie amorków użyłem JKS do Jeepa szerokiego.
Zapomniałbym - przy takiej wymianie dobrze jest wstawić odrazu most od Explo II bo ma już hamulce tarczowe.
tutaj jest zdjęcie mojej ostatniej zmoty - tak zrobiłem już trzy Explozje...

Ostatnio zmieniony 2008-01-19, 07:50 przez
Jankes, łącznie zmieniany 2 razy.