Pragnę się włączyć do tematu ponieważ widzę że na forum są nadal „pseudo” fachowcy od skrzyni biegów!!!
Piszę to ku przestrodze!
Otóż siadła mi skrzynia biegów W Explorerze II zacząłem szukać warsztatu – mechanika profesjonalne warsztaty wołały za naprawę 4-6 tyś złotych. Stwierdziłem że poszukam jakiegoś mechanika który zna się na rzeczy. No i znalazłem tu na forum.
Po ilości postów dotyczących naprawy skrzyni biegów, porad jakich udzielał stwierdziłem że gość się zna na rzeczy. Zawiozłem mu do naprawy cały samochód.
Gość zabrał się do pracy (zdjęcia mojej ASB były na forum) byłem zadowolony bo skrzynia została naprawiona koszt około 1700zł. (pierwsza naprawa)
Wracając samochodem skrzynka działała ja marzenie. Lecz już w pierwszych tygodniach po naprawie zaczęły się pojawiać trudności ze zmianą biegów (poślizgi oraz „D” załączało się z opóźnieniem)
Zadzwoniłem do gościa stwierdził, aby jeszcze trochę pojeździć może się unormuje?
Niestety było coraz gorzej czego efektem po 2-3 miesiącach było padnięcie ASB (brak „D”)
No to znów wiozę całego forda na lawecie do mechanika.
Facet mnie przeprasza mówi,żze się zdarza (ASB rzecz martwa) ja na to ze ok.
Po kilku dniach auto jest do odbioru.

Wracam samochodem do domu ASB zmienia biegi jak marzenie!!! Niestety do miesiąca. Znów padła ASB brak ”D” i znów były poślizgi podczas zmiany biegów.
W między czasie jestem w ciągłym kontakcie z mechanikiem. (na marginesie dodam, że kontakt coraz trudniejszy ciężko się dodzwonić, ale jakoś nie wiązałem tego z naprawą skrzyni)
„Mechanik” znów mnie przeprasza, że jeszcze mu się nie zdarzyło aby tyle razy poprawiał tą samą ASB ja znów na to że ok.! Ale zadaję mu pytanie czy jest w stanie opanować moją skrzynię, a mechanik że tak na 200% no to naprawia. Po 2-3 dniach auto do odbioru ale już przez telefon mechanik mówi mi ze ASB nie chodzi tak jak powinna. Że on już nic nie może więcej zdziałać. Autko jeździ biegi się zmieniają lecz czasem są delikatne poślizgi. Ja znów płacę około 1200 bo już trochę utargowałem.
Wracam Explorerem do domu od w/w mechanika jest 23 w nocy i na 50 km przed domem pada kompletnie skrzynia

Odpuściłem sobie gościa mówię trudno mam nauczkę było trzeba dać do profesjonalnego warsztatu. Koszt naprawy u pseudo mechanika to 1700 + 1500 + 1200 = 4400 zł! Nie licząc moich dojazdów do mechanika z Forum Explorera około 250 km z Międzyrzecza woj. Lubuskie do Bydgoszczy.
Tym popularnym mechanikiem był CHEVIDAN – Daniel z Bydgoszczy.
Pragnę dodać że z Danielem miałem dobry kontakt i że rozstaliśmy się w zgodzie. Lecz nie rozumiem jak można nie poczuwać się do odpowiedzialności za swoją naprawę i do nie odbierania telefonów. Facet mnie olał, a ja dałem się nabrać.
Napisałem to wszystko bo widzę, że w/w mechanik nadal udziela porad, a może i nawet naprawia skrzynie w explorerach gdzie po naszej ostatniej wizycie stwierdził iż kończy z naprawami ASB.
Na koniec dodam że samochód oddałem do zakładu specjalizującego się w naprawach ASB i facet obliczył koszt naprawy na około 5 tyś. Więc ja głupi, aby było taniej kupiłem używana skrzynie za 3000 zł z angielskiego auta, który ponoć jeździł do końca. ASB zmieniała biegi przez 6 miesięcy i też padła!!! (dodam że z ASB obchodziłem się jak z jajkiem po tych awariach aby już nic nie nawaliło).
Więc do 4400 zł z Bydgoszczy dodam 3000 zł za używaną = 7400zł
Byłem już tak zdesperowany, że chciałem się jak najszybciej pozbyć tego auta, ale zadzwoniłem sobie do serwisu forda BEMO-MOTORS w Poznaniu i co się okazało, że kompletna skrzynia biegów (razem z konwerterem) do mojego Explorera kosztuje po rabacie 6700zł BRUTTO !!! i jeszcze dają 2 lata gwarancji bez limitu przebiegu!!! jeśli założę ją w serwisie forda.
Explorer stoi w serwisie i montują nową ASB.
Mam nadzieje, że moja wytrwałość do explorera zostanie wynagrodzona i moja ukochana explozja jeszcze trochę mi posłuży bez awarii skrzyni!!!
Radzę wszystkim użytkownikom – fanom explorerów aby naprawiali skrzynie w profesjonalnych warsztatach (w ASB jest dużo automatyki-elektroniki) lub lepiej kupić nową ASB za 6700zł niż mieć po regeneracji za 5-6 tyś zł.
Pozdrawiam wszystkich.