Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
albricht
Model Explorera: Jeep

Re: wisko - wentylator elektryczny

2013-06-11, 21:11

Totalny brak czasu. Cierpliwości
A wiatraka nie posiadam
Exploiler I 93r całe szczęście się wyleczyłem
Jeep Grand Cherokee 5,2
Honda Accord 2,7l wersja USA
Masz problem z EX dzwoń śmiało 505 673 189
We wsi gadają że specjalista od ASB
Pier..... mam już dosyć explorerów nie naprawiam.

ELŁysy

2013-06-13, 17:41

Witam i ja się dołączę do rozmowy. W moim autku założyłem w zeszłym roku wentylatory od Scorpio 2,9 V6 Cosworth i wbrew temu co któryś z Kolegów pisał doskonale dają sobie radę. Do sterowania nimi zaadoptowałem czujnik od VW Passata (taki miałem pod ręką) 1 wentylator załącza się przy 87 st., a drugi przy 94. Do montażu czujnika skonstruowałem sobie taki oto kruciec:

Obrazek
Obrazek

Od zeszłej wiosny system działa skutecznie i bezproblemowo i nawet w korkach przy upale wentylatory nie pracują ciągle jak sugerował powyżej któryś z Kolegów.
Jedno co według mnie jest ważne to to aby zasilanie przekaźników sterujących wentylatorami było stałe, a nie po zapłonie. Pozwala to wychłodzić ciecz po zgaszeniu silnika.
Ostatnio zmieniony 2013-06-13, 17:47 przez ELŁysy, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator Kojot
Moderator

2013-06-13, 17:55

ELŁysy, a chowałeś przód pod wode ? bo radek lubi sie potaplać ;-) :-D i sie tak patrze i zastanawiam co będzie jak samochód będzie dziobem w wodzie i sie to będzie chciało włączyć :roll: nie widziałem chyba jeszcze powiedzmy terenówki która by miała inne rozwiązanie niż wisko :-/ a jeżeli sie grzeje to cos nie tak ;-) stawiałbym na zamuloną chłodnice albo termostat,a na końcu pompa :chillout:
Ostatnio zmieniony 2013-06-13, 17:59 przez Kojot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-06-13, 18:53

ELŁysy, a chowałeś przód pod wode ? bo radek lubi sie potaplać ;-) :-D i sie tak patrze i zastanawiam co będzie jak samochód będzie dziobem w wodzie i sie to będzie chciało włączyć :roll: nie widziałem chyba jeszcze powiedzmy terenówki która by miała inne rozwiązanie niż wisko :-/ a jeżeli sie grzeje to cos nie tak ;-) stawiałbym na zamuloną chłodnice albo termostat,a na końcu pompa :chillout:
Kojocie - właśnie po to się zakłada elektryka, żeby mieć kontrolę nad wiatrakiem przy brodzeniu :) elektryk oprócz sterowania czujnikiem, będzie dodatkowo na pstryku wewnątrz kabiny - wjeżdżasz w wodę bez chodzącego śmigła. Właśnie to mi przeszkadzało w wisko - miałem wodolot pod maską, bo śmigło wszystko rozchlapywało.

Co do temperatur, to już kiedyś prowadziłem ten wątek - auto było po wymianie pompy, po oczyszczeniu chłodnic i układu, termostat nowy itd. Poza tym chodzi też o sytuacje jakie mieliśmy wielokrotnie na południu - gorąc na dworze i góry do pokonania. Kra miał te same przygody co my.

A co do wiatraków - te ze Scorpiaka, albo Mondziaka V6 montuje wiele osób w terenówkach z racji ich wydajności i właśnie tego, że można stopniować odpalanie. Dlatego też dałem je tutaj w wątku :)

Podłączenie zdecydowanie na pełnym prądzie - można chłodzić auto przy wyłączonym silniku, oczywiście w granicach rozsądku, ale tu znowu przygody z południa dają mi podstawę żeby zastosować takie rozwiązanie :)

Panowie, te pomysły naprawdę rodzą się na bazie przygód i doświadczeń z moim własnym struclem, a nie widzi mi się :P
Ostatnio zmieniony 2013-06-13, 18:53 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

ELŁysy

2013-06-13, 19:11

Wentylatory od Scorpio są na wysokość mniejsze niż chłodnica, ja je założyłem nazwijmy to "od góry" co daje, że 1/3 chłodnicy na dole jest niczym nie osłonięta. W związku z powyższym można wjechać do wody mniej więcej do wysokości reflektorów mnie tyle wystarczy. Dodatkowo ta przestrzeń na dole pod wentylatorami pozwala wydajnie chłodzić ciecz w czasie jazdy, to się potwierdza ponieważ w czasie jazdy wentylatory praktycznie nigdy się nie załączają.

