Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: Zlot EFK Puszcza Notecka 22-23.09.12 - Dyskusje

2012-08-08, 16:13

No właśnie.jak chcesz "złapać" sponsorów przy takiej ilości aut?
zauważyłeś jak zazwyczaj organizują się różnego rodzaju imprezy motoryzacyjne?

Jest plan imprezy i cały komplet sponsorów, którzy zebrani są zazwyczaj przed ogłoszeniem naboru chętnych, więc ten argument jest nietrafiony.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

2012-08-08, 16:19

Niby tak,ale jeżeli taka impreza o której piszesz nie wypali to taki sponsor już się na drugą edycję nie wystawi.

Jakich sponsorów potrzeba? Typowo Fordowskich,czy może coś z OR? Może coś się popytam....Jakie wymagania? Dajcie znać.Może być na PW
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2012-08-08, 16:29

Nie wyobrażam sobie np. organizowania zlotu powiedzmy z Adamem Starwindem,bo mamy do siebie kawał drogi i ani on ani ja nie jesteśmy w stanie jeździć w tą i z powrotem załatwiać sprawy organizacyjne....
Ty to może zrobimy imprezę w okolicy Grudziądza będzie w połowie drogi :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Dawid

2012-08-08, 16:36

Taa...i co drugi dzień przez miesiąc załatwiania jesteś w stanie dojeżdżać do Grudziądza?

Ja mam miejscówkę na zlot.Gadałem o tym z Radkiem,ale to na przyszły rok wiosna-lato.
http://www.bunkierkrapiewo.pl/oferta.php
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2012-08-08, 16:37

taki żarcik :P
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Hubi

2012-08-08, 18:27

Niby tak,ale jeżeli taka impreza o której piszesz nie wypali to taki sponsor już się na drugą edycję nie wystawi.

Jakich sponsorów potrzeba? Typowo Fordowskich,czy może coś z OR? Może coś się popytam....Jakie wymagania? Dajcie znać.Może być na PW
jakich sponsorów mamy szukać? jak dla mnie może to być nawet producent smalcu, czy też ogórków kiszonych ;) byle chciał się promować przy naszym udziale. Przez moment zastanawiałem się czy nie zorganizować stoiska pokazowego dla firmy w której pracuję, ale wiązałoby się to z tym, że zamiast jeździć i się bawić musiałbym siedzieć i doglądać interesu... a to już żaden fun :->

Co innego, że moim zdaniem jednak jest już za późno na zorganizowanie czegoś "z pompą". Na załatwianie sponsorów brak czasu, a jedyny filantrop jaki był na forum ;) już się zwinął :P po swojej deklaracji na dzieciaki, więc nie ma co liczyć na cudowny zastrzyk gotówki na cele tej imprezy ;)

Może były poczynione złe założenia na początku planowania imprezy i bez sensu ktokolwiek zaproponował rozmach z zajmowaniem rynku i innymi "fajerwerkami" zamiast skupić się na zorganizowaniu czasu wszystkim, którzy mieliby się zjechać na miejsce - czyli zaklepać noclegi, miejsca postojowe, opracować trasę do przejazdu, ewentualnie jakieś dodatkowe atrakcje w postaci zwiedzania lub tez nawet najzwyczajniejszego wspólnego grillowania w połączeniu z jakimiś fikuśnymi konkursami typu (jak to już bywało w przeszłości) rzut rozrusznikiem na odległość, zmiana koła na czas, przeciąganie liny, zapasy w błocie, czy cokolwiek innego ;) choćby rabanie drewna w wykonaniu kobiet ;) (było tak na jednym ze zlotów w Kole) - połączenie przyjemnego z pożytecznym ;) jest zabawa, a potem drewno na ognisko gotowe :P

Dowodem na to, że można skręcić coś prawie w biegu jest choćby imprezka z topieniem marzanny, którą Radek kręci praktycznie na kolanie. Sklecone u Zdziśka w garażu "puchary" to fajna nagroda, bo drugiej takiej nie znajdziecie ;)

Olać rynek, olać sponsorów - najwyraźniej nie jesteśmy na to gotowi, żeby przygotować taką imprezę. Skupić się na tym, żeby był fun dla tych, którzy muszą widzieć sens na przejechanie połowy Polski, żeby się spotkać. Jeśli się ograniczymy do wspólnego grilla i topienia aut w pobliskiej żwirowni, to z pewnością nie zbierze się duża ilość chętnych. Opierając się jedynie na "zarysie" planu imprezy też nie zbierzemy dużej ilości chętnych, choć tak na prawdę każdy zlot opierał się na maksymalnie kilkunastu autach. Rekordowe były chyba obchody Dni Koła.

