Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
dziki1983

[EXII problem z ASB] Siadła chodniczka oleju skrzyni...

2009-03-13, 15:16

Witam. Siadła mi chodniczka oleju skrzyni.woda zmieszała się z olejem zrobił się kisiel i w chłodnicy i w skrzyni-dobrze że wcześnie to zauważyłem będzie trzeba to wszystko przepłukać

teraz tak ta chodniczka jest w chłodnicy wody -wyjąłem ją i jest dziurka próbowałem pospawać u fachowca ale jest zbyt delikatna i spieprzył robotę. a teraz chce zamontować wogle inną chłodnicze z dala od chłodnicy wody
Czy to zda egzamin czy w explorerze2 są może 2 chłodnice oleju??? już sam nie wiem co robić...

------------------
Prosze opisujcie temat rozsadnie bo POMOCY... nikomu nic nie powie i moze ominac taki watek nie podajac pomocnej odpowiedzi. Admin
Ostatnio zmieniony 2009-03-15, 08:59 przez dziki1983, łącznie zmieniany 4 razy.

kasper3211

Re: [EXII problem z ASB] Siadła chodniczka oleju skrzyni...

2009-03-13, 15:43

Chłodnica do wymiany,a przy okazji zamontuj chłodniczke oleum ASB.Odnośnie skrzyni podejrzewam że trzeba ją będzie przeczyścic ale w tym temacie niech się wypowiedzą fachowcy.Ja osobiście bym rozebrał asb i dokładnie wymył ,przedmuchał.Tak czy inaczej narobiło ci bałaganu.
Gdyby co to 609-416-966

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-03-13, 15:56

chłodnica do wymiany - nie ma co się szarpać i montować dodatkowych chłodnic. Szanse, że się znowu zepsuje i wymiesza są dość mierne. Nie ma co cudować... oryginalna chłodnica jest najlepsza. Jakbyś reflektował na używkę to mam w garażu.

Skrzynię koniecznie wyjąć, rozebrać i dokłądnie wyczyścić... konwerter do wymiany lub regeneracji.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

dziki1983

Chłodniczka oleju :(

2009-03-13, 20:16

Witam. Siadła mi chodniczka oleju skrzyni.woda zmieszała się z olejem zrobił się kisiel i w chłodnicy i w skrzyni-dobrze że wcześnie to zauważyłem będzie trzeba to wszystko przepłukać

teraz tak ta chodniczka jest w chłodnicy wody -wyjąłem ją i jest dziurka próbowałem pospawać u fachowca ale jest zbyt delikatna i spieprzył robotę. a teraz chce zamontować wogle inną chłodnicze z dala od chłodnicy wody
Czy to zda egzamin czy w explorerze2 są może 2 chłodnice oleju??? już sam nie wiem co robić...

[ Dodano: 2009-03-13, 20:23 ]
no wiec jestem już zielony w temacie...
są 2 chłodniczki oleju skrzyni???
jedna w chłodnicy dużej razem z płynem chłodzącym- a druga ASB? hmmm
tylko że ja mam w swoim tylko jedną tą w chłodnicy która padła... tej malutkiej ASB nie mam albo jestem ślepy bo nie mogę znaleźć...

[ Dodano: 2009-03-13, 20:26 ]
i Czy da rade jeśli założę tylko tą ASB a z tamtej zrezygnuje...zaślepię ?

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2009-03-14, 15:17

W dwójkach jest jedna chłodnica... służy jako chłodnica płynu chłodzącego silnik i chłodnica oleju ASB. W samochodach, które nie miały takiej chłodnicy (jedynki w więkoszości) zakładano dodatkowo chłodnicę oleju - najczęsciej były to jedynie wersje z opcją do holowania... wzmocnione zawieszenie tyłu, hak, gniazdo elektryczne.

Można wpiąć dodatkową chłodnicę zamiast tej ze wspólnym obiegiem ale ta kombinowana jest stworzona do tego, zeby woda chłodziła się z olejem... nawzajem się rozgrzewają i chłodzą.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-03-14, 16:22

Andrzej to nie do konca tak. Seryjnie dwojki na europe mialy montowana dodatkowa chlodnice ASB - na przodzie przed glowna chlodnica duza. I wcale nie sa to wersje wzmacnianie do holowania - od tak przyjeto ze mniej jest jazdy po autostradzie a wiecej po miejskich drogach i dodatkowe chlodzenie bedzie potrzebne.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2009-03-14, 16:56

dziki1983, koledzy dobrze radzą. Wymień chłodnicę na używke i jak nie masz dodatkowej to zamontój. Skrzynka podziękuję ci za to dłuższą pracą. Wszystkie EX na Europe miąły dodatkowe chłodnice oleju ASB umieszczone przed główna chłodnicą. Tak ma być i już :)
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Piotr1963

2009-03-14, 19:30

Jankes ma rację w II kach jest jedna chłodnica i służy także jako chłodnica do ASB. Wiem bo niecały miesiąc temu wymieniałem chłodnicę i nic nie miałem zamontowanego dodatkowo. Fabryka robiła standard taki o jakim mówi jankes. Co zas do uzywanej chłodnicy - to bym sie mocno zastanowił. Chłodnica nieuzywana przez pewien czas może sie rozszczelnić - duże ryzyko.

[ Dodano: 2009-03-14, 19:31 ]
ps - moja dwójka jest seryjna produkowana na Europę i miała w Germanii jedną wspólną chłodnicę

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2009-03-14, 19:53

nie mam pojęcia jak to było z tymi europejczykami... naprawiałem ostatnio trzy i żaden nie miał dodatkowej chłodnicy... ale pewnie macie rację.

Jeśli masz jedną wstaw spowrotem jedną. Nie miałeś problemu z przegrzewaniem a tylko z tym, że ci się chłodnica rozszczelniła.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Piotr1963

2009-03-14, 20:17

mój europejczyk był kupiony u dealera w Niemczech i odkuypiłem go od pierwszego własciciela. Chłodnica w moim Explo II 1996 - 4.0 OHV 156 Km jest i była jedna ale za to sprytna :lol: bo chłodziła i silnik i ASB :-) ;-)

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-03-14, 20:59

OK - podwojna zapewne byla zakladana do SOHC - moze ze wzgledu na 5R55E ? niemniej kazde SOHC na polskim rynku ktore szlo z salonu forda mialo podwojna chlodnice. Ale nie w tym rzecz, tak jak Andrzej napisal - jak byla jedna - zalozyc uzywke jedna i bedzie chulac dalej jak nalezy.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2009-03-14, 21:10

OK - podwojna zapewne byla zakladana do SOHC - moze ze wzgledu na 5R55E ? niemniej kazde SOHC na polskim rynku ktore szlo z salonu forda mialo podwojna chlodnice. Ale nie w tym rzecz, tak jak Andrzej napisal - jak byla jedna - zalozyc uzywke jedna i bedzie chulac dalej jak nalezy.
no używkę akurat mam w garażu... :mrgreen:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

jarq

2009-03-15, 00:25

Seryjnie dwojki na europe mialy montowana dodatkowa chlodnice ASB - na przodzie przed glowna chlodnica duza. I wcale nie sa to wersje wzmacnianie do holowania - od tak przyjeto ze mniej jest jazdy po autostradzie a wiecej po miejskich drogach i dodatkowe chlodzenie bedzie potrzebne.
Jedynki na europę też tak mają.
Przynajmniej mój 1994r ma dwie.

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-03-15, 08:56

Jedynki na europę też tak mają.
Przynajmniej mój 1994r ma dwie.
potwierdzam - mój EX też ma taką
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”