Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Punkt

Problemy ze wstcznym biegiem w automatycznej skrzyni

2008-01-15, 12:12

Witam Wszystkich użytkowników Forda Explorer. Ponieważ jestem o nie dawna na Waszym portalu i dopiero się uczę. Proszę o wybaczenie, jeżeli zrobię coś nie tak. Co do problemów z moim Explorerem, to mam go już parę lat i nic w nim się nie działo. Jeździłem sobie spokojnie. Dwa dni temu podczas jazdy po mieście odmówił posłuszeństwa wsteczny bieg.
Dokładniej:
Mam Forda Explorer rok 96 wersja XLT Control Track 4WD automatyczna skrzynia biegów, silnik 4 litry. Od dwóch lat posiada instalacje gazową. Użytkuję go od 5 lat.
Poza drobnymi naprawami bez żadnych kłopotów.
Teraz jednak mam chyba duży problem ze skrzynia biegów i nie za bardzo wiem na jak go rozwiązać. Objawy :
- w pozycji P, D, N , 2 ,1 – silnik pracuje normalnie, bez uwag w całym zakresie obrotów
_ w pozycji R , po załączeniu na wolnych obrotach normalnie, w miarę dodawania gaz mniej
regularnie, powyżej 1500 obrotów słychać zgrzyty.
Proszę o radę, nie za bardzo wiem jak do tego podejść, muszę się z tym tematem, samodzielnie uporać. Ponieważ w najbliższej okolicy nie mam specjalisty od automatycznych skrzyń biegów, któremu bym zaufał naprawę.
Dlatego liczę na Wasze wsparcie. Pozdrawiam.

nemrod

Re: Problemy ze wstcznym biegiem w automatycznej skrzyni

2008-01-15, 13:30

ile oliwy masz w skrzyni?
Kiedy wymieniana?
no i jaki olej wlałeś?

Pzdr

NEmrod

manius

2008-01-15, 13:52

no wlasnie jaki i ile oleju masz?

chociaz jak tak se mysle ze jesli do przodu nie ma problemu a tylko z wstecznym
to to nie bedzie olej tylko
-sprzeglo wstecznego biegu
-uszkodzony zawor b.wstecznego,
-hamulec wstecznego + niskich biegow

bez rozebrania skrzyni sie nie obejdzie :-/
Załączniki
silnis.JPG
silnis.JPG (44.29 KiB) Przejrzano 3944 razy
z207.jpg
z207.jpg (75.04 KiB) Przejrzano 3944 razy
Ostatnio zmieniony 2008-01-15, 13:53 przez manius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boni

2008-01-15, 14:25

Punkt, zobacz może na wszelki wypadek czy wybierak dokładnie przestawia dźwigienkę skrzyni.
Ale jak 1, 2 i D chodzi dobrze, a R szwankuje ale jeszcze ciągnie, to jest jeszcze możliwość, że nie tyle R szwankuje (jak manius opisał), co nie odpuszcza z jakiejś przyczyny sprzęgło forward, do jazdy w przód. Tak czy owak raczej to coś głębiej w krzynce.

chevidan

2008-01-15, 17:48

niestety albo pas hamulca się wytarł albo przekładnia satelitarna się rozsypała.nie napisałeś czy na wstecznym auto jedzie i zgrzyta czy tylko zgrzyta.

Punkt

2008-01-16, 00:17

Dzięki za pierwsze uwagi, zobaczę, co z olejem, co do wstecznego to zgrzyt i nie ciągnie i hałas na niskim biegu na D po ruszeniu. Liczę się z tym, że trochę się z tym po meczę. Najpierw jednak zacznę od drążka i oleju. Jutro zaczynam grzebać. Mam dwa automaty czas uporać się z tematem automatycznej skrzyni biegów :-)

chevidan

2008-01-16, 00:52

ważne jest to że zgrzyta też na niskim biegu do przodu.no więc skończyła się taśma hamulca wtecznego i niskich biegów.musisz rozebrać skrzynię i niestety na samym dnie(na końcu skrzyni)jest pas który musisz wymienić.dobra wiadomość to że nie trzeba go po wymianie regulować,bo nie ma regulacji.pas kupisz w np.midpartsie(znajdziesz adres na forum).jak skrzynka nie była już kilka lat robiona proponuję kupić też zestaw naprawczy około 480zł.są w nim wszystkie uszczelnienia,tarczki biegów itd.

powodzenia.

Awatar użytkownika
Boni

2008-01-16, 07:18

Dżizaz, na przyszłość ludzie piszcie dokładnie, Punkt, najpierw ci D,2,1 pracuje normalnie bez uwag, a teraz nagle D też się spsuło (i jasne że to taśma niskich i okolice) :P zgadywanie usterek przez forum jest dostatecznie upierdliwe bez dodatkowych zagadek zadawanych przez ludzi :D

manius

2008-01-16, 09:33

hehe
Boni :clap:

a jutro nie będzie OD :eek:

a może nas sprawdzają :x :eek: :?:

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”