Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: snorkel do EXPLORERA

2008-04-03, 22:56

Będę musiał poprosić siostrzeńca by zrobił zdjęcie snorkla jakiego widziałem na Patrolu... facet zrobił sam coś z rury i to chromem pociągnął, bajer niesamowity. Chciałbym właśnie coś takiego zrobić... myślałem o aluminium ale zobaczę co będę mógł znaleźć na składzie budowlanym... po hurtowniach, szrotach... coś mi pewnie w oko wpadnie a później spawarka, wyrzynarka, piła, wiertarka i po robocie. Snorkel musi spełniać swą funkcję czyli chronić silnik przed zalaniem... no i musi dobrze wyglądać.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-04-03, 22:57

to chromem pociągnął, bajer niesamowity.
a co z refleksami ,słonecznymi :P raczej będą przeszkadzać :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-04-10, 17:21

no tak ;)

raz się zachlapiesz i masz już przechlapane :D :lmao:

[ Dodano: 2008-04-04, 12:58 ]
qrde zrobiłem dzisiaj kilka pomiarów pod kątem instalowania snorkla i normalnie ciasno jak cholera.
Między filtrem a brzegiem błotnika biegnie kupa kabli i skrzynka z bezpiecznikami.
Pod skrzyneczką jest jakieś 7cm luzu, żeby dostać się do filtra.
Już patrzyłem czy nie prościej byłoby puścić rurę przez podszybie, ale tam trzeba przebijać się przez dwie blachy i do tego jest jeszcze wentylator nawiewu - też ciężko :-?

a na tym foto-manualu z EXII wygląda to tak prosto :)

[ Dodano: 2008-04-04, 19:01 ]
najlepsze jest to, że odpowiedź na mój problem jest bliżej niż myślałem - na 2 stronie tego tematu :)

http://www.explorerclubpolska.com/forum ... c&start=23

no i stało się.... ;)

choroba się pogłębia, a ja daję upust swojej (jak to wcześniej określiłem) próżności i postanowiłem zainstalować snorkel :lol-sweat:

Zamówiłem końcówkę i dziś właśnie odebrałem :) Jest ciut większa niż się spodziewałem. Pewnie na tle auta ciut zmaleje w moich oczach ;)

Mój projekt przewiduje wykonanie całości z najzwyklejszych rur PCV ogólnie dostępnych w każdych sklepie z materiałami budowlanymi, czy też z hydrauliką.
Kupiłem kilka złączek, kolanek, 2 metrową rurę i drugą chyba 60cm (już nie pamiętam), standardowe metalowe uchwyty - materiałów ogólnie kupiłem ciut za dużo, ale to na wypadek zniszczenia czegoś w trakcie motania - koszt materiałów 70zł
Koszt "grzybka" (z kosztem transportu) 70zł

Teraz to już tylko dokupić muszę dobry klej i chyba mogę zabierać się do roboty ;)

Co prawda wciąż waham się przed dziurawieniem karoserii, ale już powoli do tego dojrzewam ;) no i pogoda do bani, więc możliwe, że jeszcze chwilkę się wstrzymam (piszę to, żeby nikt nie oczekiwał jutro fotek z efektem końcowym ;) :P )
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-04-10, 17:50

co to za grzybek? i on tak pasuje dokładnie na to kolanko?

zaczyna się ciekawie.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Hubi

2008-04-10, 19:20

grzybek kupiłem na allegro i prawda jest taka, że nie mam zielonego pojęcia jaki to producent

Końcówka miała po 2 wybrzuszenia i wcale nie pasowała do kolanka, ale po ucięciu kawałka pasuje wręcz idealnie. Biorąc pod uwagę, że kolanko i rura, którą chcę wykorzystać ma w środku uszczelnienie, to tym bardziej jestem z tego faktu zadowolony ;)
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-04-10, 19:55

kolanka dobra rzecz - sa takie ciekawe ktore poprzez obracanie mozna wyregulowac kat pochylenia miedzy 15 a 45 stopni.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

joss

2008-04-10, 19:57

a moze TUTAJ coś ciekawego znajdziecie ;-)

