Witam Wszystkich użytkowników Forda Explorer. Ponieważ jestem o nie dawna na Waszym portalu i dopiero się uczę. Proszę o wybaczenie, jeżeli zrobię coś nie tak. Co do problemów z moim Explorerem, to mam go już parę lat i nic w nim się nie działo. Jeździłem sobie spokojnie. Dwa dni temu podczas jazdy po mieście odmówił posłuszeństwa wsteczny bieg.
Dokładniej:
Mam Forda Explorer rok 96 wersja XLT Control Track 4WD automatyczna skrzynia biegów, silnik 4 litry. Od dwóch lat posiada instalacje gazową. Użytkuję go od 5 lat.
Poza drobnymi naprawami bez żadnych kłopotów.
Teraz jednak mam chyba duży problem ze skrzynia biegów i nie za bardzo wiem na jak go rozwiązać. Objawy :
- w pozycji P, D, N , 2 ,1 – silnik pracuje normalnie, bez uwag w całym zakresie obrotów
_ w pozycji R , po załączeniu na wolnych obrotach normalnie, w miarę dodawania gaz mniej
regularnie, powyżej 1500 obrotów słychać zgrzyty.
Proszę o radę, nie za bardzo wiem jak do tego podejść, muszę się z tym tematem, samodzielnie uporać. Ponieważ w najbliższej okolicy nie mam specjalisty od automatycznych skrzyń biegów, któremu bym zaufał naprawę.
Dlatego liczę na Wasze wsparcie. Pozdrawiam.