Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
tommator

inny explorer z Masłowa k. Kielc - czy warto się bawić ?

2011-06-14, 18:01

no jak widać po postach cały czas szukam.

To ogłoszenie widzę już 2-gi raz http://allegro.pl/show_item.php?item=1665956413 i postanowiłem sie dowiedzieć o co chodzi i zadzwoniłem.

Auto sprowadzone prywatnie z USA w 2008, właścicel (nie handlarz) zorientował się na przeglądzie technicznym, że nie działa mu dołączanie napędu (= tylko 2x4). Mechanik, który oglądał auto (jak twierdzi właściciel) ustalił że przyczyna nie jest mechaniczna ale leży po stronie układu elektrycznego.......PYTANIE :?:
.........
........
czym może być spowodowana taka awaria, może ktoś miał podobny przypadek, czy to bardzo kosztowne naprawić taką usterke (w najgorszej opcji jakie to pieniądze) ?

Zastanawiam się bo pozostałe usterki są łątwe do usunięcia a cena przystępna

[glow=red]CZY jest ktoś może na forum z okolic KIELC, kto ma/miał/zna się na explorerach i może rzucić okiem na to auto[/glow]

HELP :eek:
Ostatnio zmieniony 2011-06-14, 18:03 przez tommator, łącznie zmieniany 1 raz.

kasper3211 syn

Re: inny explorer z Masłowa k. Kielc - czy warto się bawić ?

2011-06-14, 18:43

jeśli chodzi o napęd to wydaje mi sie ze shift motorek padł i z tego nie załącza ktoś miał na forum III po dachowaniu na częsci może ma popytaj :) czujnik cofania może źle podłączony.tylko nie wiem o co chodzi z tą uszczelką bo chyba woda nie kapie do środka??

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2011-06-14, 18:57

Ten chyba miał jakieś przygody, przed sprowadzeniem zdaje się że topielec - może stąd problemy z elektryką (ktoś to sprawdzał) zapytaj o vin wpisz w przeglądarkę, jak nic nie wyjdzie to sprawdź chociaż ilość wpisów na tym winie ...
Ostatnio zmieniony 2011-06-14, 18:58 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2011-06-14, 19:12

a może po prostu pan nie umie przełączyć napędów czyli po prostu nie pamiętał o hamulcu :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

tommator

2011-06-14, 19:21

zapytam o VIN

czy sprawdzenie VIN jest płatne ? jaką polecacie stronę ?...............................................................ok już znalazłem na allegro, już za 20pln można zamówić raport :-)
Ostatnio zmieniony 2011-06-14, 19:52 przez tommator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2011-06-14, 20:34

jest na forum kolega ze szkieletczyzny. Poszukaj na forum. I tez ma trójeczkę z tego z pamiętam. może sie podzieli swoją wiedzą.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

tommator

2011-06-15, 19:28

cześć

sprawdziłem VIN....masakra

dla przyszłych zainteresowanych !
Załączniki
_Users_MTF_Desktop_autocheck_polski.pdf
(288.47 KiB) Pobrany 366 razy
Ostatnio zmieniony 2011-06-15, 19:28 przez tommator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2011-06-15, 21:39

he, dobry ten autocheck :>
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

centro

2011-06-19, 11:00

Witam Panowie

Jestem właścicielem tego pojazu zaintrygowany linkiem przesłanym przez jednego z Was postanowiłam pomóc wytłumaczyć wam co oznacza ten Autocheck. W tym celu wyciągnąłem dokumnety zakupu, rozmawiałem z dealerem z PA od którego kupiłem pojazd oraz posiedziałem trochę przepisach stanowych.

Zaczynamz tym zestawieniem.

Pojazd był kredytowany lub leasingowany. W problem czekach brak jest informacji dotyczącej uszkodzeń gradem, pożaru, kasacji, wody, uszkodzeń "ciała" pojazdu i ramy pojazdu. W Event Check nie ma żadnej informacji o kolizji z tym pojazdem. Więc nie może być mowy o tym że Ford był "walnięty". Jest natomiast informacja o utracie pojazdu przez właściciela na okres min 3 tyg. W przypadku kradzieży pojadu wystawiany jest tytuł Salvage Theft, natomiast po wypłacie odszkodowania przez firmę leasingową Salvage Damage lub Junk co oznacza że wartość pojazdu jest 0 dla ubezpieczyciela.
Poniżej wyjaśnienie z Salvage Title Cars

Why are Some Theft Cars Salvage Titles?
When a vehicle is stolen and missing over an extended period of time (usually 3 weeks minimum) the insurance company will pay off the original owner, thus giving it a "total loss" status. Technically the car may not be damaged at all, but because it was paid off it will receive a salvage title.

Oznacza to, że pojazd mógł nie mieć żadnego uszkodzenia mechanicznego aby uzyskać taki tutuł.

Po uzyskaniu tytułu Salvage Damage został sprzedany do dealera z PA. W Stanie PA tytuł Salvage Damage został przeniesiony jako JUNK gdyż w różnych stanach jest to różnie interpretowane. Ford nie mógł mieć kilku tutułów salvage ponieważ każdy taki tutuł musi poprzedzać wcześniejsza naprawa tzw. recovery theft a taki został wydany tylko raz.

