Dziś byłem jeszcze raz u mechanika. Czy ktoś z was ma tutaj podpięte chłodzenie od skrzyni biegów? To jest w chłodnicy silnika po tej stronie co korek wlewu. Chodzi o te dwa krućce na zdjęciu jeden u góry drugi w dolnej części.
Tak Damian mam tylko małą chłodnicę.
Tylko nie wiem po co to ktoś odłączył. Ponoć ta mała chłodnica to była dokładana. Podłączyłem dziś kompresor do tych podłączeń od dużej chłodnicy odkęciłem korek wlewu i napompowałem do 3atm i jest szczelne. Więc nie wiem, co innego jakby był przeciek płynu chłodniczego do skrzyni.
Normalnie, fabrycznie idzie przez dużą , tą zespoloną z wodną, a te małe to nie każdy ex ma, więc niektórzy taką dają dodatkowo,a nawet dwie.
Jak była tylko ta mała to nie dobrze, a ciekawe czemu oryginalna była odłączona (może dziurawa), no i ciekawe w jakim jest stanie teraz i czy po podłączeniu nie pójdzie z niej syf do skrzynki...
Susel_125, widzisz może być nawet z japoni i może być kupą ktoś ci pomajstrowal przy chłodzeniu ASB i prawdopodobnie ją usmażyłeś ale najgorsze jest to że skrzynia mogła dlugo pykać a ktoś jej zrobił kuku tylko czy to ten zadbany niemiec
a ja sobie na własne życzenie odłączyłem przewody od chłodnicy głównej (tej wodnej) i założyłem dodatkową od Exa (której wcześniej nie miałem) i jeszcze jedną od Scorpio (idealnie pasuje za zderzakiem w szczelinie pomiędzy przednim pasem a zderzakiem),dołożyłem jeszcze czujnik temperatury i w czasie dużych upałów,w korkach w mieście nie przekroczyłem 90st,normalnie jest około 70st,ten dodatek do skrzyń też mam wlany,ale to bardziej zapobiegawczo,bo nic nie dzieje się ze skrzynią