Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
dziki1983

problem z wałem po montażu ASB

2009-03-20, 19:50

mam problem właśnie włożyłem nową skrzynie wszystko super pracuje idealnie :mrgreen: ale jak jadę to czuć małe drgania na samochodzie im szybciej tym mocniej...
czy to może wał napędowy?nie był wcześniej zaznaczony a teraz założyłem go na chybił trafił możne wystarczy przekręcić go o 180" i będzie dobrze tak mi powiedział mechanik -czy jest taka możliwość ? czy szukać dalej?
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 21:08 przez dziki1983, łącznie zmieniany 1 raz.

BATORY

Re: problem z wałem po montażu ASB

2009-03-20, 19:56

dziki1983, dokładnie tak, zacznij od obrócenia...
w życiu piękne są/były/ tylko chwile....
----------------------------------------
...ale jedno wiem po latach,
prawdę musisz znać i TY,
zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy....

chevidan

2009-03-20, 20:14

jeżeli nie był wyciągany z wieloklinu to nie ma znaczenia jak będzie przykręcony.jeżeli mechanik rozpołowił wał na wieloklinie i źle go zmontował to szybko to popraw bo coś się rozleci.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-03-20, 21:47

lub jeśli miał gdzieś luz na łożysku, mógł się "wybić"...

ostatnio jak pracowałem nad Explo Adriana skończyło się na załozeniu innego wału bo oryginalny wpadał w drgania po naprawie skrzyni i reduktora - jego reduktor miał luz na łożysku.

Wał zdaje się można oddać do wyważenia, no nie?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
misza SG

2009-03-22, 13:57

Wał zdaje się można oddać do wyważenia, no nie?
można , ja kiedyś miałem taki przypadek ,że zgubiłem tylny wał, poprostu mi się odkręcił, no i potem przed założeniem musiałem go wywżać, a nawet zmieniali mi samą rurę bo się troszeczkę powyginała na asfalcie :mrgreen:

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2009-03-22, 21:14

a teraz założyłem go na chybił trafił możne wystarczy przekręcić go o 180" i będzie dobrze tak mi powiedział mechanik -czy jest taka możliwość ? czy szukać dalej?
ale jeśli nie był rozpięty w 2 części to nie jest wina wyważenia, a jak był rozpięty na wieloklinie to sam nie dasz sobie z tym rady, chyba że będziesz za każdym razem rozpinał i przsuwał o jeden ząbek na wieloklinie :P
a swoją drogą to posprawdzaj łozyska czy nie ma luzów i czy na krzyżakach nie masz luzów :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”