Witam
Ze względu, że po długich walkach, empirycznie upewniłem się, że nie została wyprodukowana blokada nieautomatyczna do expo2 do przodu postanowiłem szukać alternatywnych rozwiązań. Dla uzupełnienia istnieje jedna blokada automatyczna, której z prostych względów nie zastosuje (jazda po czarnym).
Na trop naprowadził mnie system blokady w toyocie FJ. Nie posiada ona przedniej 100% blokady ,ale posiada system który można by nazwać anty-różnicowy. Powoduje on to że, po włączeniu, napęd podawany jest na to koło, które jest OBCIĄŻONE (to co wisi w powietrzu stoi w miejscu)
Zastanawiałem się jak to można zrealizować u nas i pomysł jest taki.
Cel:
Jeżeli zrobimy duży wykrzyż taki, że jedno przednie koło nam całkowicie wisi, to aby zmusić koło które jest obciążone do obrotu musimy zablokować koło które jest w powietrzu.
Możemy do tego wykożystać moduł ABS'u. Bo co robi ABS? Popuszcza hamulec koła które się zblokuje to znaczy posiada elektrozawór w obwodzie układu hamulcowego. A my właśnie to potrzebujemy.
Jeżeli będziemy mieli możliwość wysterowania tych zaworów to robimy tak:
Scenariusz:
Koło lewe przednie jest w powietrzu, chcemy aby prawe przednie zaczęło się kręcić. Z Absu wychodzą trzy przewody na tył i dwa na przód. Włączamy elektrozawory absu: tylni i prawy przedni w w taki sposób aby odpuściły hamulce tych kół. Następnie naciskamy hamulec który zaczyna blokować nam tylko nasze przednie lewe koło w powietrzu. Po przekroczeniu odpowiedniego momentu w układzie różnicowym prawe koło zacznie się obracać lewe stanie. Bo dotknięciu lewego koła o podłoże możemy puścić hamulec.
Informacje jakie są niezbędne do realizacji tego projektu to dokładny schemat modułu absu. Możliwość sterowania zaworami. Czy macie takie informacje ?
W prostszej wersji można by wysterować zawory ręcznie w trudniejszej można było by to robić automatycznie tylko, że wtedy potrzebowalibyśmy mieć informacje od czujników absu z kół.
Proszę potraktować ten post jako dyskusja dotycząca tego konkretnego rozwiązania, proszę nie pisać czy blokady są czy ich nie ma, to nie jest tematem tego wątku. Jeżeli posiadacie jakieś doświadczenie z modułami abs proszę pisać. Jeżeli chcecie napisać, " a po co to komu, to bez sensu, mnie nie potrzebne" to nie piszcie NIC nie wniesie to żadnej wartości merytorycznej.