Może zamiast szukać tras tak długich, że zajmujących większość dnia, należałoby wynaleźć jakiś profesjonalny tor off-road i go zwyczajnie wynająć. W jego pobliżu zorganizować miejscówkę i zrobić fajną imprezkę. Pobawić się przy ognisku, przespać w namiocie i rano rozjechać do domów. Napisać fajną relację, przesłać do czasopisma motoryzacyjnego i cieszyć się wzmianką na jego łamach ;)

Drogi są dwie... musi być ktoś, kto uwierzy w powodzenie swojej misji i zorganizuje większość tego typu atrakcji sam lub ze wsparciem dosłownie 2-3 osób lub będzie ktoś kto zastosuje swoisty "zamordyzm" i rozdzieli robotę wśród tych, którzy wcześniej deklarowali chęć pomocy.

za dużo jest tu oglądania się na innych i czekania kto co powie. Trzeba zadziałać z werwą i przytupem ;)
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-08-08, 21:33

Dobra. Drodzy koledzy i koleżanki. Czytam wasze uwagi i naszły mnie pewne refleksje osobiste.
Faktem jest że przy organizacji tego typu imprez potrzebna jest osoba z wizją, rozmachem, duzymi skłonnościami do "zamordyzmu" a przede wszystkim dysponująca dużą ilościa wolnego czasu. Niestety ja tych cech najwidoczniej nie posiadam, a o wolnym czasie to już dawno zapomniałem.
Próbowałem. Nie wyszło.
Nie mam zamiaru sie tłumaczyć, bo nie o to chodzi. Doprowadzę do końca to co zacząłem, ale później proszę rozpisać konkurs na stanowisko głównego organizatora. Mnie sie nie udało. Może komus innemu wyjdzie lepiej. Wszystkim któzy mi pomagali i jeszcze mam nadzieję pomogą dziękuję.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Dawid

2012-08-09, 08:15

Co Ci sie nie udało? Przestań się mazać. Osądzimy Cię po zlocie ;-)

Tak na poważnie to
Olać rynek, olać sponsorów - najwyraźniej nie jesteśmy na to gotowi, żeby przygotować taką imprezę. Skupić się na tym, żeby był fun dla tych, którzy muszą widzieć sens na przejechanie połowy Polski, żeby się spotkać.
popieram...

I tak szczerze to faktycznie wolałbym się z Wami napić taniej,ciepłej wódki przy ognisku niż latać po rynku czy coś tam....
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-08-09, 08:27

poniżej moja dzisiejsza korespondencja z morfeuszem, żeby nie było że coś tam między sobą załatwiamy to publikuje na ogólnym...

"Morfeusz, wszystko jak zwykle rozbija się o kase. problem jest taki, że jak nas będzie te kilka aut, to nie ma co robić zameszania na rynku i burmistrzowi dodatkowej roboty, bo to dla niego żadna reklama. narobi sie chłopina, pozamyka ulice a przyjedzie 10 aut. Nie o to nam chodziło.
Liczyłem na co najmniej 20 aut i wtedy miało by to sens. W przeciwnym razie nie ma co robić zamieszania w mieście. Rozmaowa była wstepna, więc nie możemy mówić że coś ząłatiwłeś nie tak. Po prostu trzeba napisać pismo / maila do urzędu, że niestety z przyczyn niezależnych musimy zrezygnowac z imprezy na rynku, ale dziękujemy za przychylne podejście do tematu. Trzeba to zrobić żeby nie zostawić człowieka z niedopowiedzianymi sprawami. Jak coś to ja mogę napisać takiego maila tylko zorganizuj mi jakiś adres mailowy.

Dociągniemy ta organizację do końca, ale jak sami widzisz u nas niestety wszystko rodzi sie w bólach i nie wszystko da sie przewidzieć z góry.

Ja ze swojej strony prosiłbym cie tylko o przeliczenie ilości kasy potrzebnej na noclegi ilości załóg zapisanych do tej pory + koszty grila, kolacji, śniadań. Chodzi oczywiście o koszty szacunkowe, ale dobrze by było żeby zbytnio nie odbiegały od tego co wyjdzie. Jak będziemy mieć te koszty wrzucę informacje odnośnie wielkości wpisowego.

Tak jak pisałem, skupmy sie na kolacji w piątek (może być jakiś grill, kiełbaski, kaszanki, pieczywo, dodatki, może jakas karkówka. Coś do picia w kwestii sok, cherbata itp. Alkohole oczywiście w swoim zakresie w zalezności co kto lubi itd. więc tego nie liczymy.

