Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
MCX

Re: Brak wstecznego:(

2008-12-21, 16:36

witam u mnie bylo podobnie zadnych objawow padl pas ! :cry: do przodu oki :-D do tylu nic :evil: . Zaplacilem chyba ze 120 zl za pas . ale to dawno temu ! Pozdrawiam ! jest pretekst zeby olej wymienic przy okazji !
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-12-21, 16:47

dzieki za dobre slowo dobry czlowieku ;-)

ja EX za kare na swieta na parkingu zostawiam - o glodzie i chlodzie - ale najgorsze jest to, ze teraz zona znowu zabierze mi moje autko :evil: a mnie pozostanie patrzec na zbuntowanego ex-a.
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

kasper3211

2008-12-21, 18:41

Ciesz się kolego ż masz chociaż do przodu.
Dzisiaj montowałem swoją i chyba pompa poszła w djabły bo wszystkie biegi poszły do lasu .
Gdyby co to 609-416-966

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-12-22, 17:26

Dzis po konsulatacjach z firma automat.pl wiem cos wiecej - to jest opinia oczywiscie oparta na moich zeznaniach :)

Problem tkwi w tasmie hamulcowej 1-wstecznego biegu. Może to wiązać się z uszkodzeniem metalowego pierścienia tłoka siłownika tej taśmy. O ile do siłownka dostęp jest po zdjęciu miski olejowej bez konieczności demontażu skrzyni to do taśmy hamulcowej dostęp jest - niestety po rozebraniu skrzyni na czynniki pierwsze. Taśma ta znajduje się akurat hna końcu obudowy skrzyni :).
Zbyt długie eksploatowanie tego pojazdu z takim uszkodzeniem (mimo właściwej pracy pozostałych biegów) może skończyć się koniecznością wymiany kosza sprzęgła jednokierunkowego, po którym ta taśma pracuje.

czyli po nowym roku EX na kanal i dwie cegly :mrgreen:

ps. moze by tak zrobic male zawody, kto obstawia tasme a kto tlok ?
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2008-12-22, 21:56

A jakie są nagrody dla zwycięzcy?? :)
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-12-23, 10:09

A jakie są nagrody dla zwycięzcy?? :)
rachunek do zaplacenia :mrgreen:

ps. tytul jasnowidza roku :evil:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

chevidan

2008-12-23, 18:12

pas na 99%.urwane "uszy" dwie sztuki.

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-02-02, 10:44

odswierze temat bo mam dola i musze zasiegnac jezyka. Po kilku konsultacjach (narazie teoretycznych bo kasa na inne cele przeznaczona zostala) z roznymi firmami od ASB dostalem np. teoretyczna wycene naprawy braku wtecznego i wyniosla ona (kalkulacja) 3-4 tys. pln :eek: .
po mojemu to chyba proba naciagania klienta na koszta, ale ja sie nie znam.
tylko pytanie czy warto dac 3-4 tys. za remont (czyli zapewne wymiane pasa hamulcowego) czy szukac drugiej skrzyni za np 2-3 tys. i czy skrzynia od anglika jest kompatybilna (bo np. w pojarce nie jest).
ostatnio zauwazylem zwiekszony wyciek oleju z ASB (oczywiscie na postoju i tylko w ramach kontrolnego przepalenia autka). mokra jest prawie cala miska i dosc duzo jest tez oleju w okolicach dekielkow od tlokow. czy to moze oznaczac ze np. puscily pierscienie tlokow i sie olej przez dekle saczy i czy to jest jakas nadzieja ze to uszczelnienia tloka pozbawily mnie wstecznego a nie pas.

i o ile dobrze patrzylem to coby dostac sie do tych tlokow to trzeba zdemontowac wydech?
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

chevidan

2009-02-02, 17:39

do tłoków jest kiepskie dojście i faktycznie łatwiej się do nich dobrać jak wydech jest zdjęty.jeżeli jest wyciek z nich to trzeba wymienić uszczelniacze(oringi)nie droga impreza.
te tłoki nie są jednak od wstecznego.od wstecznego jest umieszczony od dołu skrzyni widoczny po zdjęciu miski olejowej.3-4 tyś za wsteczny to dużo za dużo nawet jeżeli spaliło by się sprzęgło od wstecznego ale wtedy nie było by też 3-go biegu,lub by się ślizgał.jak chcesz to przyjedź do mnie to zrobię to dużo taniej.rano przyjedziesz,po południu pojedziesz do domu już ze wstecznym.

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-02-02, 19:40

bardzo to mila informacja ale tak do konca to nie wiemy czy to tlok czy tasma (pas). Oczywiscie jesli sie dogadamy to nawet zostawic na dni kilka EX u Ciebie to tez nie problem. Ale na dzien dzisiejszy musze sie uporac z niżem finansowym :-( .

a co do szczegolow to juz na PW przejdziemy.
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

chevidan

2009-02-02, 19:53

oczywiście że najpierw trzeba sprawdzić tłok a potem ewentualnie wywalać skrzynię.

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-04-07, 21:18

do tłoków jest kiepskie dojście i faktycznie łatwiej się do nich dobrać jak wydech jest zdjęty.jeżeli jest wyciek z nich to trzeba wymienić uszczelniacze(oringi)nie droga impreza.
te tłoki nie są jednak od wstecznego.od wstecznego jest umieszczony od dołu skrzyni widoczny po zdjęciu miski olejowej.3-4 tyś za wsteczny to dużo za dużo nawet jeżeli spaliło by się sprzęgło od wstecznego ale wtedy nie było by też 3-go biegu,lub by się ślizgał.jak chcesz to przyjedź do mnie to zrobię to dużo taniej.rano przyjedziesz,po południu pojedziesz do domu już ze wstecznym.
jak powiedzial tak zrobil. Ex juz w domu ze wstecznym. Wielkie dzieki i szacun.

ps. patent trzyma na razie :evil: :x :x
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

chevidan

2009-04-07, 22:35

miło było poznać.

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”