Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Karpiu

Drgania... skrzynia? mosty?

2008-12-31, 09:09

Witam wszystkich w piękny ostatni dzień tego roku...
Zauważyłem taką sytuację: powyżej 100km/h przedział 110-120km/h zaczyna drgać delikatnie samochód i jest taki dziwny tępy ale b. cichy odgłos jakby coś chodziło na sucho... Ale do 100km/h i niżej nic nie słychać nie pokojącego. Ostatnio zauważyłem że uszczelniacz puścił na tylnim kole - od mostu. Wszytkie oleje i płyny były wymieniane jakieś 5 m-cy temu na oryginalne/polecane przez Forda itd. Olej w skrzyni jest ok, w mostach nie mam za bardzo narzędzi żeby sprawdzić. Do tej pory wszystko było dobrze... Co ciekawiej, czasami to ustaje, chyba po dłuższym odcinku trasy, ale pewności nie mam. aha... koła świeżo wyważone bo to była pierwsza myśl co może być nie tak ale brak poprawy.
Jakieś rady?
Dzięki
Piotrek
Ostatnio zmieniony 2008-12-31, 09:11 przez Karpiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karpiu

"Ten co wie, że nie wie - jego pouczcie"

Mikado

Re: Drgania... skrzynia? mosty?

2008-12-31, 09:16

jeżeli masz rozszczelniony most to mogło Ci ubyć oleju dość znacznie co w przypadku większej prędkości powoduje jego brak w dostatecznej ilości do smarowania przekładni (z większa prędkością następuje również większy rozbryzg oleju w moście)
Uzupełnij olej w moście i powinno się uspokoić :-)

Awatar użytkownika
Karpiu

2008-12-31, 09:43

Ok, tylko czy można mieszać różne marki oleju do mostu? Są 75 i 85/90W. Za cho... nie pamiętam co było wlewane, wiem że miał na bank +LS. Robiłem u Wajca ale pamięć dobra ale krótka :)
Pozdrawiam
Karpiu

Mikado

2008-12-31, 10:27

możesz pomieszać i nic się nie stanie
jeśli masz wlany dodatek do lsd to procentowo powinieneś uzupełnić też dodatku
przyjmij dla uproszczenia, że w moście jest 3 litry oleju
znając stosunek dodatku do oleju będziesz wiedział ile go dolać

Awatar użytkownika
Karpiu

2008-12-31, 12:54

olej już zakupiony (Spirax LS), w piątek jak przeżyję to wleję i zobaczymy...
Dzięki!
Pozdr
Piotrek
Pozdrawiam
Karpiu

chevidan

2008-12-31, 17:49

przy standardowej wielkości kół w przedziale prędkości 105-115km/h czuć złe wyważenie kół i to bym odstawiał.to że wyważałeś je niedawno niczego nie wnosi.
przy wyważaniu dużo zależy jaką wulkanizator ma wyważarkę i jak bardzo mu się chciało,ewentualnie jakie masz opony i felgi(w jakim stanie) względnie czy wewnątrz opony nie masz kilograma pyłu gumowego(wystarczy przejechać kilka kilometrów z dużo za małym ciśnieniem w oponie)

Awatar użytkownika
Karpiu

2009-01-01, 14:19

Dzięki za uwagi, wiem że w niektórych warsztatach zatrudniają ludzi z "łapanki" a potem się dziwisz czemu coś jest źle zrobione... ale co do opon, są w dobrym stanie - 3/4 bieżnika, firmówki, felgi też trzymają sie ok. robiłem to w dobrym (mam nadzieję :) ) warsztacie więc złe wywarzenie odpada. Poszedłem za radą Mikado... jutro przetestuję...
Pozdrawiam
Karpiu

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-01-01, 19:08

Miałem podobny objaw, wyważał mi mądrala dwa razy koła a i tak drżały.
Dopiero w Głogowie na wjeździe od strony Leszna wyważyli mi koła na dużej, nowej maszynie z opcją tzw. testu drogowego tj. dużej dociskanej rolki symulującej siły działające na oponę podczas jazdy, i teraz jest OK. Niestety koszt takiej zabawy to 120zł.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

Mikado

2009-01-01, 20:19

przede wszystkim koła do terenówek powinno się wyważać na kłach a nie na stożku i to największa i najważniejsza rzecz...

przypomnij sobie jak miałeś wyważane koła i będziesz miał odpowiedź
poprzednią wypowiedź oparłem na domyśle, że każdy zakład wulkanizatorski wyważa w taki sposób

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-01-01, 20:58

A właśnie, w Głogowie chwycili koła w kły.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

Awatar użytkownika
Karpiu

2009-01-08, 07:28

troszkę przerwy... ale urlopik na Słowacji się wdał hehe... wracając do tematu: olej uzupełniłem, taki jak przykazano - zero różnicy, trzęsie dalej. Koła wyważone po raz drugi w innym zakładzie - niestety na stożku bo inaczej tego nie robią - nic nie pomaga. Trzęsie czasami dalej... Nie mogę wyczuć kiedy i czy coś ma wpływ na to wcześniej... Raz to jest... raz tego nie ma...
Pozdrawiam
Karpiu

Awatar użytkownika
Leszek

2009-01-08, 07:57

Jak masz możliwość to podmień koła od kogoś i sprawdź , mi tez wyważali kilka razy i dopiero sam zauważyłem że opona w jednym miejscu ma delikatne wybrzuszenie.Prawdopodobnie pękł kord. Po zmianie jest ok.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-01-08, 08:50

luzy na przednich kołach sprawdziłeś? mogą być luzy na łożyskach, sworzniach lub końcówkach kierowniczych. Przy drganiach stawiałbym na drążki kierownicze. Może to też być wina krzyżaków...

albo auto po prostu daje ci znać, że jedziesz za szybko... :roll:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Karpiu

2009-01-08, 12:44

Nie no... staram się 120km/h nie przekraczać :grin: luzy i krzyżak sprawdzałem... jest ok... Dziwne to trochę ale chyba tak musi być póki cos nie pęknie hehe... Poobserwuję jeszcze może coś wyniucham...
Zmieniając temat: raz trafiła mi się taka rzecz: -17C na dworzu w górach. Jadąc na stok, zjechałem na parking, stanąłem, załączyłem 4x4 Auto i jazda... Po kilkuset metrach, kontrolki od 4x4 mrygają itd. Stanąłem i wyłaczyłem 4x4 i pojechałem dalej... Zaparkowałem na parkingu, trochę śmierdziało spalonym olejem, ale nic pozatym nie widziałem - żadnych wyciekow itp. Pozjeżdżałem trochę na stoku, w samochód i z powrotem w dół. Załączyłem 4x4 i chodzi bez zarzutu...? Temperaturka tak podziałała czy co?
aha... czytałem że 4x4 można załączać przy jeździe... spróbowałem raz przy ok 40-50km/h i nie chciał zaskoczyć... Są jakieś ograniczenia?

PS luz na drążku :) DZIĘKI!!!
Ostatnio zmieniony 2009-01-08, 12:45 przez Karpiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karpiu

basstian

2009-01-08, 12:55

Luz na drążkach jak jest to jedynie będzie potęgował bicie kół same z siebie nie drgają..... stawiałbym na krzyżaki, wał , poziom oleju w mostach ......

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”