Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
sylwek25

czy na biegu P lub N skrzynia pracuje ?

2009-05-22, 22:55

tak jak w temacie czy na biegu P lub N skrzynia pracuje lu jej ajkies elementy?
pytam poniewaz pierwszy raz jak odpalalem auto w skrzyni niebyło oleju tylko na P i N pracował przez jakies 20 min czy moglo to uszkodzić skrzynie?
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 22:57 przez sylwek25, łącznie zmieniany 1 raz.

Adam_2K
Kontakt: Strona WWW

Re: czy na biegu P lub N skrzynia pracuje ?

2009-05-22, 23:00

Tak, pewne elementy skrzyni pracują zawsze, kiedy tylko kręci się silnik.
20 min bez oleju mogło ją zabić na amen.
-pzdr-
Adam
Ford Scorpio '95 2.0 DOHC 16V ASB

glob_mobile

2009-05-22, 23:21

pytam poniewaz pierwszy raz jak odpalalem auto w skrzyni niebyło oleju tylko na P i N pracował przez jakies 20 min czy moglo to uszkodzić skrzynie?

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

sylwek25

2009-05-22, 23:58

To po ptakach :( mechanikem nie jestem z automatami zero doczynienia a w zwyklych manualach to jezdzilo sie bez oleju i bylo O.K :) tylko niewiedza moja.
Samochód z wielkim oporem rusza pomału jak się rozpędzi do 60 to już lepiej przy 80 już normalnie przyspiesza i jest ok czyli 1 czy jakies sprzegelka walniete?
da sie to uratować ? pytam bo moze bym sprzedał ja bo mam na oku z rozbitka.

gregor-ros1

2009-05-23, 19:06

Trochę szkoda tej pompy oleju :-(
Ross
Tel:695-710-651

sylwek25

2009-05-23, 22:24

pompa działa i to dobrze chyba bo spuszczałem nadmiar oleju z górnego węza chłodnicy i pompowała jak szalona J auto chodziło bez oleju dosłownie 15-20 min na wolnych obrotach miedzy czasie było gaszone z 2-3 razy, olej jeszcze był tam prawdopodobnie skrzynia była przekręcona do dołu przy wyjmowaniu i wyciekło co miało wyciec ale na pewno tam 1-2 litry gdzieś zostało bo dolałem 8 litrów i był spory nadmiar na bagnecie,auto jak się rozpędzi to chodzi idealnie tylko start

glob_mobile

2009-05-23, 22:40

olej jeszcze był tam prawdopodobnie skrzynia była przekręcona do dołu przy wyjmowaniu i wyciekło co miało wyciec ale na pewno tam 1-2 litry gdzieś zostało bo dolałem 8 litrów i był spory nadmiar na bagnecie,auto jak się rozpędzi to chodzi idealnie tylko start
No nie dziwie się że było sporo na bagnecie bo do tej skrzynki wchodzi chyba jak dobrze pamiętam koło 5,5 - 6 litrów i w żadnym wypadku nie może być więcej. Dziwne że normalnie jeździ :roll: Tylko właśnie tak jak kolega pyta co się dzieje przy ruszaniu?

sylwek25

2009-05-23, 22:43

Odpalam silnik wrzucam D i np.: gaz do dechy wciskam obroty 2000-2200 maximum wiecej nie chce i rusza ( jedzie do przodu ale zero przyspieszenia tak jak byś go pchał coraz szybciej a powinien zwijać się ładnie a tu nic ) jedzie do 60 i potem już przyspiesza tak jak masz wciśnięty gaz do dechy

sylwek25

2009-05-24, 00:23

jak z 1 lub 2 to samo wolno do przodu zero zrywu na R nie próbowałem ale tyle co cofałem na placu to normalnie jedzie na włączonym OD to samo bez zmian tyle ze na gazie do dechy nie 2000 tys tylko 2500 więcej nie chce po przekroczeniu 60 obroty rosną wraz z pretkoscia
Dodam ze stając na światłach na D i trzymając hamulec samochód strasznie drży ruszając jest takie wrażenie jak by hamulce trzymały i po chwili puszczały i rusza pomalu

[ Dodano: 2009-05-25, 13:46 ]
panowie czy bez wyjmowania skrzyni z auta tylko odkręceniu misy olejowej będzie widać co jest nie tak w niej ? cichł bym się upewnić czy to na pewno skrzynia ?
Mam na oku skrzynie po przebiegu 90 tyś mil full services i czy przed założeniem polecacie zmienić filtr oleju w niej czy później.?

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”