Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
aleniz

PADŁY BIEGI,POTRZEBUJĘ POMOCY

2012-07-30, 20:18

Witam. Użeram się z tematem od 3 tyg i do końca nie wiem,czy dobrze robię zamieszczając to na forum. Ale nauczyłam się mówić o co chodzi,czasami warto poprosić,żeby ktoś wiedział i w przyszłości nie usłyszeć"mogłaś coś powiedzieć,skąd miałem wiedzieć".
Otóż potrzebuję osobistej pomocy,bo nie wiem co się stało z moim Exem. Jakieś 3 tyg temu pojechałam na zakupy i już nie wyjechałam z parkingu.
Zaczęło się od tego,że Ex nie chciał wcale zapalić,zero reakcji,jak padnie aku to słychać charakterystyczne tik tik tik a tu nic,głucha cisza,którą przeszywały moje siarczyste przekleństwa. Po jakimś czasie..spróbowałam znowu,wcisnęłam hamulec,poprawiłam biegi i zaskoczył,ale wajcha za lekko poszła.

Przestudiowałam książkę,amerykańskie fora,zalecenia kilku forumowiczów-telefonicznie. Ale ja naprawdę nie mam takiej wiedzy jak co niektórzy tu na forum. Ja mogę próbować,szukać,a ktoś spojrzy,sprawdzi i wie o co chodzi.

Czy mogę liczyć na kogoś kto by zechciał zobaczyć o co tu chodzi? Nie mówię tu o docelowym wyjeździe do mnie,ale tak może przejazdem,przy okazji...bez samochodu mi ciężko,z 3 dzieci wiecie jak to jest-zakupy,wypad nad jeziorko,wszystko odwołuję z powodu awarii. Mam inny środek lokomocji,do pracy jeżdżę rowerem,synka wożę w foteliku rowerowym-ale ile można?! Czasami chciałoby się wsadzić tyłek do auta i jechać.

P.S. Panie moderatorze,jeśli mój post jest nie w tym dziale-proszę go przesunąć w odpowiedni temat.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

Re: PADŁY BIEGI,POTRZEBUJĘ POMOCY

2012-07-30, 20:30

Sprawa do warsztatu. Przenoszę
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-07-30, 20:34

W/g mnie cos z cięgnem od zmiany biegów. To że nie chciał zapalić wygląda na to że pomimo wajchy na P skrzynia była w innym położeniu (pewnie na R). W którymś momencie jak się siłowałaś z wajchą cos załapało. Skrzynka przeszła na P lub N i auto odpaliło. Nie chciało natomiast jechac bo pomimo wachlowania wajchą, która jak mówisz za lekko chodziła skrzynka pozostała na ustawieniu do odpalenia, czyli bez biegi (P, lub N). Dokłądnie sprawdź cięgno zmiany biegów w skrzyni. Na Bank tu jest problem
Pozdrawiam
Rafal

aleniz

2012-07-30, 20:55

Dokłądnie sprawdź cięgno zmiany biegów w skrzyni. Na Bank tu jest problem
A jak to wygląda? Jakiś rysunek bym poprosiła. To cięgno jest przy kolumnie kierownicy czy na dole przy skrzyni? Na równym podłożu zobaczę?

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-07-30, 21:00

Powinnas zobaczyć, nie wiem jak to dokładnie jest w trójce, ale na pewno dochodzi do skrzyni. Musi być połączone z dzwigienką, która przestawiając sie zmienia biegi. Pod autem na pewno zauwazysz. Możesz zrobic taka próbę, że zanacz położenie np na misce skrzyni i zmień położenie wajchy. jak nic sie nie zmieni to cięgno. Wtedy już po cięgnie w stronę wajchy i szukać uszkodzenia.
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
mastan

2012-07-31, 00:17

Aleniz pobierz ten manual http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... p?id=13360 ,na stronie 59 jest pokazany DTR sensor ,do niego dochodzi linka zmiany biegów.
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

aleniz

2012-07-31, 20:35

Możesz zrobic taka próbę, że zanacz położenie np na misce skrzyni i zmień położenie wajchy. jak nic sie nie zmieni to cięgno.
Jak miałam męża w domu,to zdążyliśmy to zrobić,niestety nic się nie rusza. A to cięgno...ono ma jakiś kolor? To jakaś cienka linka? Czy jak się urwało to powinno gdzieś dyndać? Nic nie zauważyłam luźnego,wszystko jakby było na swoim miejscu.

