Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Wzmocnienie skrzyni biegów - FORD EXPLORER 4.0 oraz...

2008-09-15, 01:09

czyli głównie chodzi o lepsze chłodzenie oleju i inaczej zbudowany konwerter. Trudno na dziś jednak powiedzieć czy naprawdę wydatek się opłaci.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Boni

2008-09-15, 07:19

Upgrade zaworów też jest istotny, i lepsze okładziny cierne może rzeczywiście będą lepsze, kit wygląda na wypasiony i kompletny. Ale jw. Jankes napisał, czy to się tak naprawdę opłaci, to jednak trudno powiedzieć, jakby ktoś chciał 4000kg przyczepę ciągać czy inne pługi ;) to na pewno, ale jazda na granicy obciążenia to już niekoniecznie wymaga aż takiego tuningu, często wystarczy zdrowy rozsądek.

rimorbod

2008-09-15, 09:15

No ale ja nie będę na granicy ale około 30% - 40% ponad granicą:) Granica mojego explorera z przełożeniem na moście które mam to jest 10000 funtów tylko i wyłącznie...

Awatar użytkownika
Boni

2008-09-15, 09:57

Fakt. To może rozważ wielokrotnie tańsze, prostsze i w polskich warunkach pewniejsze rozwiązanie - mosty wymienić na jakieś wolniejsze.

rimorbod

2008-09-15, 12:41

Zrobiłem mały błąd - moje przełożenie na osi jest te szybsze i daje mi to tylko 8500lbs a te wolniejsze to jest 10000lbs - czyli nawet na tym wolniejszym przełożeniu i tak za mało o 30%!

Awatar użytkownika
Boni

2008-09-15, 13:34

A to rzeczywiście przerąbane (znaczy, z tego co pamiętam, to mostów w dół jest ze trzy czy cztery kategorie od standardowych, no ale są raczej trudne do znalezienia). Trudno coś doradzić, podsumuję tak - taki kit jak masz opisany, z uczciwymi komponentami, i DOBRZE ZAŁOŻONY do skrzyni, powinien z niej zrobić bulletproof, znaczy, wiele więcej z tej skrzyni już się nie wyciśnie. Ale kto to w Polsce dobrze złoży i w sumie za ile, i czy się to sumarycznie opłaci, to ja nie podejmuję się ocenić.

rimorbod

2008-09-15, 13:39

Wszyscy się przychylnie wypowiadają o koledze Danielu - nie miałem okazji poznać i porozmawiać. Może ktoś zapoda kontakt do niego to się spytam?

PS. Jeszcze jeden pomysł - czy ktoś ma może zamocowaną taką małą wyciągarkę Z TYŁU samochodu i to najlepiej NAD zderzakiem: http://www.mekka4x4.pl/product_info.php ... ucts_id=69
Bardzo by mi się przydała gdyż wciągam dość często na przyczepkę łodzie oraz auta na lawetę. Rozumiem, że podany uciąg wynosi przeszło 2000KG na linie? Warunkiem niestety jest jej montaż jak najwyżej aby lina nie chaczyła o przyczepkę...

PS2. Dostałem od gostka właśnie schemat instalacji haka class III. Wynika chyba z niego, że to jest nakładka na oryginalny zestaw do holowania (wydaje mi się także, że to zmniejszy prześwit pojazdu): http://www.draw-tite.net/pdf/N75437.pdf
Ostatnio zmieniony 2008-09-15, 14:13 przez rimorbod, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-09-15, 14:32

Ten hak Draw-Tite jest zupełnie oddzielnym ustrojstwem montowanym do ramy. Wygląda, że wchodzi na oryginalny gdyż hak w trójce jest integralną częścią zderzaka.

Do takiego holowania jak Ty potrzebujesz najlepiej nadaje się Explorer z silnikiem 4.6L i odpowiednio dobranymi przełożeniami.

