Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
kryszo2

[EXI problemy z ASB] Redukcja biegu-problem

2009-04-22, 18:43

Witam serdecznie wszystkich!
Mam wielki problem .Kilka miesięcy temu kupiłem explorera z 1994 roku.Wszystko było ok do wczorej. Jechałem prostą drogą i zbrałem się do wyprzedzania auta ,gdy się znim zrównałem dodałem więcej gazu i wtedy się stało ostro zredukował i pojechałem dalej, ale gdy stanołem i ponownie rószyłem niechce przeżucać biegów .Muszę popóścić gaz wtedy przeżuci na dwójke ,nabierze prędkości popuszcze dopiero są kolejne biegi.ale gdy na dwójce lub trójce dodam trszke więcej gazu odrazu mi redukuje aż do jedynki. Olej jest i podciśnienie też jest podłączone.Proszę o pomoc bo nawet mechanicy niewiedzą co jest.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 10:22 przez kryszo2, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
piotr_z

Re: [EXI problemy z ASB] Redukcja biegu-problem

2009-04-22, 18:45

a moze kick down sie przycial i reaguje zbyt wczesnie?
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

kryszo2

2009-04-22, 21:02

a moze kick down sie przycial i reaguje zbyt wczesnie?

W pedale gazu są dwie linki jedna od gazu druga od kick down i jak dodam do końca gaz to ona rusza tym cięgnem przy skrzyni tylko że taki krótki ruch około 1 cm , jak jade i dodam do dechy to szybko redukuje jakby działał. Auto się zachowuje jakby się włączył jakiś sport w automacie .

[ Dodano: 2009-04-22, 21:17 ]
jeszcze mam jeden problem polega natym iż jadąc na włączonym napędzie przy skrętach blokują mi się przednie półosie i bardzo szarpią.Czy niedzieje się coś w moście z mechanizmem różnicowym. Pozdrawiam i dziękuje.

Awatar użytkownika
yony

2009-04-22, 21:36

jeszcze mam jeden problem polega natym iż jadąc na włączonym napędzie przy skrętach blokują mi się przednie półosie i bardzo szarpią.Czy niedzieje się coś w moście z mechanizmem różnicowym. Pozdrawiam i dziękuje.
Normalnie ręce opadają. Na KAŻDYM forum i w KAŻDEJ instrukcji obsługi napisane jest, że NIE WOLNO UŻYWAĆ 4x4 na suchej nawierzchni. Zresztą masz też wielką naklejkę na zasłonce przeciwsłonecznej.
Na tym forum też to było jakiś milionrazy poruszane... :shock:
Apology accepted, Captain Needa.

chevidan

2009-04-23, 07:29

linkę od kick down się reguluje przy ścianie grodziowej.wciśnij "guzik"od góry i wepchnij linkę o 2mm do wewnątrz auta.są tam ząbki i licz o ile przesuwasz żeby potem móc wrócić do oryginalnego położenia.na foto miejsce regulacji.
Załączniki
kick down.jpg
Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 07:30 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

kryszo2

2009-04-23, 10:11

wcisnołem i nic,dalej przeżuci jak odpuszcze całkiem gaz,ajak nie to jedzie cały czas na jedynce

[ Dodano: 2009-04-23, 10:18 ]
a linka od kick down umnie przy pedale gazu jest bardzo wysunięta do góry jakieś 5 cm . czy to normalne.

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-04-23, 14:41

sprobuj przesunac dzwignie przy skryni od kick downa tak aby skasowac luz linki przy pedale gazu. to wyglada jakbys mial przyblokowana linke (dzwignie) w skrzyni
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

kryszo2

2009-04-23, 15:03

a jaki ruch robi ta dzwignia przy skrzyni umnie przód tył około 1 cm

[ Dodano: 2009-04-23, 19:07 ]
zredukowałem luz na lince i dalej nic przełącza na wyrzszy bieg jak popuszcze gazu , a jak tylko mocniej dodam odrazu redukuje. czy ten kick down mógł się zaciąc w skrzyni

Awatar użytkownika
piotr_z

2009-04-23, 21:07

po mojemu to sie cos w skrzyni zacielo i nie odpuszcza ale w takim przypadku to do specow od skrzyn uderzaj.
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-04-23, 21:43

ja tylko napisze bo miałem niedawno taką akcję
robiłem wydech
oryginalny tłumik jest drogi więc dorobiłem z nierdzewki w konstancinie
zastrzegłem że ma być cicho i gość przedobrzył z wytłumieniem było cicho ale jak chciałem go pogonić to przy zmianie z 2 na 3 czy z 3 na 4 nie wiem dokładnie własnie tak miałem silnik nie mógł dojść do granicznej prędkości obrotowej i nie zmieniał biegu na wyższy dopiero po lekkim ujęciu gazu zmieniał

poprostu wydech był za bardzo przytkany i przy pełnym ogniu nie przepuszczał wszystkiego

może u ciebie przytkało się coś katalizator czy coś innego

napisałem bo podobny objaw miałem

mój tłumik został poprawiony
i teraz jest ok

kryszo2

2009-04-25, 20:07

Chyba musze do speców od skrzyni ,wygląda to tak jakby zacioł się ten kick dawn dodaje lekko gazu i odrazu przełącza nawet jak popuściłem linke .A jeśli chodzi o kata to raczej nie jest zapchany ponieważ jest silny obroty idą na maksa , przyspieszenie ma dobre tylko brak przeżutu na 2 i wyżej.Dzięki wszystkim za pomoc -pozdrawiam-Krzysztof.

chevidan

2009-04-26, 08:24

zdejmij jeszcze weżyk podciśnieniowy z modulatora przy skrzyni.jest po stronie katalizatorów(zaznaczony na fotce).nie może być w nim oleju.jeżeli będzie olej to pękła membrana i modulator nie działa a biegi zmieniają się tylko na bardzo wysokich obrotach lub po odpuszczeniu gazu.
Załączniki
ABCD0011p.JPG
ABCD0011p.JPG (47.27 KiB) Przejrzano 5698 razy

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-04-26, 09:53

To tylko może być sprawa hydrauliki lub podciśnienia. Zapewne gdzieś puszcza ciśnienie i wcale bym się nie zdziwił jak poszła uszczelka pod płytą główną. To albo modulator tak jak opisał to Daniel.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

chevidan

2009-04-26, 19:16

aaa,jeszcze pytanie-czy nie zmieniałeś ostatnio oleju?

kryszo2

2009-04-27, 09:28

a więc z góry dzięki. zrobiłem tak-sciągłem wężyk podciśnienia na górze i jest suchy bez oleju , na dole zobacze dzisiaj jak wjade na kanał. oleju nie zmieniałem , zmieniał poprzedni właściciel w wrześniu 2008. a jeżeli pękła ta membrana jak się ją naprawia, wymienia na nową (jeśli tak to gdzie kupić), czy trzeba z czegoś dorobić .

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”