Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

skrzynia ASB lukas ko - co to za błąd

2008-04-17, 21:35

może ma ktoś dokładniejszy opis co to za błąd i czego się tyczy?

P0756 Shift Solenoid B Performance

po polskiemu-elektrozawór przełączeniowy uszkodzony lub zablokowany w pozycji "otwarty"

nie wiem do czego to przypiąć.nic nie podpowiadam bo nie chcę sugerować.
Ostatnio zmieniony 2008-04-18, 20:30 przez chevidan, łącznie zmieniany 2 razy.

lukas_ko

Re: skrzynia ASB lukas ko - co to za błąd

2008-04-17, 21:46

Czyżby to był błąd pochodzący z mojego auta??? :scratch:

chevidan

2008-04-17, 22:26

tak i domyślam się o co może chodzić ale chcę się upewnić.

manius

2008-04-18, 08:40

P0756 "Elektromagnes/cewka przesuwu B - problemy z osiągami lub zatrzymanie"

chevidan

2008-04-18, 09:29

no tak ale dalej nie wiadomo gdzie ten elektromagnes jest i do czego służy.

manius

2008-04-18, 11:07

P0756

P - układ napędowy (Powertrain)
0 - kod usterki zdefiniowany przez ISO/SAE
7 - Przeniesienie napędu ASB (transmission )

czyli bedzie EZ w skrzyni 8)

Shift solenoid B electrical-circuit failure: W/S=no 3rd Solenoid gear, no 1st gear. N=no 1st gear, no 4th. Gear- B ratio-error codes may be stored

zerknij tutaj
http://images.google.de/imgres?imgurl=h ... e%26sa%3DN
i tu
http://images.google.de/imgres?imgurl=h ... e%26sa%3DN

chevidan

2008-04-18, 18:22

dzięki maniuś,ale okazało się że ten błąd jest skutkiem a nie przyczyną niedomagań skrzynki.
wymontowałem ją dzisiaj z auta i rozedrałem.zdecydowałem się na to bo już po odkręceniu miski były w niej pourywane części skrzyni.

uszkodzonne zostały dwa pasy chamujące od sprzęgła do jazdy w przód oraz od wstecznego.tak na prawdę nie mam pojęcia jakim cudem ten samochód jeszcze jeździł.wygląda na to że pękł pas od wstecznego i ułamana część zniszczyła drugi pas.całe szczęście że na tym się skończyło bo mogło być dużo gorzej.
części dzisiaj zamówiłem i może w poniedziałek dotrą ale mogą też być w połowie tygodnia.
pozatym auto w super stanie,aż miło się robi.żadnych wycieków,zardzewiałych śrub-auto jak z salonu.
Załączniki
ABCD0009.JPG
ABCD0009.JPG (59.39 KiB) Przejrzano 4434 razy
ABCD0008.JPG
ABCD0008.JPG (72.08 KiB) Przejrzano 4434 razy
ABCD0006.JPG
ABCD0006.JPG (48.09 KiB) Przejrzano 4434 razy

Awatar użytkownika
Boni

2008-04-18, 20:39

No niesamowite :eek: po tym co znalazłem w naszej skrzyni dziwiłem się że jeździł i to pod znacznym obciążeniem, ale jak to powyżej jeździło w przód i tył, to wymiękam... przestaję już próbować zrozumieć jak te niby "słabe" skrzynie potrafią jeździć z takimi rozwałkami...

lukas_ko

2008-04-18, 21:36

No to mamy jakiś postęp:) czyli wiadomo co dalej.
Słuchaj olej to chyba będzie trzeba cały spuścić i przepłukać układ oraz wymienić filtr bo mogły jakieś opiłki metalu pozostać w oleju.
Przeglądałem na allegro ofertę wskaźników i tak myślę że można z dwa wskaźniki wstawić do kabiny (lokalizacje jeszcze ustalimy)
Myślałem o temp. oleju i temp. płynu w chłodnicy z racji tego że dużo jeżdżę w terenie zwłaszcza latem w upałach.

