Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
kszesz

Re: [EXI problemy z ASB] Silnik gaśnie po wrzuceniu biegu...

2009-04-18, 10:04

ten samochód to jakiś fenomen...sam się naprawił :D
Samonaprawialność Explozji to fakt powszechnie znany :mrgreen:
Ja jednak nie zaniedbywałbym szybkiej realizacji "pakietu podstawowego" napewno nie zaszkodzi. W jedynkach bardzo skutecznum środkiem jest też reset kompa (10 min z odłaczonym akumulatorem).

miki4x4

2009-05-03, 12:17

i to by było na tyle. Wczoraj kilka km za bramkami na A4 silnik miał coraz wyższe obroty a auto coraz wolniej jechało. Spojrzałem w lusterko i był za mną siwy dym. Zatrzymałem się, kapało pod spodem. Olej ze skrzyni. Gdy wyłączyłem silnik ogromnym ciśnieniem wywaliło olej chyba przez odpowietrzenie skrzyni.

Czy ktos w związku z tym może mi coś poradzić ?
Poszukuje też zaufanego serwisu ASB w Krakowie lub okolicy.

gregor-ros1

boląca ASB

2009-05-03, 20:46

Niestety, ASBeki nie naprawiają się same. Jaka kolwiek usterka , która sama ustąpiła napewno wraca jak bumerang. Podzespół raczej trzeba będzie rozebrać, no chyba że będzie to kwestia szczęścia i nawalił tylko elektrozawór do którego masz dostęp po zdięciu miski olejowej.
Ross
Tel:695-710-651

chevidan

2009-05-03, 21:26

narazie nalej oleju do skrzyni(odpowiedniego)i jeździj dalej.
musisz też wiedzieć że exI to nie wyścigówka i jak ją porządnie przegonisz do zgubisz olej.nawet jeżeli tym razem jechałeś spokojnie to olej mógł być stary,mogło go być za mało,filtr ma już za małą przepustowość a to wszystko może spowodować że olej zrezygnuje z dalszej jazdy.

miki4x4

2009-05-04, 20:37

Dzięki za odpowiedzi. Na autostradzie nie przekaraczałem 100 km/h gdyz miałem "powolny ogon" na który musiałem czekać.

Chevidan myślisz, że to dobry pomysł wlać olej za 200 zł, nie wiedząc co jest grane i np znów go zgubić po kilkunastu kilometrach ? Tym bardziej że filtra na szybko nie zmienię, a prawdopodobnie trzeba będzie, więc tak czy siak ten olej będzie stracony. Chyba laweta do serwisu ASB mnie taniej wyjdzie.

Ponowię pytanie odnośnie dobrego serwisu ASB w Krakowie - zna ktoś ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 20:37 przez miki4x4, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2009-05-04, 21:27

myślę że taniej będzie wlać olej za 200zł niż zamówić lawetę chyba że masz swoją.
proponuję zdjąć miskę,wymienić filtr,nalać oleju i najlepiej założyć od razu czujnik temp.ASB.będziesz widział co się dzieje i czy szykować się na naprawę czy spokojniej jeździć.olej można później zlać i użyć go ponownie gdyby skrzynię przyszło rozbierać a jak będziesz miał czujnik temp. to nie zgubisz go na drodze.
co do warsztatu w Krakowie niestety nie pomogę.

miki4x4

2009-05-04, 21:36

Mając jakieś tam doświadczenie przy wymianie różnych części w różnych autach, poradze sobie sam ze zmianą filtra ? Jakie narzędzia muszę miec ? Czy potem miske musze załozyc na silikonie ? I jeśli tego nie zmienię a zaleję tylko olejem, to jest szansa, że dowlokę sie do serwisu ASB w Krakowie ( będę miał około 40 km) ?

chevidan

2009-05-04, 21:52

wymiana jest prosta.14-16 (nie liczyłem) śrub na klucz 13mm i miska zdjęta.filtr jest przykręcony na jedną śrubę 10mm.najlepiej jak kupisz filtr z uszczelką do miski bo stara może się rozlecieć przy ściąganiu.przy wymianie filtra trzeba pamiętać żeby przełożyć ze starego dwa oringi uszczelniające na nowy filtr jeżeli ich tam nie będzie.
do serwisu dojedziesz napewno-no dobra na 99% bo może akurat coś się rozsypało w skrzyni, jednak stawiam na przegrzanie skrzyni i z tego powodu zgubiłeś olej.

miki4x4

2009-05-04, 22:29

Dzieki wielkie :) Bardzo mi pomogłeś

Czy skutek przegrzania skrzyni A4LD jest poważny ?