Moderator Kojot
Moderator

2013-06-13, 19:24

to bawcie sie ładnie dzieci :-D
Ostatnio zmieniony 2013-06-13, 19:24 przez Kojot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-06-15, 21:45

wiatrak zakupiony, szrot strażacka ma pełne potrzebne zaopatrzenie. Pomierzyłem, pomacałem i wybrałem ostatecznie podwójny wiatrak od Mondeo 2,5 V6. Taki wiatrak stosuje wiele osób z hamerykańskiego forum w swoich explorerach tylko u nich ten fordziak się Contour nazywa :)
Stosują też dwustopniowy wiatrak od Forda Taurusa 3,8 - czyli dokładnie ten sam, o którym pisał Albricht - tylko pod marką forda występujący (numery elementów silnika wiatraka są takie same w fordzie i jeepie).
Jutro wrzucę fotki jak on wygląda przyłożony do chłodnicy.

EDIT...

obiecana fota:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-06-16, 19:22 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-06-19, 13:48

ciągnąc dalej temat, zastanawiam się jakie wartości przyjąć dla włączania się wentylatorów - czujników na rynku jest sporo i mają bardzo szerokie możliwości doboru temperatur.

Te które znalazłem i rozważam to zakresy 86-91 dla pierwszego wiatraka i 94-99 dla dwóch wiatraków na raz. Pytanie czy montować na dolnej róże czy na zasilaniu na górnej. Z jednej strony górna daje odczyt najbardziej zbliżony temperaturze panującej w silniku, ale dla odmiany dolna rura daje odczyt mówiący o tym, czy woda w chłodnicy została już schłodzona wystarczająco pędem powietrza, czy też trzeba pomóc jej wiatrakami.

ELŁysy

2013-06-19, 18:38

ciągnąc dalej temat, zastanawiam się jakie wartości przyjąć dla włączania się wentylatorów - czujników na rynku jest sporo i mają bardzo szerokie możliwości doboru temperatur.

Te które znalazłem i rozważam to zakresy 86-91 dla pierwszego wiatraka i 94-99 dla dwóch wiatraków na raz. Pytanie czy montować na dolnej róże czy na zasilaniu na górnej. Z jednej strony górna daje odczyt najbardziej zbliżony temperaturze panującej w silniku, ale dla odmiany dolna rura daje odczyt mówiący o tym, czy woda w chłodnicy została już schłodzona wystarczająco pędem powietrza, czy też trzeba pomóc jej wiatrakami.
Ja u siebie mam właśnie I-87st. II-94st. Nad miejscem zainstalowania czujnika również dość długo rozmyślałem i w końcu doszedłem do wniosku, że lepiej będzie jednak na dole (przy wyjściu) co widać na mojej fotce kilka postów wyżej.

alvar4

2013-06-20, 02:00

Czujnik powinien być w dolnej części chłodnicy lub na dolnym wężu. Inaczej będzie ciągle się wentylator włączał bo chłodnica u góry jest zawsze najgorętsza. Wiatrak ma się włączać jak cała chłodnica będzie gorąca i dolny wąż również. Wiatrak ma być takim systemem wspomagania chłodzenia że jak chłodnica nie daje rady sama wystudzić płynu to wiatrak jej pomaga. Wtedy to ma sens.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-06-20, 08:13

dobra to jeszcze jakby ktoś podpowiedział jak to sensownie popodłączać :)

system ma działać w kilku trybach:
- na podstawie odczytu z czujnika temperatury załącza jeden wiatrak
- na podstawie odczytu z czujnika temperatury w drugim zakresie załącza drugi wiatrak
- z kabiny można pomijając odczyty czujnika załączyć wszystko ręcznie pstryczkiem
- z kabiny można manualnie wyłączyć wszystko tak, że nawet wskazania czujnika nie załączą wiatraków.

Do tego najlepszy chyba byłby włącznik 3-stopniowy
- pozycja I - działa automatycznie na odczytach czujnika,
- pozycja 0 - nie działa w ogóle - wiatraki nie dostają żadnego prądu
- pozycja II - załącza obydwa wiatraki na stałe.

Jakie przekaźniki (ampery) zastosować i jak to wszystko podłączyć ? :) z prądu zawsze byłem słaby i coś tam niby mi się wydaje, ale nigdy nie wiem w który pin co powinno być wpięte w przekaźniku :)

Awatar użytkownika
decania
Kontakt: Strona WWW

2013-06-20, 11:33

Mówisz i masz. Ale to proste. Widzisz tą wtyczkę na fotce? Wkładasz w taką okrągłą dziurkę pomiędzy kierownicą a schowkiem, łatwo znajdziesz. No i już :-P :-D
Załączniki
wentylator-wiatrak-do-auta-12v.jpg
wentylator-wiatrak-do-auta-12v.jpg (42.78 KiB) Przejrzano 4104 razy
Ostatnio zmieniony 2013-06-20, 11:33 przez decania, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk
723-371-234

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-06-20, 11:35

Ty się śmiej - bez chłodzenia na zlot nie dojadę, więc schemat potrzebny na gwałtu rety :P

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2013-06-20, 12:07

Ty się śmiej - bez chłodzenia na zlot nie dojadę, więc schemat potrzebny na gwałtu rety :P

hie hie hie.. bez założonego silnika tym bardziej :P
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-06-20, 12:41

bez założonego silnika tym bardziej :P
e bez silnika se poradzę :D

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”