2009-02-07, 21:31
Kilka porad - odnośnie kodów i tego uślizgu skrzyni - wałkowałem ten problem dzisiaj w samochodzie Adriana, który twierdził, że brak mu 5-tki a okazało się, że skrzynia ślizga się między 2-3 i 3-4 biegiem. Podłączyłem skaner i okazało się, że są dwa kody P0733 i P0734 choć lampka nie mrugała ani nie pali się Check Engine.
Odrobiłem trochę pracę domową i wychodzi, że te krzynie mają już taki urok, że po jakimś czasie puszcza uszczelka pod płytą lub siada jeden z elektrozaworów. Może się też rozszczelnić separator. Za skrzynię zabieramy się za tydzień i będziemy napewno wiedzieć więcej.
Warto też sprawdzić bo Ford miał TSB (Technical Service Bulletin) czy recall jak kto woli gdzie dealer wymienia pewne części w skrzyni 5R55E ze względu na wykryte wady fabryczne. Do tego służy specjalny zestaw: 7M203. Może ktoś już o tym pisał - zaleca się instalację tego zestawu podczas remontu skrzyni. Ma to poprawić pracę skrzyni i wyeliminować przyszłe problemy. A więc, elektrozawór EPC (kontrola ciśnienia), nieszczelność na płycie głównej (usczczelka, separator) - raczej tyle.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois