Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
tomekas20

halogeny a przepisy

2011-04-13, 22:15

witam

koledzy może ktoś orientuje się jak to jest z tymi halogenami

wiec zamontowałem bagażnik dachowy na nim 4xhalogen dalekosiężny plus 2 na tył i po 1 na boki robocze

chodzi mi o te 4 dalekosiężne są one na osobnym wyłączniku niezależnym nie maja jeszcze zamontowanych postojów

jak to wygląda ze strony prawnej

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: halogeny a przepisy

2011-04-13, 22:42

Muszą być postojówki lub ringi zapalane razem z mijania.
Jak nie, to muszą być zaślepki.
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
maciejandrz

2011-04-14, 11:20

Ja mam zamontowane na bagażniku dachowym cztery halogeny dalekosiężne bez światła postojowego i bez zaślepek. Miałem już kilka kontroli drogowych i żaden z policjantów z drogówki nawet nie wspomniał o moich halogenach.
Zastanawia mnie również fakt, że ciężarówki które jeżdżą u mnie w firmie posiadają dodatkowe halogeny dalekosiężne na dachu kabiny (bez możliwości włączenia świateł pozycyjnych oraz bez zaślepek) i oni również twierdzą, że na żadnej kontroli nie mieli problemów. Zresztą nowe scanie mają seryjnie montowane halogeny dalekosiężne na dachu kabiny i również nie posiadają postojówek.
Znacie może konkretny przepis z kodeksu drogowego na temat w/w zakazu? Bo w końcu gdzieś powinno być to zapisane czrno na białym.
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2011-04-14, 12:44

Ja mam zamontowane na bagażniku dachowym cztery halogeny dalekosiężne bez światła postojowego i bez zaślepek. Miałem już kilka kontroli drogowych i żaden z policjantów z drogówki nawet nie wspomniał o moich halogenach.
Zastanawia mnie również fakt, że ciężarówki które jeżdżą u mnie w firmie posiadają dodatkowe halogeny dalekosiężne na dachu kabiny (bez możliwości włączenia świateł pozycyjnych oraz bez zaślepek) i oni również twierdzą, że na żadnej kontroli nie mieli problemów. Zresztą nowe scanie mają seryjnie montowane halogeny dalekosiężne na dachu kabiny i również nie posiadają postojówek.
Znacie może konkretny przepis z kodeksu drogowego na temat w/w zakazu? Bo w końcu gdzieś powinno być to zapisane czrno na białym.
Zdaje się, że przepisy co do oświetlenia są inne do samochodów ciężarowych, jak trafisz na ambitnego policjanta to się może przyczepić ....
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

MoC

2011-04-14, 15:40

Kiedyś na jakimś forum znalazłem treść przepisu. Generalnie seryjnie jak coś jest to nie ma problemu, bo wprowadzenie do produkcji obejmują inne przepisy. A jeżeli chodzi o dodatkowe to z tego co pamiętam była mowa że muszą być postojowe i nie może być tego więcej niż 2 czy 3 pary długich... Aczkolwiek głowy uciąć nie dam. Ale fakt faktem, oni sami nawet nie kumają tych przepisów więc z reguły przy kontrolach problemów nie ma.

maciek_KR

2011-04-15, 09:57

Jest z tym zamieszanie. Ja robie dodatkowe na osobnych włącznikach i bedę woził w aucie zaślepki na wszelki wypadek i nie sadzę żeby były jakieś problemy.

Wróć do „Kącik OFFROAD-OWY”