Przełożenia w mostach plus zestaw do skrzyni zupełnie wystarczy na dzisiaj. Prościej byłoby jednak (i może taniej) kupić Explo z V8... :roll:

A wyciągarka? widziałęm już taką w akcji - skończyło się na tym, że musieliśmy pomagać wyciągarce w ciągnięciu szerokiego na lawetę...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

rimorbod

2008-09-15, 14:45

No niestety Explorer V8 z tą nową przekładnią 6biegową się sypie! Tzn ta nowa przekładnia gwoli ścisłości ma duże problemy w cieplejsze dni:( Poczytałem o tym na forum explorerów w USA. Jest niby jakiś program naprawczy czy coś - ale to w USA tylko! Dlatego wybrałem bardziej dopracowaną przekładnię 5biegową + chcę zrobić upgrade. Upgrade zestaw już płynie do kraju - teraz czekam na kontakt do Daniela;). Co do kosztów to koszt kolejnego explorera jest nieporównywalnie większy od kosztu upgradu (nawet w tym najdorższym zakładzie w Nadarzynie - u "Olczaka" koszt to 3300pln z roczną gwarancją). Z kolei drugi zakład w Wawie który ma ponoć pojęcie o tych skrzyniach wziąłby za to około 1500 - 2000pln ale nie wiem jak z gwarancją. No i nie mam zamiaru przechodzić znowu gehenny z akcyzą w UC i zabawami z odprawą, rzeczoznawcami itp itd...

Awatar użytkownika
Sagi74

2008-09-15, 14:45

Wszyscy się przychylnie wypowiadają o koledze Danielu - nie miałem okazji poznać i porozmawiać. Może ktoś zapoda kontakt do niego to się spytam?
Chevidan to Daniel

rimorbod

2008-09-16, 20:59

Czy ktoś może mi przesłać linki do jakichś fotek Explorera z wyciągarką z tyłu auta? Chciałbym zobaczyć jak to można zrobić - szczególnie w kontekście wciągania aut na lawetę i łodzi na przyczepkę. Rozmawiałem z tym kolegą który sprzedaje te wyciągarki ale nie umiał mi tego wyjaśnić zrozumiale (tzn mówił o jakiejś płycie itp). Najlepsze by były fotki. Ewentualnie w moim przypadku jak będę miał tę nakładkę na hak fabryczny to może da się wykorzystać gniazdo fabrycznego haka do montażu jakoś wyciągarki?? Jaką wyciągarkę polecacie?

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-09-16, 22:42

rimorbod, w sprawie wyciągareczki na tył to gadaj też z Daniem bo on takową miał w swoim aucie, lub z rabforem aktualnym użytkowniekiem w/w auta :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

chevidan

2008-09-16, 22:48

czytam że o mnie ktoś tu wspomniał.
przekładkę gratów nie problem zrobić,tym bardziej na świeżym aucie ale muszę poczytać co za skrzynia jest w tym ex i pooglądać schematy.tego rocznika jeszcze nie rozbierałem.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-09-16, 22:53

Wyciągarki tylne najczęściej montuje się w to samo miejsce gdzie montuje się główkę haka hamerykańskiego. Problem w tym, ze jak już masz przyczepę podłączoną to raczej trudno w to samo miejsce wsadzić coś innego. Wyciągarki do łodzi są już na przyczepach... wyciągari też powinny być na lawetach (choćby ręczne) ale mało ci to da kiedy chcesz wciągnąć jakieś auto na lawetę... taka ręczna to raczej nie podejdzie. Jedynym rozwiązaniem byłoby zamontowanie wyciągarki na stałe z tyłu za zderzakiem. W trójce nie ma tam zbyt dużo miejsca - zresztą w żadnym Explo nie ma tam za dużo miejscia ponieważ jest to miejsce najczęściej okupowane przez koło zapasowe. Nie wiem, trudno mi cokolwiek doradzić. Jedynym rozwiązaniem byłoby chyba montowanie wyciągarki na "dyszlu" lawety.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

rimorbod

2008-09-17, 23:06

No ja pisałem do Ciebie emaila chevidan i na GG - ale niestety bezskutecznie (tzn brak odpowiedzi) - może uzupełnij kontakty na aktualne w swoim profilu:) A co do wyciągarki to za zderzakiem nie mam koła (chyba że mówisz o miejscu pod zderzakiem)?

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”