Oczywiście pewnie każdy z Was zauważył że w Auto checku zmienia się przebieg licznika co raczej nie świadczy o tym że pojazdem z uszkodzeniami można się przemieszczać.

A i jeszcze wyjaśnienie z CarFaxa

Junk Title — A Junk Title is issued on a vehicle damaged to the extent that the cost of repairing the vehicle exceeds ~ 75% of its pre-damage value. This damage threshold may vary by state. The majority of states use this title to indicate that a vehicle is not road worthy and cannot be titled again. Some states treat Junk titles the same as Salvage

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2011-06-19, 11:09

hmm tego jeszcze u nas nie było :P

dziękujemy za odpowiedź
chłopaki na pewno jeszcze będą mieli parę pytań :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
leszek_g
Model Explorera: EDGE

2011-06-21, 00:01

Tommator, miałem właśnie zaoferować ci oględziny "czarnucha" bo będę w okolicy w długi weekend ale pewnie już nie chcesz tej explozji?
V4 na lato: VFR 750F
V6 na cały rok :)

Awatar użytkownika
Albański Góral

2011-06-21, 09:03

PYTANIE :?:
czym może być spowodowana taka awaria, może ktoś miał podobny przypadek, czy to bardzo kosztowne naprawić taką usterke (w najgorszej opcji jakie to pieniądze) ?

Zastanawiam się bo pozostałe usterki są łątwe do usunięcia a cena przystępna

:
na 90% moduł napędów CM 4x4-tez to miałem .zamówienie nowego z rockauto z wszystkim około 700zł. montaż banalny - wrzuciłem fotomanual.
Nie jeździj rowerem po balkonie.

tommator

2011-06-21, 20:15

rzeczywiście dane z autochecka mogą podlegac różnym interpretacjom

można oczywiście zamówieć PEŁNY raport z carfaxa ale to koszt jakieś 35USD stąd trochę snujemy domysły

Jednakże
1. ocena punktowa jest jednoznacznie poniżej dolnej granicy dla tego modelu
2. jeżeli rzeczywiście auto nie zostało rozbite ale skradzione, to mamy w AC informację o wypłacie odszkodowania i powinno po odnalzeieniu stac się własnoscią firmy ubezpieczeniowej, potem wystawione na licytację i znow sprzedane a autocheck podaje jednoznaczna informacje o 1 właścicielu = wniosek informacja z autocheck dotyczyła uszkodzenia auta na skutek kolizji lub uszkodzenia na skutek kradzieży gdzie po odzyskaniu ubezpieczyciel pokrył szkodę (koszty samej naprawy szkody) i auto nie zmieniło właściciela.
3. Auto przez pierwsze 4 lata zrobiło 95tys mil (24tys mil rocznie) a potem przez następne 2 lata zaledwie 4tys mil ? Jak to możliwe skoro auto było cały czas (1 owner !) w posiadaniu tej samej firmy leasingowej a zmiany miejsca rejestracji = zmiana oddziału firmy (promien 300mil) dziwne...firma trzymała go na parkingu ?
4. pozostają jeszcze inne wpisy do interpretacji, szczególnie te z 2007r ale....
5. skoro ja moge zamówić AC to moze zrobic kazdy...takze chetny do zakupu za parę lat i co wtedy ?..będzie taki sam zgryz

to tyle jeśli chodzi o polemikę dot odczytywania/interpretacji danych z Autocheck

nie zmienia to faktu że autko fajnie się prezentuje i jeżeli prawdą jest to co pisze ALbański Góral to naprawa napędu nie będzie problematyczna ...może właściciel sam zechce się za to zabrać :grin:

więc nie ma co interpetować tylko dla 110% pewnosci trzeba umówić się z właścicielem, zobaczyć, popukać, pojezdzić i zadecydować

pozdrawiam

centro

2011-06-21, 20:50

Zaczynają denerwować wpisy ludzi którzy nie mają pojęcia o zasadach sprzedaży panujących w Stanach oraz dokumentach z tym związanych. Filozofia natomiast która tutaj pada powala mnie na łopatki.

Kolego dla twojej wiadomości:
1.TITLE (Title #:30981248) - wyjści z produkcji/pierwszy właściciel
2.TITLE (Title #:35080997) - drugi właściciel
3.TITLE (Title #:65324974) - trzeci właściciel

Ale oczywiście można interpertować sobie najlepiej tak jak jest dla siebie najwygodniej.

Poproś kogoś kto zna się na tym aby Ci to wytłumaczył a nie pisz głupot.

Jeśli powołujesz się ta ten wydruk gdzie jest One owner i potrafiłeś sobie to przetłumaczyć to zobacz trochę wyżej gdzie widnieje No Accidents - jest tam tłumaczenie.

Dziecinada !!!

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2011-06-21, 20:53

ostudźcie panowie swoje zapędy - rzeczowa i merytoryczna dyskusja jest mile widziana, ale wytykanie sobie już w mniej wybrednych słowach błędów czy niewłaściwej interpretacji będzie stanowczo blokowane i polecą odpowiednie konsekwencje.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Wróć do „SAMOCHODY Z OGŁOSZEŃ”