nie jestem przyzwyczajony do tego typu wypowiedzi pod moim kierunkiem
Czyli jakiego typu? Że lock-up to nie "bieg"? Gdzie jest błąd merytoryczny w mojej wypowiedzi? Nie tylko pod Twoim kierunkiem to było, ale do Chevidana również, bo przytaknął na coś z czym się kategorycznie nie zgadzam. 4R - cztery biegi, 5R - pięć biegów. I koniec. Jak w powyższej rozpisce.
Lock up jest biegiem, to tak jak spięcie wałka sprzęgłowego bezpośrednio ze zdawczym z pominięciem choinki
i to jest właśnie trójka, czyli D. Przełożenie 1:1. A że między silnikiem a "wałkiem zdawczym" jest jeszcze coś co powoduje uślizg, to nijak sie to nie ma do przełożeń wewnątrz skrzyni. Stosując Twoją analogię do manualnej skrzyni, to jest coś jak ślizganie sprzęgła.
weź proszę tabletkę, przemyj buzię zimną wodą i idź spać.
wiesz, Twoje zapewne sprawdzone metody nie na każdego muszą działać, więc ryzykował nie będę. Ja przed snem wolę poczytać o skrzyniach i wtryskach, bo widać brakuje mi jeszcze trochę wiedzy żeby móc z Tobą porozmawiać. Jeśli uraziłem w jakiś inny sposób, np tonem wypowiedzi, to bardzo przepraszam. Żegnam ozięble w tym topicu, ufając że jednak mam rację w kwestii działania tych skrzyń i przełożeń.