Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

wyiągarka hydrauliczna (pompa)

2008-10-11, 23:16

Zastanawiam się nad hydraulikiem, czytałem zę mozna do zasilania wykorzystać pompę od wspomagania, ale wydaje mi się to nie najlepsze rozwiązanie. zastanawiam się nad wstawieniem jakiejś pompy w miejsce kompresora od klimy, lub ewentualne wykorzystanie kompresora od klimy. nie wiem tylko czy da rade (oczywiście po modyfikacjach). a zaletą napewno będzie sprzęgło do załączania :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
alban

Re: wyiągarka hydrauliczna (pompa)

2008-10-12, 01:00

...minusem będzie to, że jak motor nie odbaka to nie wyciągniesz się w żaden sposób.
Ale jakbędziesz miał elektryka to na samym aku (jednym lub zapasowym) wyjedziesz z opresji...
PS. Nic nie zastąpi mechanicznej wyciągarki (pod warunkiem że motor prauje)
są udokumentowane na fotografiach rzeczy że kolega zaparty o drzewo - mechanikiem 3 auta na raz wyciąga ;)
Służę radą i pomocą techniczną...

FON 666131133

grabasz

2008-10-12, 10:16

dobra będzie pompa od wspomagania (ale nie od expo) stary typ pompy ZF taka jak w starych fordach sierrach, grandach, scorpio z założonym sprzegiełkiem elektrycznym od kompresora klimy.
przy konstrukcji hi-tech można też wykombinować zapasowy napęd elektryczny dla takiej pompy.

nie wiem tylko jakiego ciśnienia potrzebuje taka wciągarka.
Desperados don't die We just go to hell for regroup.

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-10-15, 10:49

Pamietam, ze ktos mial hydraulika na pompie od wspomagania i to nawet robilo, ale to dawno bylo i nie moge sobie przypomniec kto to mial a i to w suzuce bylo.

ale fakt faktem robilo. o ile pamietam to jakis mile marker byl. bede intensywnie myslal to se moze przypomne :evil: ale w moim wieku to chyba musze isc do apteki po bilobil :-D
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-10-15, 11:20

piotr_z, wiem ze robi to na pompie od wspomagania, ale explo ja bym się nie podpinał pod tą samą bo można zagotować płyn. ewentualnie drugą załozyć zamiast klimy. ale pomyslałem sobie może wykożystać kompresor od klimy :P stąd moje pytanie :P
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-10-15, 12:41

O ile mnie pamiec nie myli to w opisanym przeze mnie przypadku suza byla pozbawiona wspomagania kosztem zasilania wincha. A co do kompresora klimy to nie wiem jak wyglada jego wydajnosc w przypadku plynow i nie wiem jak wszystkie uszczelniacze zareaguja na olej. Ogolnie pomysl fajny i ciekawy bo sprzeglo w kompresorze juz jest i motac trzeba mniej. zaryzykuj - bedziesz pierwszy :-D
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

HAMME

2008-10-15, 17:46

Sławek jak juz Ci mówiłem. Skoncentruj się nad mechanikiem.
Zastosowanie hydraulika nie ma tu sensu.

Elektryk jest wolny, ale nie potrzebuje działania silnika
Mechanik jest super szybki, ale potrzebuje silnika
a
Hydraulik jest wolny i musi działać silnik. Czyli posiada dwie wady obu powyższych.

Zastanów się jak przerobić nasz reduktor, zobacz jak to robią inni na samuraju i podepniesz bęben od stara 266

Elektryki zamontujesz sobie dodatkowo jako uzupełnienie ewentualnie na tył.

Optymalne rozwiązanie to dwa elektryki przód, tył i mechanik przód.

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-10-15, 19:37

Oczywiscie mechanik najlepszy (mocne slowo :mrgreen: ) ale wymaga przystawki mocy. pytanie czy reduktor w Explozji ma mozliwosci zmotania. No i ten lancuszek w reduktorze. samuraj ma kola i wolny walek do przystawki i dlatego mechanik to nie problem. Podobnie kilka innych terenowych autek.
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-10-15, 20:45

ok, więc trzeba by zobaczyć jakąś przystawkę PTO do reduktora i pokombinować jak wstawić. Ma ktoś może jakiś schemat :?:
Jankesa wstanach nikt mechanicznej wyciągary nie motał :P może znów cosik od F150 lub innego bydlaka się dopasuje :mrgreen:
Stworzyłem POTWORA ;P

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”