Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
HAMME

Wyciągarka escape 12000

2008-05-19, 00:02

Witam
Jak wiecie jakiś czas temu zamontowałem wyciągarkę Escape 12000 od człowieka z Wadowic (www.wyciagarki.pl) z przełożeniami 187:1 i zmienionymi uszczelniaczami.
Została dobrze przetestowana na rajdzie w Kaliszu gdzie w sumie pracowała ok 8 godzin non-stop. Na rajdzie wyciągnęła nas z każdej dziury. Ani razu nie musieliśmy używać bloczka, a sami widzieliście jak auto było utopione.

Po pierwszych 10 godzinach pracy zalecane jest przesmarowanie całej przekładni no i tu już nie buło tak różowo
Poniżej kawałek pisma reklamacyjnego

1. Podczas odkręcania śruby trzymającej rączkę nr 2, zauważono że gwint jest częściowo uszkodzony
2. Podczas odkręcania obudowy 3 małe śruby były nie dokręcone
3. Po zdjęciu obudowy przekładni wypadł mały kawałek plastiku, który jest fragmentem pierścienia nr 5 odpowiedzialnym za trzymanie go w jednej pozycji
4. Zębatka 23 posiada widoczne ślady naruszenia struktury poszczególnych zębów, co niewątpliwie w krótkim czasie spowoduje ich zniszczenie
5. Łożysko w którym osadzona jest zębatka 23 nie utrzymuje zębatki 23 w osi. Wyczuwalne są luzy które doprowadzają do pracy zębatki 23 w innej niż pożądanej płaszczyźnie
6. Pręt nr 1 jest krzywy najprawdopodobniej to on był odpowiedzialny za krzywą pracę zębatki i wyrobienie łożyska

Podczas użytkowania wyciągarki opcja sprzęgła okazała się bezużyteczna. Mój Pilot samemu nie był wstanie wyciągnąć liny. Przez cały rajd trzeba było odwijać wyciągarkę za pomocą silnika. Podkreślam, że nie ma możliwości aby wyciągarka była krzywo zamontowana, ponieważ została zamontowana na oryginalnej płycie do wyciągarki escape zgodnie z wytycznymi producenta i zgodnie ze sztuką

Kilka moich uwag
- cały bęben z liną nie jest łożyskowany, osadzony jest na pierścieniach z jakiegoś twardego tworzywa (które pękło), myślę, że to pierwszy powód że bęben się ciężko odwija
- Zębatka która ma przenieść 5KM ma wielkość czubka kciuka z szerokością zęba 1cm i wysokości 3mm. Biorąc pod uwagę zastosowane materiały widać że nie jest to sprzęt na lata
- Uszczelniacze się spełniły swoją rolę i nie dopuściły wody do środka
- Obudowa jest wykonana z jakiegoś odlewu słabego materiału. Znajdujące się w nim gwinty są na słowo honoru.
- Po zobaczeniu konstrukcji w środku należy używać tej wyciągarki jakby miała 8000lbs i jak tylko możliwe korzystać z bloczków. W innym przypadku zmieli się w pył.
- cena = jakości

Jeżeli ktoś z kolegów ma fotki warm to niech zamieści ciekaw jestem innych rozwiązań

Poniżej kilka zdjęć
Załączniki
DSC00383.JPG
DSC00383.JPG (46.98 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00386.JPG
DSC00386.JPG (106.63 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00384.JPG
DSC00384.JPG (109.48 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00381.JPG
DSC00381.JPG (88.47 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00380.JPG
DSC00380.JPG (117.26 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00379.JPG
DSC00379.JPG (116.47 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00378.JPG
DSC00378.JPG (104.11 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00377.JPG
DSC00377.JPG (106.79 KiB) Przejrzano 4331 razy
DSC00375.JPG
DSC00375.JPG (123.88 KiB) Przejrzano 4331 razy
Ostatnio zmieniony 2008-05-19, 00:06 przez HAMME, łącznie zmieniany 1 raz.

