Chylę czoło i chciałbym dorzucić swoje trzy grosze a propos wymiany oleju w ASB...Szukałem wszędzie informacji na ten temat i byłem przygotowany logistycznie tzn. ilościowo jeśli chodzi o olej i osobowo-
bo to przecież praca zespołowa - jeśli dynamicznie a tutaj niespodzianka...Nie widziałem nigdzie ( może przegapiłem ) sposobu wymiany który zaproponowali mi pracownicy zakładu naprawy automatów i oni co bardziej istotne klientom nieco nadpobudliwym i nadgorliwym (niestety i mnie również - może i lepiej dla mojej Explozji ) proponują bardzo prostą a jednocześnie myślę, że skuteczną metodę wymiany oleju...Rozgrzany olej najpierw zrzucają a następnie po odkręceniu złączki na chłodnicy ASB przedmuchują cały układ sprężonym powietrzem...Spodobał mi się ten sposób powiem szczerze bardzo z kilku powodów :
-mogę zrobić wymianę sam bez angażowania osób trzecich ( no chyba , że towarzysko
-po przedmuchaniu wlałem do układu prawie osim litrów oleju więc i musiało wypłynąć sporo-jeśli został stary to śladowa ilość
-przy dynamicznej trzeba cały czas lukać kiedy popłynie czysty a tu spoko bez wytrzeszczu oczu
-nie inwestowałem w przewody, zawory itp.
-krótki czas i prostota całej operacji
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich jeśli ten sposób już znacie to przepraszam za zawracanie głowy... Piotrek