Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
ŁYSY

Re: EX1 jak zimna jest tylko pierwszy bieg.

2010-01-25, 10:01

Jak jest ciepło, to po prostu wcześniej przełącza. U mnie ten objaw wystąpił po wymianie reduktora i dolaniu do skrzyni oleju. Warsztat, który to robił nie wiedział jaki olej pracuje w skrzyni i dolał taki jaki miał. Ja wówczas w temacie skrzyń byłem zupełnie nie obeznany. Teraz absolutnie nie pozwoliłbym na coś takiego. Nie wiem, co jednak spowodowało potem takie zachowanie skrzyni. Może coś skopali przy podłączeniu reduktora (chociaż co tu można zepsuć), albo zmieszanie olejów ( chociaż wymieniony potem dynamicznie dwa razy), albo po prostu zbieg okoliczności. Ktoś jeszcze miał podobne objawy z użytkowników Explo I i pisał o tym tutaj, albo na drugim forum. Bał się czy mu się skrzynia nie sypie i czy może ciągnąć przyczepę ( chyba). Ja czasami ciągałem przyczepę i nic nie zmieniło się na gorsze w pracy ASB, choć muszę się liczyć, że w końcu trzeba będzie ją wyremontować. Jak ruszasz, to możesz najpierw jechać na 2 ( tak do 50 km/h), potem wrzucasz na D. Ewentualnie OD, wtedy przełączy wcześniej, choć po mieście nie powinno się raczej jeździć na OD.
Explorer 2'' lift, 31x10,5x15

Awatar użytkownika
norbi73
Model Explorera: EX I 93" 4,0 supercharger
Kontakt: Strona WWW

2010-01-25, 11:57

Marcin jak możesz to wyjaśnij dlaczego nie powinno się jeździć po mieście na OD bo ja nie widzę powodu żeby zapinać po mieście D a nie OD. Wydaje mi się , że uzasadnione jeżdżenie na D to jazda po górskich drogach itd.
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..

Awatar użytkownika
julek1270

2010-01-25, 12:59

Ktoś jeszcze miał podobne objawy z użytkowników Explo I i pisał o tym tutaj, albo na drugim forum. Bał się czy mu się skrzynia nie sypie i czy może ciągnąć przyczepę ( chyba).
Witam. To chyba o mnie mowa , w zeszłym roku jak tylko zrobiło się zimno na jesień zaczeło sie coś dziać z ASB ,czyli po uruchomieniu rano nie chciała przerzucać na 2,3,4 była tylko jedynka , wcześniej jak było ciepło nie było żadnych problemów więc się trochę zagotowałem bo na 2 lata jak mam EX-a była by to druga skrzynia (jedna już mi wcześniej padła).
A miałem do pokonania około 400 km z przyczepą 1500 kg :-/ .Zaryzykowałem i dojechałem a nawet powiem że nie było żadnych problemów , fordzik szedł normalnie .
W domu czekała na mnie druga ASB po kapitalce miałem przekładać ale teraz rano i tak jak odpalam to aby się troche rozgrzał to tak z 2 min. chodzi na wolnych obrotach a to już mu wystarcza aby później ASB dobrze przerzucała .
Choć zdarza się że i po tych kilku minutach nie chce przerzucić ,ale wtedy ruszam z D , jak widzę że nie zmienia wrzucam 2 i po przejechaniu około 200-300 metrów zmieniam na D i już jest dobrze .
Jak nabyłem forda to tzw.,,znawca tematu'' ;-) mówił mi że EX został tak skonstruowany dla kobiet (krótko mówiąc nazwał go babskim autem) wtedy go wyśmiałem ale teraz coraz bardziej skłaniam się do tej teorii ,te jego zmiany nastrojów. :evil:
Myślę , jak nic nie szarpie ,nie puka , nie slizga się to można tak jeździć .
Osobiście nie daje taryfy ulgowej EX-owi i robie sobie nim takie offroady , z ASB nic się nie dzieje (no , mam ten konfort że jak kaput to druga ASB czeka w garażu).
Ale i tak licze na normalne działanie skrzyni jak się ociepli.
pozdrawiam i pdał w podłoge. :mrgreen:
Załączniki
100_1056.JPG
Zawisł na ramie , 20 minut i wylazł (jak na złość nie wziąłem szpadla)
100_1056.JPG (128.01 KiB) Przejrzano 4465 razy
Ostatnio zmieniony 2010-01-25, 13:04 przez julek1270, łącznie zmieniany 1 raz.