nemrod

Re: Wyciągarka escape 12000

2008-05-19, 13:39

niestety jest to chinczyk więc jakości nie mozna wymagać.
Sam kiedyś zaimportowałem takie cuda ale szybko puściłem "do ludzi" ;-)
obudowa wykonana jest z "szajs metalu" i gwinty w niej wykonane są raczej "jednorazowe".
Twoje Problemy Wojtek przypominają troche problemy "Waldka".
Miał na przodzie założonego Ramseya nie chinczyka ale winch tez "popuścił".
Przyczyną uszkodzenia była podobno "zbyt elasyczna" rama".
Kiedyś juz rozmawialismy nt. temat.
Chyba warto wrócić do dyskusji...

Pzdr

Nemrod

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-05-19, 16:32

no to mnie pocieszyliście mam własnie taka nową wyciagarkę jednak leży w garażu i czeka na wolną chwile aby zamontować niestety już jest po gwarancji czy macie jakieś uwagi co posprawdzać może też co dotoczyć / dorobić aby jak najdłużej służyła ??
pozdrawiam

nemrod

2008-05-19, 16:59

macie jakieś uwagi co posprawdzać może też co dotoczyć / dorobić aby jak najdłużej służyła ?
Oszczędzać ją.
O ile dobrze pamiętam to jeżeli będziesz uzywał zblocza to Wyciągarce będzie 2 razy lżej wyciągać ex.
...więc uzywaj go! :D
Zrób jej "przegląd zerowy", posprawdzaj wszystko: styki, przekładnię, sprzęgło.
Wyczyśić i nasmarować trzeba obowiązkowo na nowo... i takie tam.
Acha...
Daj jej grubsze kable zasilające do Aku i i po drodze daj hebel.
Małe żółte rączki zazwyczaj oszczędzają na miedzi więc kabel będzie lichy.
A Hebelkiem profilaktycznie odetniez potęcjalne żródło upływu prądu :D :d :D

Pzdr

Nemrod

HAMME

2008-05-19, 20:50

Żywotność możesz zwiększyć tak jak już częściowo napisaliśmy:
- stosuj bloczki
- nie przegrzewaj
- jak jest gorąca nie wjeżdżaj do wody bo zostanie zassana.
- jak masz możliwości do dorób sobie najmniejszą zębatkę z normalnego materiału
- hebel MUSISZ MIEć dla twojego i innych bezpieczeństwa. Akumulator to mała bomba, a + paliwo to już duża bomba. Jak chcesz przetestować co się może stać to połóż sobie klucz na akumulator między klemami tylko bądź daleko jak będziesz to robił
- dbaj o linę: smaruj ją, przewijaj
- systematycznie konserwuj przełożenia
- po rajdzie rozbierz przesmaruj skręć
- uruchamiaj wyciągarkę przynajmniej raz w miesiącu
- na zimę jak Ci nie potrzebna zostaw w domu

To kilka podstaw

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-05-20, 11:10

dzięki czyli rozpocząć od rozkręcenia w celu wprowadzenia poprawek i przesmarowania a macie pomysła gdzie mozna takie zembatki dorobić ?
pozdrawiam

HAMME

2008-05-25, 21:54

Właśnie otrzymałem bardzo profesjonalnie przygotowaną ekspertyzę. Wynika z niej jednoznacznie że zaistniałe problemy powstały z wyniku zwichrowania się płyty montażowej.

Będę musiał to sprawdzić i ewentualnie poprawić. Problem jest taki, że wyciągarka została zainstalowana na bardzo solidnej płycie escape. Jeżeli ona się skrzywiła to chyba będzie trzeba zastosować płytę o grubości 10mm.

Bez względu na to, co i dlaczego się stało muszę powiedzieć, że firma Pana Zygmunta www.wyciagarki.pl podeszła BARDZO PROFESJONALNIE do problemu i jego rozwiązania. Mieć wokół siebie takich partnerów biznesowych to czysta przyjemność. Niewątpliwie współpraca z tą firmą gwarantuje możliwość szybkiej i na wysokim poziomie obsługi serwisowej.

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”