Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Lisek

2 opcje, proszę o pomoc

2013-10-09, 03:21

Jest to mój pierwszy post na forum więc WITAM WSZYSTKICH!! 8-)

Proszę o pomoc w wyborze ex-a. Po pierwsze Explorer będzie moim 2gim samochodem- pierwszym jest VW T3. Od explorera oczekuję względnej niezawodności. Będzie używany 80% miasto, 20% lekki teren w okolicach trójmiasta. Koniecznie chcę go zakupić przed zimą (bus ma napęd na tył- po śniegu kiepsko się prowadzi, przy mrozach -10 nawiew niewiele daje itd).
Szukam auta, które da mi dużo radości z prowadzenia w mieście i na bezdrożach szczególnie podczas zimy (w wakacje dużo podróżuje busem). Będzie dość dobrze wyposażone i komfortowe.

Oto dwa ogłoszenia nad którymi się zastanawiam. Proszę o rade. Samochody swojaków forumowych? Może ktoś zna historię pojazdów?
1. http://tablica.pl/oferta/ford-explorer- ... 784387fae3
2. http://tablica.pl/oferta/ford-explorer- ... 784387fae3

Nr. 2 ma podobno wymieniony rozrząd, trochę o tym czytałem, oglądałem filmy na yt z dźwiękiem rozrządu do wymiany. Czy istnieje prosty sposób sprawdzenia pojazdu pod kątem rozrządu przy zakupie?

Czytałem gdzieś opinie, że 2000r i wyżej to już nie ma co się przejmować rozrządem, z drugiej strony czytałem o urwanym wale w 2001 roku :eek:

Nie wiem co o tym sądzić (proszę o odpowiedź patrząc na ogłoszenia które podałem). Czego mogę się spodziewać? Bo szczerze mówiąc po paru dniach czytania tak skrajnych opinii w internecie na temat Ex-a już zupełnie zgłupiałem.

*Przedstawiłem swoje wymagania względem ex-a, ponieważ może ktoś z Was przedstawi mi alternatywę dla samochodów z ogłoszeń.
Mam jednak nadzieję, że po zakupie Explorera zakocham się w nim tak jak w moim VW T3 :-)

Klubowicz śp. Rafaello-Mk
Klubowicz
Kontakt: Strona WWW

Re: 2 opcje, proszę o pomoc

2013-10-09, 07:08

skocz tu po pierwsze :-)
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... um.php?f=2

Lisek, myślę że masz blisko tutaj więc powinieneś go pojechać i oglądnąć
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... hp?t=12586
nie pamiętam zbytnio ale chyba koleś tam rozrząd wymieniał
z pewnością za chwilę się ktoś wypowie ;-)
czasami warto dać więcej za starszy rocznik w dobrym stanie niż łasić się na nowszy i tańszy, pewnie zauważyłeś że są roczniki np.. 97r,98r,99r z ceną za 16tyś z tym że jest szansa że nie będziesz go naprawiał po zakupie :grin:
zerknij tu
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... hp?t=10611
no i warto też zastanowić się nad autem z forum gdyż czasami koledzy wymieniają dobre auto po prostu na nowszy model a nie po to by się pozbyć złomka
Ostatnio zmieniony 2013-10-09, 07:17 przez śp. Rafaello-Mk, łącznie zmieniany 1 raz.
"Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga."

Lisek

2013-10-09, 14:07

Dziękuję za odpowiedź niestety mój limit na zakup to około 12.000zł więc nie chcę jeździć i zawracać gitary jak wiem, że i tak nie kupię.

Rozumiem, że łańcuszek trzeba sprawdzić na słuch?
Skrzynię i reduktor sprawdzić manualnie przez test? Kiedyś miałem Suzuki Vitarę 96r i tam skrzynie, reduktor i załączanie automatów od 4x4 (tam nie ma stałego 4x4) sprawdzałem ruszając na skręconych kołach na pełnym gazie na sypkiej powierzchni- mechanik poradził mi taki sposób, podobno jak jest coś nie tak to słychać stuki. Zrobić tak samo?
Btw Vitara była samochodem w którym nic się nie psuło ;-) a tutaj zastanawiam się.
Im dłużej czytam o tym samochodzie tym bardziej boje się zakupu. Mechanik i historie na forum itp o częstych usterkach odradzają mi explorera :roll:

Po forum wnioskuję, że najgorszy scenariusz to łańcuch rozrządu do roboty- jaki łączny prawdziwy koszt? (części + robota)

