Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
MCX

Re: Narewska Wtopa v.1

2010-03-25, 19:32

po drodze w zasadzie tuż pod koniec trasy mamy prześliczny kościółek drewniany, więc w sam raz :)
a właśnie miałem zapytać - czy ktoś się pisze na ochotnika zrobić marzannę ? :D

To jak z tą marzanną ? robi ktoś? bo może ....
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-03-25, 19:35

ja niby nic nie wiem, ale Bondek się dziś coś odgrażał :D
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
MCX

2010-03-25, 19:39

Jak by się na odgrażaniu skończyło to w sobotę by dziewczyny coś zmajstrowały :-)
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2010-03-25, 22:24

Może się uda pojechac
dziś wieczorem ktoś z klubu rozpalił na nowo moje nadzieje :grin:
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

SławekR

2010-03-25, 23:04

Niestety z powodu uziemionego EX-a nie moge uczestniczyć w imprezce, ale jak Radek wspominał o ognisku to służe pomocą ,jak by co moge pomóc - przygotować ognisko gdzieś w wyznaczonym miejscu oczekując na zgłodniałych manniaków :lol: na mecie.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-03-26, 09:41

chyba trzeba zabrac ze sobą i zrobic postój pod jakimś kościołem w serocku?
To ten kościółek o którym pisałem:
Obrazek

i troszkę jego historii :)
We wsi Barcice spotykamy perłę wśród gminnych zabytków - drewniany Kościół Parafialny, zabytek klasy "0". "Założenie parafii w Barcicach i budowa pierwszego Kościoła związana była z wielkim wzrostem osadniczym drobnego rycerstwa mazowieckiego w II połowie XIV wieku(...). Nazwa wsi "Partyci" pojawiła się po raz pierwszy w końcu XII wieku w związku z darowizną Żyry, wojewody mazowieckiego, dla Kościoła N.P. Marii na przedmieściu Płocka".
Parafię w Barcicach eregował 9 września 1390 roku Dobiesław - biskup płocki, staraniem Pawła, proboszcza płockiego konwentu Norbertanek. Odnowienie erekcji znajduje się w aktach archiwum parafialnego z datą 3 lipca 1627r. Należy przypuszczać, że budowę kościoła lub kaplicy rozpoczęto od razu. Inne źródła mówią o jeszcze wcześniejszej dacie: "Pierwszy wzmiankowany w wizytacji z 1754 r. kościół w Barcicach wybudowany został w 1616 r. na co wskazywać miała data widniejąca na belce tenczowej".
Obecny kościół wybudowano w 1758r. na co wskazuje m.in. inskrypcja na belce tęczowej. W kościele znajdują się trzy ołtarze. Dwa boczne powstały prawdopodobnie w 1718r. jak wskazują akta archiwalne kościoła. Są to ołtarze pod wezwaniem św. Rozalii i św. Józefa. Główny ołtarz to obraz Najświętszej Marii Panny z Dzieciątkiem Jezus. W 1754r. powstała drewniana ambona. W 1808r. zakupiono monstrancje u złotnika Krygiera w Warszawie. Archiwum parafialne dysponuje "Aktami restauracji kościoła" z lat 1867 - 68. Podczas remontu w tych latach wymieniono podwaliny, gzymsy i krokwie, a także blachę na dachu. Zmieniły się ołtarze "w ołtarzu wielkim znajduje się obraz Marki Boskiej z suknią srebrną, pozłacana, który zasłaniany jest obrazem św. Stanisława. W górnej kondygnacji - obraz św. Rocha. W ołtarzach bocznych mieszczą się obrazy: św. Józefa, św. Anny, a u góry obraz św. Rozalii."
W roku 1882 dzwonnica miała dwa dzwony, zaś już w roku 1898 było ich trzy. "Pierwszy pod wezwaniem Niepokalanej Marii Panny został odlany przez Wainholdta w roku 1656 w Gdańsku. Drugi, pod wezwaniem św. Stanisława, odlany w Wegrowie przez Władkowskiego, kupiony w 1898r. Trzeci dzwon, pod wezwaniem św. Anny, również odlano w Węgrowie w zakładzie Władkowskiego". W roku 1948 przeniesiono parafię z Barcic do Somianki. Założenia sakralne w Barcicach wpisano do Rejestru Zabytków w 1962 r.
Do planowanych, kompleksowych prac konserwatorskich w Barcicach przystąpił w 1998 r. zespół konserwatorów toruńskich pod nadzorem mgr. Joanny Ziemlewicz. Wymieniono podwaliny, okna i części bali w ścianach. Dach z pokrycia blachą wymieniony został na gont. ,,Polska jest jedynym krajem na świecie, w którym do naszych czasów przetrwało tak wiele drewnianych świątyń o bardzo skromnej formie zewnętrznej. Artyści prowincjonalni przetwarzali wzory sztuk najznamienitszych artystów, dostosowując je do swoich możliwości oraz do możliwości swoich zleceniodawców. Sztuka prowincjonalna zatem daje podstawy do poznania nie tylko warsztatu przeciętnego rzemieślnika, ale
i gustu oraz możliwości finansowych fundatora, a także odbiorcy."
Przed kościołem znajduje się plac otoczony głazami narzutowymi, a w jego centrum stoi zabytkowa kapliczka wykonana z pnia drzewa.