Puść mi sygnał na kom. bo oddałem do serwisu telefon z Twoim nr telefonu :mrgreen: no i nie mam teraz do Ciebie numerku :-P

P.S Dobrze że mamy na forum Explorera takich fachowców od tych bryk :-D
Ostatnio zmieniony 2008-04-18, 22:10 przez lukas_ko, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2008-04-18, 22:19

tak,teraz tylko poczekam na części i składam skrzynkę.o olej miałem właśnie zapytać,średnio wygląda.jest trochę przypalony i myślałem żeby go zmienić.poza tym skrzynka w bardo dobrym stanie.to uszkodzenie to wynik zmęczenia materiału lub efekt wrzucania wstecznego przy zbyt wysokich obrotach silnika.

jeżeli chodzi o zegary to temp. płynu chyba nie jest trafiona.wskaźnik na desce jest czytelny i dokładny więc po co go dublować.

lukas_ko

2008-04-18, 22:32

to uszkodzenie to wynik zmęczenia materiału lub efekt wrzucania wstecznego przy zbyt wysokich obrotach silnika.

jeżeli chodzi o zegary to temp. płynu chyba nie jest trafiona.wskaźnik na desce jest czytelny i dokładny więc po co go dublować.
Wsteczny przy wysokich obrotach na pewno nie był wrzucany ciekawi mnie tylko dlaczego jak wrzucałem "D" i czasem nie łapał biegu od razu i wówczas przegazowałem to było uderzenie. Myślisz, że uszkodzone taśmy były tez odpowiedzialne za to ze na "D" nie miałem od razu biegu.

Co do temp płynu w chłodnicy to wiem ze jest na desce ale tam na skali nie wiem ile to jest stopni C ale to jeszcze jest do rozważenia może w to miejsce lepiej dać czujnik ciśnienia oleju w silniku w BAR-ach

Jestem przyzwyczajony do skali cyfrowej bo mam taką w maszynach rolniczych.
Ale na siłę też nie chcę czegoś wciskać
Ostatnio zmieniony 2008-04-18, 22:37 przez lukas_ko, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2008-04-18, 22:57

tak na prawdę ja nie wiem jakim cudem on w ogóle jechał do przodu.wsteczny był bo urwała się tylko jedna blokada z taśmy a druga trzymała chociaż była już nadłamana,ale bez tej drugiej taśmy że on jechał to się naprawdę dziwię.zdaje się że on dwójkę pomijał i po 1 było 3.dlatego tak wysoko ciągnął po ruszeniu a potem obroty mocno spadały.

z zegarami jeszcze pomyśl jest trochę czasu.ciśnienie oleju w silniku może być.

fabick

2008-04-19, 13:27

Cholerka. U mnie wygląda identycznie. Też dochodzi do 3000 rpm i po zmianie (po popuszczeniu gazu) spada do 1500. Szkoda, że bydgoszcz tak daleko bo lokalni magicy wyciągają na mnie krucyfiksy jak tylko zajeżdżam :/ A myślisz, że sam dałbym radę to rozbebeszyć czy raczej się nie dotykać tylko łapki do kieszeni i szukać zaskórniaków na mechanika? :/ W sumie Ex to nie jedyny samochód w rodzinie więc może spokojnie postać parę dni czy nawet tygodni ale ... no kurcze pojeździłbym już nim :( Pewnie jakbym zobaczył taki stan jak na zdjęciach to bym od razu wiedział co wymieniać ale czy ja bym to potem poskładał? Kiedyś wymieniałem sprzęgło w UNO ale to raczej nie to samo :D

lukas_ko

2008-04-19, 14:30

No ja do naszego specjalisty z forum mam 225km czyli też trochę jest ale przynajmniej wiem że autko jest w bezpiecznych rękach :scratch:

fabick

2008-04-19, 14:57

225 to bym jeszcze przeżył, 300 też jakoś ale 450 to już trochę dużo w jedną stronę :/ Chociaż jeśli nie będę miał wyjścia to będę musiał się płaszczyć o audiencję ;)

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”