Witam kolegow,
Powracam z tematem wymiany oleju ASB:
Jak to w koncu z tym jest???
dzisiaj byłem w ASO w celu wymiany oleju w ASB i miałem swój Dexron IV; panowie w ASO zaczęli wymieniać wedlug swoich procedur - a więc zlanie statyczne oleju po uprzednim rozgrzaniu go do odpowiedniej temperatury; wylecialo ze skrzyni 4L i okolo 4L zalali Dexronu i tyle!!!!

Na bagnetach wszystko sie zgadza, orzekli ze wiecej nie wejdzie, tyle sie zlalo i tyle mniej wiecej wlali; Gdzie wiec pozastale 5,5L??? Bo wg. manuala pojemność ASB to 9,5L oleju?
Skrzynia moja chodzi bez zarzutu; poziom na bagnecie tez odpowiedni (prawie max); Wymienialem juz u nich olej w 2007 r i kazalem sprawdzic ile wtedy wymienili: koles sprawdzil w histori i powiedzial ze pobrali z magazynu 6L, a 4L wlali, a 2L dostalem na dolewke ewentualną (i tak tez było - bo pamietam ze 2L dostalem nieotwierane).
Jak sądzę praktycznie nie wymienili mi większosci oleju; potrzeban jest tu dynamiczna wymiana - tak jak juz ktos mi radzil, ale nie spodziewalem sie ze statycznie zleje sie tylko okolo 4L;
Ile w zasadzie wchodzie tego oleju do pustej skrzyni? czy rzeczywiscie 9.5L? Czy te 9.5L to potrzeba na procedurę dynamicznej wymiany z przeplukaniem calego systemu???