Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
miki4x4

Re: [EXI problemy z ASB] Silnik gaśnie po wrzuceniu biegu...

2009-05-06, 07:20

chevidan a wiesz może czym się różni A4LD z Explorera i A4LD ze Scorpio 2.9V6 ? Bo mam w domu taką skrzynię w idealnym stanie, jeżeli nie w całości to może jakies części się uda przerzucić, gdyby ta z Forda była całkiem skillowana ??

basstian

2009-05-06, 08:38

Momentem który może przenieść oraz umiejscowieniem rozrusznika.

chevidan

2009-05-06, 18:17

trochę części się nadaje ze scorpio.ale najpierw trzeba zobaczyć co jest z Twoją.

miki4x4

2009-05-06, 19:01

chyba sobie odpuszczę i sprzedam go na części ... :( Szkoda mi ładowac kilka tysięcy w skrzynie

gregor-ros1

ASB

2009-05-06, 21:24

Nie przesadzaj, jeśli tylko jakiś element planetarny nie wykitował to reszta do Jedynki jest w miarę przystępnych cenach. Jeśli ci przyjdzie wymienić cały tzw. zestaw naprawczy i nawet zafundować regenerację konwertera, do tego olej i filtr, to całość nie powinna przekroczyć 1200-1500 zł+robocizna. Tak jak pisze Daniel ,pierw otworzyć a potem wyceniać.
Ross
Tel:695-710-651

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-05-07, 18:18

Element najważniejszy to sprawdzić drożność kanałów i rurek do chłodnic oleju - zdaje się masz dwie chłodnice oleju (jeśli masz dodatkową) - tak jak już mówiłem, odkręć pokrywę, zlej olej, odkręć filter - sprawdź czy coś nie pływa w misie olejowej, sprawdź czy coś się nie trzyma magnesu w misie. Zdejm rurkę gumową z rurki metalowej idącej do skrzyni z ostatniej chłodnicy i przedmuchaj system. Jak jest jakiś glut w rurce to powinien wylecieć. Jeśli nie wyleci to jedna z chłodnic może być do wymiany - chłodnice i rurki muszą być drożne. Jeśli auto jeździ na zimnym oleju to znaczy, że zatkany jest system chłodzący...

tak jak rozmawialiśmy - jak nie uda ci się auta reanimować przez weekend to w poniedziałek, wtorek mogę tam zajrzeć po pracy. Coś się wymyśli.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

miki4x4

2009-05-07, 21:46

Dzięki. Powalczę jeszcze w weekend z nim. Miło że można liczyć na fachową pomoc :)

Jaromierz

2009-05-14, 00:13

Mam podobny objaw od jakiegoś czasu. Po uruchomieniu silnika, po jakiejś chwili którą daję na nasmarowanie mechanizmów wrzucam bieg (R lub D), lekko szarpie i gaśnie. Jak wrzucę a potem szybko dodam gazu to przełamuje pierwszy opór skrzyni i rusza. Potem już nie ma problemów.

Co mogę zrobić? Za niskie wolne obroty?

Jaromierz

chevidan

2009-05-14, 08:30

przyczyny mogą być różne.
najlepiej odczytaj błędy,bo może np.czujnik temperatury ten podający dane do sterownika jest uszkodzony.może też być uszkodzony regulator ciśnienia paliwa.

miki4x4

2009-05-14, 08:39

u mnie ten objaw zupełnie zniknał...W przyszłym tygodniu zostawiam auto u kumpla mechanika, ma mi sprawdzic co jest nie tak z obiegiem oleju w skrzyni. Co do CE to u mnie zapala się po 5-10 minutach jazdy.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-05-14, 09:12

U mnie CE zapala się i gaśnie jak chce. Co do gaśnięcia - sprawdziłbym wtryski. Miałem już tak, że zapchane wtryski powodowały znaczny spadek mocy i gaśnięcie auta przy wrzuceniu biegu.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Jaromierz

2009-05-15, 22:24

Mam gaz póki co marnie wyregulowany, bo "fachowcy" nie potrafią nic mądrego wymyślić w nowej sekwencyjnej instalacji oprócz ciągłego zmieniania ustawień poprzez laptopa, ale CE się nigdy nie zapalił jeszcze. Więc pewnie i błędów żadnych nie odczytam.

Dzięki Jankes. Sprawdzę te wtryski. Auto rok stało zanim je kupiłem.

Awatar użytkownika
mirsa

2009-05-19, 08:03

no i stało się , wczoraj wieczorem wracałem z małego wyjazdu (500km)do domu i po zatrzymaniu się na światłach już nie ruszył , objawy takie same czyli silnik można zapalić na P i N chodzi normalnie ale po wrzuceniu biegów gaśnie, jakiś szczególnych dziwnych objawów przed tym nie zauwarzyłem , jedynie czasami jak był rozgrzany to trochę szarpał przy dodawaniu gazu ,ale myślałem że to objaw źle wyregulowanego gazu. skrzynia do końca biegi zmieniała właściwie nie zauwarzalnie. zanim przyjechała laweta trochę niuchałem i znalazłem takie coś z: po wyłączeniu silnika słychać przez jakiś czas syk powietrza ?teraz mam problem naprawiać czy kupić inną . i tu pytanie jak rozpoznać jaki mam typ skrzyni.
tel.602 52 84 53. była 1 z 93 - była 2 z 99 była 2 z 95 był blazer z 96 jest navigator z 98

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2009-05-19, 11:31

mirsa, Jestes blisko Daniela więc uśmiechnij sie do niego.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”