cooki531

2010-01-25, 13:07

no wlasnie tak myslalem zebyz 2 ruszac na poczatku ale czy z 2 mozna w trakcjie jazdy zmienic na D czy jak sie zatrzymam?
Piesek

Awatar użytkownika
julek1270

2010-01-25, 13:13

z 2 czy 1 na D , OD bez obaw można w czasie jazdy zmieniać , nawet z D na 2 równiez , oczywiście przy odpowiednich prędkościach.

Awatar użytkownika
ŁYSY

2010-01-26, 10:35

Norbi napisałeś "Marcin jak możesz to wyjaśnij dlaczego nie powinno się jeździć po mieście na OD bo ja nie widzę powodu żeby zapinać po mieście D a nie OD. Wydaje mi się , że uzasadnione jeżdżenie na D to jazda po górskich drogach itd." Wg mnie po pierwsze nie ma to sensu, gdyż i tak tego OD nie wykorzystasz, no bo ograniczenia prędkości w mieście ( i kiedy przekroczysz te 70 km/h ? ). Po drugie kiedy jeżdżę na OD w mieście bardziej dynamicznie, to wg mnie skrzynia chodzi mniej agresywnie i przy okazji bardziej się męczy. Przy spokojnej jeździe, to co innego, wszystko właściwie jedno czy D czy OD. Za to jadąc z przyczepą ( rzadko) na płaskim jak najbardziej używam OD ( jeśli jest niezbyt ciężka, tak do około 1 T) , tyle że przy stałych prędkościach powyżej 80km/h. Schodząc niżej z prędkością przełączam na D, 2 lub 1. Prawie zawsze ruszam z 1. Piszę to z własnych obserwacji i mając na uwadze wcześniejsze rady innych użytkowników, które gdzieś tam utkwiły mi w pamięci.

Awatar użytkownika
norbi73
Model Explorera: EX I 93" 4,0 supercharger
Kontakt: Strona WWW

2010-01-26, 10:44

Może ja się nie znam ale dla mnie jak zamiast OD wbijesz D w mieście to nie zwiększy się dynamika skrzyni (no bo jak??) jedynie po prostu blokujesz zapięcie OD i tyle , a co do prędkości w mieście to nie mów mi ze ty zawsze jedziesz grzecznie 50 km/h :-D
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..

Awatar użytkownika
ŁYSY

2010-01-26, 11:20

U mnie w samym mieście w centrum, nie da się po prostu przygrzać, bo światła, pasy, skrzyżowania i takie tam. Ja napisałem jakie są moje odczucia z jazdy. To są sprawy indywidualne. Poza tym każdy nasz samochód może zachowywać się inaczej. Na temat budowy skrzyni, ewentualnych przełożeń na D lub OD, nie wypowiadam się, bo się nie znam. Nie drążmy tematu, bo i tak zeszliśmy z tego właściwego. Nadal nie wiemy co jest przyczyną braku zmiany biegów na zimnym automacie.
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 11:22 przez ŁYSY, łącznie zmieniany 1 raz.

cooki531

2010-01-26, 11:58

dobry patent z ta 2 troche podlecialem na 2 a pozniej na D i juz dobrze zmieniala
Piesek

Awatar użytkownika
ŁYSY

2010-01-26, 12:05

Dobrze, że chociaż tyle ci to pomoże. Pamiętaj tylko, że wtedy za szybko nie ruszysz ( ważne na skrzyżowaniach, światłach, w sytuacjach awaryjnych).

Awatar użytkownika
julek1270

2010-01-26, 12:34

dobry patent z ta 2 troche podlecialem na 2 a pozniej na D i juz dobrze zmieniala
Czyli jest podobnie jak u mnie :mrgreen:

Nie wiem jak Wy ale ja zauważyłem różnicę D-OD .Można by powiedzieć że D jest przełożeniem a'la sport , a OD autostradówką ;-)
Na D jest bardziej dynamiczny , ktoś napisał że nie ma różnicy w spalaniu , o , tu bym się nie zgodził , na D niestety więcej spali i nie jest istotne czy w mieście czy poza , skrzynia po prostu zmienia biegi przy wyższych obrotach silnika .
Przy zakupie Forda sprzedający wmówił mi że należy jeździć tylko na OD (a wtedy byłem zielony co do automatów )i niestety szybko pożegnałem się z ASB .
Teraz w mieście (wiadomo co chwilę trzeba się zatrzymać ) używam tylko D nawet zjeżdżając z czarnego na drogi utwardzone i niekoniecznie są to drogi ciężkie .
To takie moje uwagi (trochę nie w temacie,sorrki) :-P

Awatar użytkownika
ŁYSY

2010-01-26, 13:33

Julek 1270 napisałeś "Nie wiem jak Wy ale ja zauważyłem różnicę D-OD .Można by powiedzieć że D jest przełożeniem a'la sport , a OD autostradówką ;-)
Na D jest bardziej dynamiczny". Dokładnie takie same odczucia ( jak napisałem wcześniej). Napisałeś "Przy zakupie Forda sprzedający wmówił mi że należy jeździć tylko na OD (a wtedy byłem zielony co do automatów )i niestety szybko pożegnałem się z ASB ". Mnie też tak mówili i to mechanicy ( o zgrozo). Dlatego też raczej nie jeżdżę na OD po mieście.

cooki531

2010-01-26, 14:59

spoko Panowie ale temat sie ruszyl, ja nawet silnikiem dzis se przychamowalem z tej 2 wrzucilem na 1 i troche hamuje, tak sie przyzwyczailem do manualnej zawsze hamowalem silnikiem i nigdy hamucow prawie nie musialem robic
Piesek

Awatar użytkownika
julek1270

2010-01-26, 15:20

Absolutnie nie chcę zgrywać tu jakiegoś znawcę , po prostu na początku mojej znajomości jakoś nie zauważałem różnicy między D a OD (mam ciężkiego buta i czy było D czy OD to mi się fordzik dobrze zbierał :mrgreen: ),Takie same np. miałem odczucia 4x4H a 4x4L (po polnych drogach nie jeździłem szybko i wydawało mi się że różnica jest minimalna więc Low używałem sporadycznie , dopiero jak się trochę objeździłem a w dodatku zacząłem wjeżdżać w błotko tooooo już inna gadka , doceniłem Low).
Moim zdaniem jężdżąc na D po mieście mniej się obciąża ASB , Jest już chyba ogólnie wiadomo że fordowska ASB w jedynkach 4-ro litrowych jest lekko mówiąc porażką czy jak kto woli ,,urządzeniem specjalnej troski''a jak tam koledzy pomykają na OD i jest spoko to czemu nie .Ja tam jak już napisałem znawcą nie jestem , może trochę przewrażliwiony na punkcie ASB , wolę dmuchać na zimne a zaszkodzić skrzyni jeżdżąc na D nie zaszkodze i cichutko tak mam nadzieje że nagrodzi mi (ASB) mniej kłopotów z awariami

cooki531

2010-02-03, 16:27

Panowie mam za malo oleju w skrzyni jednak sprawdzalem na rozgrzanym pracujacym silniku jest ponizej dwoch tych dziurek, wiec moze dlatego nie zmienia zanim sie rozgrzeje
Piesek

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”