Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
glob_mobile

[EXII problem z ASB]

2009-03-01, 21:56

Od pewnego czasu zdazało się, ze delikatnie walił w pedał i to wcale nie przy ostrych hamowaniach, ale nie robiłem z tym nic bo nigdy a to czasu, a to akurat problem "ucichł"... Dziś nie dało rady wytrzymać musiałęm odłączyć i jeżdze bez ABS. Nawet przy hamowaniu z minimalnej prędkości (10,15 km/h) wali w pedał, a pompa głośno pracuje 2,3 sek. Dziwne bo walić zaczyna nie od momentu wciśniecia hamulca, tylko powiedzmy po zwolnieniu do tych 20 km/h i tak wali az do całkowitego zatrzymania. Co gorsza potwornie wydłużyło mi droge hamowania. Słychać że pompa chodzi, choć przy hamowaniu jest głośna. Nie wiem jak się do tego zabrać i czy sam sobie poradze bez kanału i wiekszczych umiejetnosci :-/ ...a przede wszystkim nie wiem gdzie szukać przyczyny? Czy w EXP II jest dodatkowy komputer sterujący ABS'em? Czy raczej przyczyny szukać w pompie? Jakieś porady prosze.... :-(
Ostatnio zmieniony 2009-03-11, 09:21 przez glob_mobile, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: [EXII problem z ASB]

2009-03-01, 22:02

a amortyzatory masz sprawne :?:
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

glob_mobile

2009-03-01, 22:16

Z tego co mi wiadomo to tak. W zeszłym miesiacu wymienialem swiece i robilem hamulce. Prosilem wtedy mechanika aby zwrocil uwage czy czegos jeszcze nie trzeba robic. Stwierdzil ze wszystko gra, a do zawieszenia nie mial najmniejszych zastrzezen. Czujniki tez mi wygladaja na sprawne. :-(

Może innaczej, jak mam sprawdzic amortyzatory w jakim sa stanie? (choc mowie nie podejrzewam aby bylo cos nie tak)
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 22:17 przez glob_mobile, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fotomysz

2009-03-01, 22:20

podjedź na stację diagnostyczną i niech ci sprawdzą amorki, bo wystarczy że jeden nie będzie trzymał i ABS będzie się ciąle załączał :P
Prosilem wtedy mechanika aby zwrocil uwage czy czegos jeszcze nie trzeba robic. Stwierdzil ze wszystko gra, a do zawieszenia nie mial najmniejszych zastrzezen.
jak sprawdzał na oko i na bujnięcie to nie wystarczy :P
Czujniki tez mi wygladaja na sprawne.
bo jak by były walniete to by ABS-u nie było :P
Stworzyłem POTWORA ;P

glob_mobile

2009-03-01, 22:25

Podejrzewasz ze amor do wymiany? ... ehhh :-/ mysle ze nie robil na oko, zreszta prosilem go wtedy zeby przy okazji zwrocil uwage na ten abs i cos tam przy nim nawet pogrzebal, no i chodzil mi przez ostatnie 3 tyg w sumie bez wiekszych sensacji.

Zastanawiam sie czy EX II ma komputer sterujacy ABS? Bo tak troche podejrzewam ze to moze w tym tkwi problem?.... hmmm?
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 22:26 przez glob_mobile, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2009-03-01, 22:26

wiem o co koledze chodzi bo to samo jest u mojej siostry.nie chodzi o to że ABS się włącza przy hamowaniu a o to że gry auto się toczy nawet bardzo powoli i się tylko dotkinie pedał hamulca zaczyna walić w pedał.przy większych prędkościach jest wszystko ok czyli ABS działa wtedy kiedy ma.niestety tego jeszcze nie rozgryzłem ale myślę że trzeba wykręcić czujniki z piast i je wyczyścić.innych pomysłów nie mam co może być przyczyną.

Awatar użytkownika
fotomysz

2009-03-01, 22:27

no i chodzil mi przez ostatnie 3 tyg w sumie bez wiekszych sensacji.
opuki nie wpadłeś w jakąś dziurę i nie wysypał się :D
zcznij od tego to jest najprostrze i najmniej kosztowne. a dopiero potem szukaj dalej
Stworzyłem POTWORA ;P

glob_mobile

2009-03-01, 22:30

chevidan
Dokladnie jak mowisz, z tym ze wydluzylo mi to tez strasznie droge hamowania. Pompa pracuje wszystko niby gra, ale.... :-/ co do wyciagniecia czujnika to raczej sam sobie nie poradze z tym bez odpowiedniego zaplecza.... no coz przynajmniej nie byl by to duzy wydatek, troche mnie kolega uspokoil.

chevidan

2009-03-01, 22:34

z tym ze wydluzylo mi to tez strasznie droge hamowania.
bo ABS tak działa,dając przy tym możliwość kontrolowania kierunku jazdy.
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 22:36 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

glob_mobile

2009-03-01, 22:37

Wiem jak dziala ABS i jakie jest jego zadanie :-P , ale w tym wypadku wydluzylo to droge hamowania (i to znacznie!) w stosunku do dzialania pierwotnego. To znaczy do drogi hamowania ze sprawnym ABS.... Zastanawiam sie tylko czy to napewno bedzie ten czujnik... Bo w sumie bez kanalu w taka pogode zdjac kolo zeby dostac sie do piasty i przeczyscic czujnik nie bedzie niczym przyjemny. Zreszta czy da rade to zrobic bez rozebrania piasty? :roll:

Poza tym nie dostalem odpowiedzi czy jest komputer sterujacy ABS i czy to nie w nim mozna szukac sedna problemu? :065:
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 22:40 przez glob_mobile, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fotomysz

2009-03-01, 22:41

Zreszta czy da rade to zrobic bez rozebrania piasty?
czujniki są wkręcane w piastę :D jedna śrubka i po bólu :D
Stworzyłem POTWORA ;P

glob_mobile

2009-03-01, 22:45

W takim razie jutro sie tym zajme i dam znac czy w tym tkwil problem.... oczywiscie jak mi dupa nie przymarznie :-P

...Jeszcze jedno pytanie, czy moze zdazyc sie sytuacja ze czujnik nie bedzie zabrudzony tylko poprostu kopnal w kalendarz? Obajwy byly by wtedy inne?
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 22:48 przez glob_mobile, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2009-03-01, 22:45

jest komputer od ABS ale to nie to.

Waldi369

2009-03-01, 23:30

przy okazji,podpowiedzcie proszę jak nieszkodliwie odłączyć ABS bo muszę porównać hamowanko - juz kiedys o tym napomknąłem że przy gwałtownym depnięciu pedału rośnie opór ( wrażenie jakby się coś napompowało ) i spada skuteczność hamowania natomiast przy płynnym spokojnym zapoczątkowaniu ham. jest znacznie lepiej

glob_mobile

2009-03-01, 23:41

Nieszkodliwie odlaczyc ABS... U mnie (SOHC - ale mysle ze u Ciebie bedzie tak samo) po prawej strony, blizej maski jest ABS, odchodzi od niego gruby przewod ktory poprostu rozłączasz i po sprawie. Na desce rozdzielczej zapali Ci sie kontrolka ABS co bedzie oznaczalo ze operacja powiodla sie sukcesem :-)

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”