Aha, jak szacujesz - ile może wejść teraz oleju ? Kupiłem 6 L - czy to nie za mało ? Mobil ATF 220 - niby ma specyfikację forda...
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 22:46 przez miki4x4, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2009-05-05, 07:23

myślę że nic się nie stało ze skrzynią.jeżeli jednak faktycznie nie przekraczałeś 100km/h to trzeba pomyśleć czemu łapie taką wysoką temperaturę.oleju 6l wystarczy,poziom sprawdza się na pracującym silniku.
co do oleju Mobila to osobiście nie znalazłem specyfikacji pasującej do ex,ale zdaje się że Jankes jeździł na tym oleju i wszystko było ok.

Pa100

2009-05-05, 10:59

Teoretycznie Mobil ATF 220 nie nadaje się do tej skrzyni . Owszem posiada specyfikację Forda ale nie tą co trzeba .
Potrzebujesz : ESP-M2C166-H a Mobil ma Ford M2C163-A

moze właśnie wywaliło olej bo był niewłasciwy .

miki4x4

2009-05-05, 11:50

ok, dzięki. W takim razie ten odsprzedam ojcu do automata, a ja kupię w serwisie.

Około 30 min po całym zajściu (i .....holowaniu ok 10 km...wiem wiem, nie robi się tego), chłodnica oleju była zupełnie zimna. Obawiam się że jest jakis zator, albo pompa nie wydala (lub padła całkiem)

chevidan

2009-05-05, 17:22

w czasie holowania chłodnica się schłodziła,było jeszcze o tyle łatwiej że nie ma tam teraz oleju.

miki4x4

2009-05-05, 21:38

Ok auto już w serwisie. Sprawa wygląda tak : na parkingu gdzie stał wlałem mu ok 3,5 L oleju (ostatecznie Mobil ATF 320 zamiast 220), normalnie zapalił, normalnie jechał...Do czasu. Wtedy były objawy identyczne jak tuż przed zagotowaniem oleju w sobotę. Czyli ruszając, auto sie wkręcało na 3000 obr, i wtedy z mocnym szarpnieciem ruszał. Były wyczuwalne duze opory. Jechałem 10 km, dałem mu odpocząc 20 min, znowu 10 km, znowu stop. I tak do Krakowa się dowlokłem powoli.

Nie znam sie na automatach...ale - albo jest zepsuty elektrozawór, albo termostat (jeżeli w ogóle jest), albo pompa olejowa. Wnioskuję po tym, że kilka razy po drodze sprawdzałem chłodnice oleju, i była zupełnie zimna, więc na 100% nie ma chłodzenia oleju.

chevidan

2009-05-05, 21:59

może być drobiazg,a może się skrzynka zjarała :-/ jak się jej nie wybebeszy to nie będzie nic wiadomo.pompa napewno chodzi bo byś nie ruszył z miejsca.z tego co piszesz wynika że z jakiegoś powodu na rozgrzanej skrzyni jest małe ciśnienie na sprzęgle niskich biegów.skrzynia się zaczyna ślizgać i grzać a dalej już wiadomo.możliwe że spalone jest już to sprzęgło i powstała temperatura uszkodziła uszczelniacz w koszu tego sprzęgła,a może tylko ktoś przy poprzedniej wymianie oleju nie założył oringów na filtr oleju i musiał byś nalać więcej oleju niż stan żeby skrzynia działała.
zostało tylko do skrzynki zaglądnąć.

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”