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2008-04-10, 20:03

joss nabijaj sie :) ale wavin dobra firma hehehe do snorkli :)

chevidan

2008-04-10, 20:06

ja muszę też chyba ruszyć z moim snorkiem bo widzę że zostaję w tyle.choroba błotna robi wielkie postępy nawet u ludzi u których się nie spodziewałem :-D

Awatar użytkownika
Hubi

2008-04-10, 20:08

ja mniej więcej widzę to tak jak widać na fotkach. Oczywiście bardzo możliwe, że będę musiał wykorzystać inne kolanka (może nawet te regulowane). Możliwe, że pomiędzy kolankami będę musiał wstawić kawałek rury, ale to wyjdzie "w praniu".
Myślałem, żeby mocowania (widoczne na foto) zrobić podobnie jak w tym foto-manualu, do którego link podał Radek (schowane pod nadkolem, bez mocowania na wysokości słupka)

Wysokość będzie raczej tylko do połowy wysokości szyby, tak aby nie wystawał ponad obrys auta i nie wymagał dodatkowych mocowań.

Do puszki filtra wmontuję jedną z przedłużek (widoczne na foto) dzięki, której będę mógł z łatwością podłączyć/odłączyć rurę snorkla.

Oczywiście wszystko na razie tylko mam tak wydumane, a jak będzie w rzeczywistości to jeszcze zobaczymy ;)

i niech was nie wystraszą te wielkie śruby wystające z obejm :) na szczęście są odkręcane i z łatwością można je zastąpić zwykłą śrubą :)

joss

2008-04-10, 20:10

joss nabijaj sie ale wavin dobra firma hehehe do snorkli
Ale sie nie nabijam wcale . To moja branża (poniekąd) i produkt dobrze znam.
A czemu nie próbujecie z rur giętkich (karbowanych)?
Ostatnio zmieniony 2008-04-10, 20:12 przez joss, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2008-04-10, 20:15

karbowane tez wchodza w gre.. w tej czesci gdzie bedzie najwiecej zawijasow :) bo tu na wierzchu musi byc dosc trwale i wytrzymale na strzaly galezi ... lub zaliczenie boka :) nie HUBI ?

Awatar użytkownika
Hubi

2008-04-10, 20:17

joss nabijaj sie ale wavin dobra firma hehehe do snorkli
Ale sie nie nabijam wcale . To moja branża (poniekąd) i produkt dobrze znam.
A czemu nie próbujecie z rur giętkich (karbowanych)?
tak na poważnie to chciałem zrobić z rur poliuretanowych, ale akurat nie było na składzie :)
Nie upieram się, że całość zrobię z tego co mam. Bardzo możliwe, że wykorzystam właśnie rury giętkie - tak jak pisałem wszystko się rozstrzygnie w trakcie pracy.
ja muszę też chyba ruszyć z moim snorkiem bo widzę że zostaję w tyle.choroba błotna robi wielkie postępy nawet u ludzi u których się nie spodziewałem :-D
heheh... po mnie wielu ludzi się wielu rzeczy nie spodziewa ;)

[ Dodano: 2008-04-10, 20:19 ]
troszkę mnie przeraża średnica tej rury :scratch: czy to się kurka na pewno zmieści w błotniku? :)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-04-10, 20:24

Tylko jakoś ten kolor nie teges... będziesz musiał czarnym pociągnąć chyba... :roll:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Hubi

2008-04-10, 20:25

heheh kolor jest nawet bardzo nie teges :P

mam skojarzenia z kibelkiem :P

[ Dodano: 2008-04-10, 20:28 ]
jeszcze muszę przemyśleć miejsce łączenia rury z kolankiem trzymającym grzybek. Chciałbym się pozbyć tego kołnierza, bo tam wybitnie kojarzy mi się z domową hydrauliką.
Może jakoś wyrównam, połączę i zamaskuję matą szklaną i żywicą... :scratch: no nie wiem jeszcze, ale tego kołnierza pozbyć się muszę

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”