Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
haysen

Brak wstecznego:(

2008-08-25, 20:55

witam serdeczne mam klopot ze wstecznym...bieg nagle przestal dzialac...bez zadnych absolutnie wczesniejszych objawow..postawilem auto na parkingu ..cofajac w miejsce parkingowe i rano normalnie wyjechalem...chcialem zaparkowac pod praca..wlaczam R i zero rekacji..absolutnie nic sie nie dzieje przestawiam dzwignie na R i tak jak na luzie zero jakiejkolwiek reakcji...wczesniej nie bylo zadnych problemow..zadnych stukow czy zaciec wszystko dzialalo perfekcyjnie...co wiecej auto normalnie jezdzi tyle ze tylko do przodu..wszystko dziala prawidlowo doskonale zmienia biegi ..z napedami tez nie ma zadnego klopotu...jakos sobie radze tyle ze musze wszedzie tak jechac zeby nie cofac...:)ma ktos jakis pomysl co to moze byc...czy mogl sie odpiac jakis kabel..co moge sprawdzic.....serdeczne dzieki za kazda wskazowke...pzdr.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

Re: Brak wstecznego:(

2008-08-25, 21:29

Wiesz co może to kwestia ustawienia jakiegos, ja miałem podobnie jak kupiłem to nie pamiętałem jak poprzedni właściciel mi mówił że wskazówka ma sie pokrywac z pionowa kreską przy literce "R". Też sie zdziwiłem kiedy chciałem zaparkowac Tyłem. Potem się okazało z musze wajche do oporu przestawić, do tego pokrycia i wtedy gra :-D
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Boni

2008-08-25, 21:30

Trudno zgadnąć, możesz spróbować gdzieś u mechanika przeczytać kody błędów, to da pojęcie w ogóle czy to elektryka czy mechanika. Bo jak nie stuknęło i nie ma żadnych przesłanek, to rudno powiedzieć, a światła cofania się zapalają, jak wrzucasz R?

haysen

2008-08-25, 21:44

co do polozenia strzalki to juz to robilem nic nie pomaga zreszta mam Explorera juz pare lat wiec troche go znam....bylem wlasnie u mechanika i po podlaczeniu komputera wszystko pokazuje ze skrzynia dziala elegancko....co do swiatel jak wlaczam R to swiatla cofania sie zapalaja....tyle ze na tym sie konczy ..nie wiem co tu zaradzic troche mi sie n ie usmiecha wyciaganie skrzyni ..wole zeby jednak moze w niej nie grzebac jesli sie da cos innego zaradzic...

Awatar użytkownika
adam533

2008-08-25, 22:55

ostatnio tak miał maciej xxl i na wymianie skrzyni się zakończyło

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-08-26, 06:57

a probowales jak juz masz zapiety R przygazowac troche ? u mnie przy slizganiu sie skrzyni tak mialem ze po kilkukrotnym mocniejszym przygazowaniu wskakiwal bieg - w ten sposob tez bedzie mozna okreslic czy to rzeczywiscie cos mechanicznego.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Boni

2008-08-26, 08:37

Jak kodów nie ma i światła wsteczne sie zapalają, to raczej mechanika, raczej poszła w cholerę taśma albo tłok wstecznego lub coś w ich bliskiej okolicy, jeśli nie ślizga się, nie stuka a nie ciągnie. Można zacząć od względnie taniego ściągnięcia oleju i miski, od dołu da się obadać (o tyle o ile) tłok wstecznego, no i jeśli w misce znajdzie się coś ciekawego czego tam nie powinno być ;) jakiś kawałek taśmy, kotwicę, a nie daj boże kawałek planetarki, to będzie łatwiej zgadnąć.

manius

2008-08-26, 09:12

zanim wybebeszysz skrzynie
zrob tak jak Radek napisal

niech mechanior sprawdzi cisnienie lini
(jesli ma tak gleboki scaner, jesli nie to tylko manometrem)

haysen

2008-08-26, 10:06

dzieki koledzy tak zrobie wpierw zobacze co z tym przygazowaniem...jak nic sie nie zmieni to zdejme pokrywe i zobacze co w srodku bedzie ..faktycznie nie pomyslalem o tym ze jak cos polecialo to powinno zostac cos z tego w misce ...dzieki bardzo za pomocne wskazowki ...dam znac jak to wyglada po zdjeciu dekla od miski ..pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boni

2008-08-26, 10:24

niech mechanior sprawdzi cisnienie lini
(jesli ma tak gleboki scaner, jesli nie to tylko manometrem)
Jak do przodu jeździ idealnie, to raczej nie ma po co bawić się manometrem, łatwiej i więcej można się dowiedzieć po wyjęciu tłoka wstecznego, niż przy badaniu ciśnienia na wstecznym.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-08-26, 11:37

marwit tak mieł w swoim że do tyłu nie jeździł i niestety remont skrzyni
a wymiana oleju na nowy narobiła tyle że auto wogóle przestało jeździć
haysen, a kiedy ostatnio wymieniałeś olej i jaki był, i jaki jest teraz :?: czy nie jest już przepalony
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

haysen

2008-08-26, 16:24

olej to wlasciwie odkad kupilem to nie zmioenialem....auto ma teraz 120.000 przebiegu jak kupilem to mial 90 okolo ...a olej taki brudno czerwony jest..

manius

2008-08-26, 17:36

Jak do przodu jeździ idealnie, to raczej nie ma po co bawić się manometrem, łatwiej i więcej można się dowiedzieć po wyjęciu tłoka wstecznego, niż przy badaniu ciśnienia na wstecznym.
zaraaaa
zaraaaa
nie qmam :oops:
Boni wytlumacz jak to latwiej wyciagnac tlok wstecznego :shock: :eek:
od podlaczenia scanera OBD
albo sprawdzenia cisnienia lini
hmmm

przyznaje ze nie mam duzego doswiadczenia z automatami
tylko sucha teoria, raz w zyciu robilem automat z explo I bo kumpel nie dal rady poskladac :-P
ale wydaje mi sie ze lepiej najpierw posprawdzac to co jest mozliwe
zanim wyrwie skrzynie

a wedlug Olczaka "Automat.pl"
zreszta zobacz tabelke
Załączniki
mpcis.JPG
mpcis.JPG (81.45 KiB) Przejrzano 6519 razy
asb.JPG
asb.JPG (115.67 KiB) Przejrzano 6519 razy
Ostatnio zmieniony 2008-08-26, 17:54 przez manius, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2008-08-26, 18:06

5% że uszkodziło się uszczelnienie tłoka od wstecznego,95% że pękł pas od wstecznego.
żaden skaner nie pokaże błędu skrzyni bo to jest uszkodzenie mechaniczne a w tym miejscu nie ma żadnych czujników.

chevidan

2008-08-26, 18:19

rafbor u Ciebie trzeba ustawić dźwignię zmiany biegów w odpowiednim miejscu aby wskoczył wsteczny ponieważ masz uszkodzony stabilizator położenia wybieraka biegu(lub prościej blaszkę z rolką)
ów blaszkę dostałeś w woreczku i masz ją zainstalować przy następnej wymianie oleju(prosta sprawa,jadna śrubka)

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”