Witam. Od paru miesięcy zawsze jak wyjeżdżałem z garażu i włączyłem R to było uderzenie-szarpnięcie. Wcześniej tego nie miałem. Ale nie martwiło mnie to. Teraz jeszcze doszło w czasie jazdy szarpnięcie przy zmianie z 2 na 3. Występuje ono w 95% jak jadę, chociaż raz na jakiś czas tego nie ma. Na innych biegach jest dobrze. Czasem też jak puszczę gaz w czasie jazdy to też jakby szarpnie. Coś takiego jakby szarpnęło do przodu i do tyłu, chodzi tu dokładnie o zmianę 2na3. I tylko występuje na tym biegu. A co do szarpania na R to występuje jak od razu włączę wsteczny. Jak zrobię to drugi trzeci raz to już tego nie ma. Chyba że przełączam z P na R to znów szarpie. Sprawdzałem na postoju krzyżaki i nie ma luzów. Natomiast jakby był jakiś luz w skrzyni czy reduktorze jak pokręci się wałem. Czy ktoś podpowie co może być przyczyną?
Diagnoza: skrzynia się rozszczelniła od wenątrz . Ponoć to normalne bo auto właśnie przekroczyło 200tyś km.
Byłem u mechanika i poradził abym nie jeździł więcej bo już jest usterka abym nie pogorszył sytuacji.
Bo objawach o których mu opowiedziałem. Chłodnicę oleju mam też niby dokładaną. Kto wie czy czasem ktoś nie przegrzał skrzyni. Nie podpinał się pod skrzynię bo też nie miał czasu bo wyjeżdżał.