Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Michu

Zmiana elektrozaworu w XLT z 2003

2010-03-12, 08:37

Witam,
jakiś czas temu zaczęła mi się świecić pulsacyjnie lampka od O/D. Samochód miał problem z przyspieszanime do 2000 obrotów. Oddałem auto do serwisu w Łodzi. Stiwerdzono awarię elektrozaworu B i konieczność jego wymiany.
Czy ktoś miał już może podobną usterkę i jaki może być koszt takiej naprawy?
W serwisie sugerowano koło 1000,- pln, czy jest to realna kwota?
Dzięki z info
ps
ile może kosztować taki elektrozawór?

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Zmiana elektrozaworu w XLT z 2003

2010-03-12, 08:40

awarie elektrozaworów w tych skrzynkach opisywał chyba kiedyś Jankes - na rynku amerykańskim to była nawet akcja serwisowa robiona na ten element więc jak widać zdarza się.
Zajrzyj na stronę midparts.pl albo zadzwoń do nich i zapytaj o elektrozawór - będziesz znał cenę. Ewentualnie możesz zapytać też o montaż to będziesz miał jakieś porównanie :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Michu

2010-03-12, 10:25

Dzięki za odpowiedź, tak zrobię i sprawdzę cenę tego elektrozaworu w podanej firmie.

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2010-03-12, 11:23

To jest kwota za sam elektrozawór czy z montażem?

Musiałbyś dokładnie stwierdzić numer zaworu jakie występują w Twojej skrzynce, wtedy łatwiej porównać cenę.
Możliwe, że potrzebujesz mniej więcej coś takiego i kupisz to za parenaście dolarów.
Nazywa się to shift solenoid.

Przykładowo:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/5R55E-SH ... ccessories

Jeśli cena jest z montażem to i tak drogo, jeśli w u Ciebie ten elektrozawór jest na płycie sterującej to wymiana dosyć prosta powinna być, ca co ten 1000? :mrgreen:

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2010-03-12, 11:26

Poza tym nie koniecznie padł Ci elektrozawór, może po prostu nie styka i tyle. Jak chcesz zaoszczędzić 1000 to najpierw sam sobie obejrzyj te zaworki, sprawdź czy wszystko jest podłączone, to nic nie kosztuje oprócz chęci i czasu, a przynajmniej spróbujesz, może się uda. :D, a jak zadziała to postawisz temu forumowi piwko za 3 pln. ;)

Michu

2010-03-14, 22:45

Dzięki za wszystkie info. Nie wiem, czy zdecyduję się na sprawdzanie na własną rękę, ale rzeczywiście ten koszt jest trochę za wysoki.
Jeśli chodzi o piwko to nie ma sprawy :mrgreen:
Koledzy z okolic Łodzi macie może jakieś warsztaty sprawdzone już w "walce"?

Awatar użytkownika
viwaldi

2010-03-15, 09:37

Najpierw sprawdz jaką masz dokładnie skrzynie: Zakładam że jest to 5r55w, ale może być 5r55e lub 4ld; n itd ( są bardzo czesto różne przeszczepy ). Blok elektrozaworów jest w całości i można go bezproblemu wyciagnąć i wymienić bez demontowania skrzyni ( solonoid block ) jest w całości elektrozawory jest ich chyba 6 szt. są zalane plastikiem i nie da się ich pojedyńczo wymienić ( apropos: blok jest made in bosch ). Wymianę nawet możesz zrobić przed domem :-D . Wymianę oleju opisałem w innym wątku ( różnica 2,3 śruby odkręcasz i elektrozawory masz w dłoni ) póżniej wlewsz olej grawitacyjnie i po robocie . Na allegro widziałem te zawory: http://www.allegro.pl/item943295807_sol ... 55s_n.html nawet cena nie jest kosmiczna. Nowe chyba 1800 - Może warto :)

poz
Dodge Durango 4,7 '05 LPG
Mercedes-Benz W126 420SEL '87 LPG

Michu

2010-05-17, 10:50

Witam ponownie,
dzięki za wszystkie porady. Okazało się, że problem był z biegiem II i V. Nie musiałem zmieniać bloku za ok. 2000,- pln ufff. Problem mam z wtyczką, która została zniszczona, nie wiem kiedy i jak. Może ktoś wie, gdzie mógłbym ją kupić? Załączam zdjęcie
Załączniki
solenoid connector.JPG
solenoid connector.JPG (16.29 KiB) Przejrzano 3078 razy

Matrixx79

2011-02-13, 17:00

Ja prawdopodobnie mam też coś z tym elektrozaworem na kompie mi wykryli. OD ciągle mryga biegi zle sie przełączają jak dam rure to nie chce zmienić biegu dopuki nie popuszczę gazu. Mam takie pytanie koledzy Gdzie ten elektrozawór dokładnie jest na wierzchu czy miskę trzeba ściągnąć?

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”