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-10-09, 14:48

jaki łączny prawdziwy koszt? (części + robota)
jezeli tylko rozrząd to w 3k powinieneś się zmieścić :) (zależy od cennika mechanika :) )
sprawdzałem ruszając na skręconych kołach na pełnym gazie na sypkiej powierzchni- mechanik poradził mi taki sposób,
to ci źle poradził bo tutaj przy ustawieniu 4x4auto i skręconych kołach to na pewno bedą wydobywać się jakieś dźwięki :)

no i w explo też nie ma stałego 4x4 (chyba że V8 5.0 )

ELŁysy

2013-10-09, 19:00

Oto dwa ogłoszenia nad którymi się zastanawiam. Proszę o rade. Samochody swojaków forumowych? Może ktoś zna historię pojazdów?
1. http://tablica.pl/oferta/ford-explorer- ... 784387fae3
2. http://tablica.pl/oferta/ford-explorer- ... 784387fae3)
Ten pierwszy jest mój, co chciałbyś wiedzieć?

Klubowicz śp. Rafaello-Mk
Klubowicz

2013-10-09, 19:45

ELŁysy, powinieneś dostać opierdziel :grin: mogłeś odkurzyć i troszkę wycieraczki przetrzeć :-D
"Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga."

Lisek

2013-10-09, 20:44

ELŁysy, zacznę od tego nagłaśnianego rozrządu :-) Kiedy/czy zmieniałeś, czy masz jakieś potwierdzenie itp. Pytam o potwierdzenie ponieważ już miałem rozmowy typu "Paaanie, WSZYSTKO POROBIONE, glanc, prima sort, rozrządzik nówka igła petarda wypas!" Więc się pytam kiedy było robione, gdzie i czy są jakieś paragony/faktury. Odp typu "Eee tam kto by to trzymał. Wszystko gra przecież." :-x
Jaka jest historia samochodu?
Jak użytkowany i przez kogo?
Kiedy gaz był zakładany?
Klasycznie: przegląd i oc? Do kiedy? OC przechodzi po zakupie czy wycofujesz składkę?
Jakieś wady/usterki o których warto wspomnieć?

Szczegóły możemy ustalić w PW ale liczę na szczerą odpowiedź ponieważ kupienie dobrego samochodu w pl graniczy z cudem. Jeśli jest coś do wymiany to można się dogadać co do ceny lub znaleźć inne rozwiązanie. Cenię sobie szczerość bo najgorsza sytuacja jest gdy jedzie się po samochód, który miał być idealny przez całą Polskę, a na miejscu okazuje się totalnym gniotem :evil: :evil: :evil:

Awatar użytkownika
dzideck

2013-10-09, 20:45

Im dłużej czytam o tym samochodzie tym bardziej boje się zakupu. Mechanik i historie na forum itp o częstych usterkach odradzają mi explorera :roll: )
Wcale się nie bój ;-) ,przecież to nie prom kosmiczny :-D każdy samochód ma swoje awarie i obojętnie na jakim forum będziesz czytał to najwięcej postów będzie odnośnie jakiś tam napraw..a co do mechaników to dla niektórych wymiana paska rozrządu będzie nie lada wyzwaniem.. (ostatnio u takiego chciałem wymienić rozrząd w VW T4 to powiedział że tak poważnych napraw nie prowadzą :eek: ) a więc wszystko pozostaje jak był eksploatowany dany egzemplarz i naprawy (kasy) zresztą części nie są tak drogie oczywiście pomijając rozrząd ale ten jest już na lata..tyś km..
bierz śmiało Exa a przyszłe awarie-naprawy zrekompensują miny innych kierowców kiedy będziesz ich wyprzedzał na drogach :-P
Był-
Pajero 2,5 Tdi
Monterey 3,2 aut
Nie będzie !!
FreeLander,a Frontery Vitary

Lisek

2013-10-09, 21:01

dzideck, haha :-D Ok, brzmi rozsądnie :-)

ELŁysy

2013-10-10, 15:06

ELŁysy, powinieneś dostać opierdziel :grin: mogłeś odkurzyć i troszkę wycieraczki przetrzeć :-D
Może i masz rację, ale te zdjęcia robione były na szybko, mam drugie autko (Ford F-150) i żona już mi tak strasznie gadała, że nie opłaca się trzymać obu i kiedy w końcu dam to ogłoszenie.

ELŁysy

2013-10-10, 15:26

ELŁysy, zacznę od tego nagłaśnianego rozrządu....
Informacja poszła na pw.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-10-10, 15:41

...zacznę od tego nagłaśnianego rozrządu...
rozrząd to bułka z masłem ;) ale smarowanie, panewki, itd. to dopiero jest niespodziewajka w tych silnikach :D
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Wróć do „SAMOCHODY Z OGŁOSZEŃ”