Co do soboty to ciągle nie mam odpowiedzi od Galendy, ale będe go atakował dzisiaj. rano jakieś śniadanie, nie wiem wędlina, masło parówki, jajka może jakies sałatki. W trakcie rajdu można spróbować koło południa spróbować załatwić ta kuchnię polową. Było by tak, że pierwsza część rajdu powiedzmy do 13, później kuchnia polowa powiedzmy godzinkę i dalej druga część rajdu do ok 17. jeżeli zrezygnujemy z kuchni polowej to trzeba pomyśleć o jakimś obiedzie dla ludzi, przydałby się namiar na jakąś knajpę po drodze rajdu, ale to zobaczymy co mi galenda napisze. Po rajdzie na bazie ognisko/grill i tu jakaś pieczeń (jak wspominałeś) ale na taką ilość osób to chyba nie ma co walczyć z całym prosiakiem. Oczywiście dadtki, pieczywo, cherbata itp.

W niedziele rano dla chętnych grzyby 5-8, śniadanie ok 8-9 i wyjazd do Zoo. Później obiad jakaś knajpa po Zoo i porzegnania

Im wcześniej będziesz w stanie mi podać koszty, tym szybciej pociągniemy dalej."
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2012-08-09, 08:33

:thumleft: dobry plan, mi już się podoba :mrgreen:
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Awatar użytkownika
Dawid

2012-08-09, 08:37

No widzisz Rafał....jednym tchem ogarnąłeś cały zlot.Reszta....reszta wyjdzie w praniu. :-)
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-08-09, 14:34

Po rozmowie z Galendą wysłąłem powtórnego maila. Czekam na odzew

"cześć,

Tak jak wspominałem w rozmowie telefonicznej, trochę się pozmieniało. Z braku załóg rezygnujemy z imprezy na rynku, więc do was mamy prośbę o pomoc w organizacji trasy przejazdowej w terenie w sobotę w godzinach 9-18 z godzinną przerwą powiedzmy o 13 na jakieś jedzenie. Myślimy żeby w przerwie na jedzenie uruchomić kuchnię polową (Wojtek ma podobno dojście), ale gdyby to nie wypaliło to może możecie polecić jakiś fajny bar który byłby przy trasie przejazdu.
Jeżeli chodzi o trudność trasy to tak jak pisałem klasa wyczyn ale tak żeby można było objechać seryjnym. Dla seryjnych foto punkty, dla wyczynu pieczątki.
Dobrze by było gdybyście mili roadbooki, jak nie to postaram sie kogoś od nas podesłać żeby przejechał z wami trasę i zrobił co trzeba. Zaproponujcie jak byście to widzieli. Czekam na info

Pozdrawiam
Rafał Borycki"
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
Hubi

2012-08-09, 14:39

Rafał, po co teraz wszystko tutaj wrzucasz? Bez sensu teraz tak jakbyś się ze wszystkiego tłumaczył. Rób dalej swoje, a jak coś ustalicie to daj znać.
Macie przecież oddzielny dział dotyczący organizacji zlotu.

Boguś

2012-08-09, 21:49

Bardzo chcę przyjechać na ten zlot, ale nie mam jeszcze całej kasy uzbieranej i auto w częściach. Pomimo to zapisuję się i kasę na wpisowe wyślę Morfeuszowi z góry aby nie było problemów nawet jak nie dojadę.

Rafał bardzo dobrze sobie radzisz jako organizator, bo jeśli nie miałbyś wątpliwości, trudności czy nie musiałbyś zmieniać planów to by znaczyło, że nie interesujesz się tematem i jest Ci obojętne co się stanie. Walczysz o tą imprezę i tak trzymaj - właściwy człowiek na właściwym miejscu. Organizowałem już większe imprezy i wiem jak to jest ;)

Ponieważ będzie to mój jedyny urlop wakacyjny w tym roku, to chciałbym przyjechać kilka dni wcześniej, jeśli Morfeusz się zgodzi ;) Oczywiście pomogę w przygotowaniach :D Był temat porysowanego lakieru po wyprawach leśnych. Przywiozę sprzęt do polerowania lakieru i Exy wyjadą jak nowe ;)

Jak coś mi się przypomni to oczywiście dam znać :)
781 660 341

Klubowicz El Decaniowa
Klubowicz

2012-08-09, 22:16

Boguś, "Przywiozę sprzęt do polerowania lakieru i Exy wyjadą jak nowe " :509: jesteś super, mój Henryk już się cieszy (mąż vel decania pewnie jeszcze bardziej ;-) )
Ostatnio zmieniony 2012-08-09, 22:17 przez El Decaniowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Zloty i Spotkania”