Źródło - Somianka.pl

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-03-26, 14:02

Bardzo ładny, lubię takie klimaty,a nie betonowe monolity.
Tylko np tak jak tam gdzie wybywam na weekendy w okolicach Nasielska i innych mniejszych miejscowościach często bywa tak że święcenie i msze są tylko w ustalonych godzinach, przeważnie wcześniejszych.
tak czy siak palmę zabieramy :smile:
Tam gdzie jeżdżę też jest ładny stary kościół, ale nowy proboszcz sprofanował go, i cmentarz - drewnianą dzwonnicę obłożył nowymi lakierowanymi dechami - jak z plastiku,wyciął piękne stare świerki wkoło oraz wszystkie drzewa na cmentarzu i wyburzył przy kościele fajny dawny budynek świetlicy z czerwonej cegły i dachówki, a wzamian za to zrobił parking na ok 20 autek całkiem nie utwardzony,
Tydzień temu wpadłem w szok jak zobaczyłem że piękny rynek został zrównany z ziemią-podobno też ma byc parking z ....fontanną pośrodku.będzie można podziwiac z samochodu, a wcześniej była zieleń ławeczki i stare drzewa
potem gdzieś zapodam fotki bo naprawde fajne miejsce i blisko
sorry za kasztanka,ale ten klimat tego kościoła na foto....
może przydał by się dział na foto z ciekawymi miejscami z klimatem nie związanymi z naszymi smokami.? lub może w dziale wycieczki-mimo że tam nie byliśmy, ale może te foto kogoś zachęcą aby odwiedzic te miejsca?
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 14:05 przez jacek4, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-03-26, 19:14

jechałem sobie dzisiaj do domu i chyba widziałem wystająca paszczę exa jacka z pewnego garażu :D - znaczy Jacek jedzie z nami w niedziele :)
no i chyba nie widziałem exa Rafała, znaczy też z nami jedzie :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-03-26, 19:51

No, niestety mój EX jeszcze bez napędu :cry: . Dopiero jutro będzie montaż. Tak czy tak ja wypadam. Nawet jak EX ruszy jutro wieczorem to i tak muszę "dotrzeć" skrzynkę na czarnym :cry:
Jak r-serdel będzie na bazie to i ja moge focusikiem podjechać..... Ale co to za jazda focusem...... :cry:
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 19:52 przez RAFBOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-03-26, 20:20

Nawet jak EX ruszy jutro wieczorem to i tak muszę "dotrzeć" skrzynkę na czarnym
na czarnym to Ty uwaliłeś skrzynie - póki ex jeździł to działał, przestałeś jeździć i od razu go uwaliłeś - poza tym my nie jedziemy na upalanie - wszystko to drogi gminne między wioskami więc nawet pewnie reduktora nie zapniemy.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-03-26, 20:23

Taaaaak? Jakoś tytuł imprezy mnie zmylił :mrgreen: Zobaczymy. Jutro się wyjaśni :mrgreen:
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-03-26, 21:29

jechałem sobie dzisiaj do domu i chyba widziałem wystająca paszczę exa jacka z pewnego garażu :D - znaczy Jacek jedzie z nami w niedziele :)
no i chyba nie widziałem exa Rafała, znaczy też z nami jedzie :D
Radku- bardzo dobrze widziałeś mojego- już zrobiony-wielkie dzięki dla qubiego,dzięki niemu jestam z wami w niedzielę :grin:
a Rafała też dobrze niewidziałeś bo był w środku :-P
Rafał- ma byc lekko dasz radę, a jak by co to na neutral i na holu-już tak ktoś niedawno jeżdził na fotkach :mrgreen:
może byśmy umówili się o którejś godzinie w zegrzu w równoległej uliczce między rondem a mostem? zawsze to razem w konwoju-fajne na foto-video :smile:
pomiętajmy o palmach, i co z tą marzanną ?
ja mam towarek do podpalania :-P
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-03-26, 22:12

a jak by co to na neutral i na holu
..... kolejnego remontu ASB juz bym nie dożył. Żona by mnie zabiła i zjadła :-P
Pozdrawiam
Rafal

SławekR

2010-03-26, 22:20

"rafbor1973"]Ale co to za jazda focusem...... [/quote]

Taka sama jak Jumperem tyle że wygodniej :-P

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-03-26, 22:25

Rafał-ja miałem na myśli przejechanie przez jakiś cięższy kawałek na neutral i na holu abyś nie nadwyrężał skrzynki, jak by się taki kawałek przydarzył a nie hol po awarii :-P
Radek-jak tam grucha - zrobiłeś ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

Wróć do „Zloty i Spotkania”