Mastan dziękuję za manual,przyda się na przyszłość. Linkę widzę,idzie do skrzyni itd. Pytam o to cięgienko,co to jest,jak wygląda

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2012-07-31, 21:23

A widzisz, jak mastan, napisał na stronie 59 tego manuala masz sensor,do niego dochodzi linka czyli jak ja to nazwałem cięgno ;-)
Pozdrawiam
Rafal

aleniz

ASB

2012-08-01, 17:05

Czy cięgno dochodzi do tego sensora z zewnątrz czy w środku? Jak w środku to jak mam się tam dostać. Przed chwilą byłam przy skrzyni,zmieniłam bieg ręcznie i Explo w ogóle nie chce zapalić,pewnie jakiś bieg wskoczył. Niestety nie da się przywrócić do poprzedniego położenia,próbowałam :-/
Zapytam bo nie wiem,jak to cięgno wygląda,jakie jest długie,czy to zwykły kabelek,linka,w otulinie czy bez,cienkie,grube....

albricht
Model Explorera: Jeep

2012-08-01, 18:30

Jak Ci dźwignia nie chce wejść na pozycje parking.
Zdejmij klemę z akumulatora na 1-2min załóż z powrotem powinno być dobrze wejść na parking i auto powinno odpalić.
Exploiler I 93r całe szczęście się wyleczyłem
Jeep Grand Cherokee 5,2
Honda Accord 2,7l wersja USA
Masz problem z EX dzwoń śmiało 505 673 189
We wsi gadają że specjalista od ASB
Pier..... mam już dosyć explorerów nie naprawiam.

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2012-08-01, 18:38

nie wiem jak to jest przy III ale w II to od skrzyni idzie kawałek wodzika-cięgna (metalowy pręcik) później gruby przewód nie bardzo wiem do czego służy średnica 3-4cm długość około 0,5 metra dalej idzie już linka z pancerzem do komory silnika i tam przez ściane grodziową wchodzi do przedziału kierowcy, przyczepiona do "łapy" która jest przymocowana do mechanizmy zmiany biegów... Kwestia jest taka że jeżeli próbowałaś recznie nastawić biegi na skrzyni i nie odpala to problem jest gdzie indziej ale może nie wskoczył na odpowiedni, spróbuj przesunąć tą łapke co wychodzi ze skrzyni (do której jest przymocowane cięgno przesunąć maksymalnie do tyły auta (kierunek) i to powinno być "P" czyli w tej pozycji powinnaś odpalić auto...

Awatar użytkownika
vicking87140

2012-08-01, 20:53

Moze sie tylko wypial klips zabezpieczajacy na lapie przy skrzyni i linka jes luzna. Tak czy inaczej cos mi sie wydaje ze sama nie poradzisz. Przydal by sie ktos kto powachluje przy kierownicy i ktos kto zobaczy co pod autkiem sie dzieje.
Tylko Chuck Norris potrafi wymienic rozrzad w SOHC bez wyjmowania silnika.....

Awatar użytkownika
resetx

2012-08-01, 21:06

ja wczoraj takie coś właśnie robiłem i samemu też się da ale jest jakieś ryzyko ;D

Awatar użytkownika
vicking87140

2012-08-01, 21:11

ja wczoraj takie coś właśnie robiłem i samemu też się da ale jest jakieś ryzyko ;D
Samemu to sie najlepiej robi ciwiartke..... :-D :-D :-D :-D
sory za kasztana naszedl mnie jakis brak zahamowan dzis..... :-D :-D :-D
Tylko Chuck Norris potrafi wymienic rozrzad w SOHC bez wyjmowania silnika.....

Awatar użytkownika
resetx

2012-08-01, 21:22

Samemu to sie najlepiej robi ciwiartke.....
a ja właśnie takie tematy to wolę w otoczeniu ludzi ;D ;P

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”