Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
gizmo1978.78

Wyciek oleju z ASB

2009-05-02, 05:50

Witam jak zwykle mały problemik :-/ ostatnio zauważyłem że od czasu do czasu wycieka mi olej pomiędzy skrzynią a silnikiem czy to jest uszczelniacz na dzwonie w skrzyni czy gdzieś z konwentera wycieka i czy tak można jezdziż,a i nic nie ciągałem ani za dużo gazu nie wciskałem.

kszesz

Re: Wyciek oleju z ASB

2009-05-02, 12:13

Jeździć mozna tyle, że kiepsko to wygląda od spodu :(
Kontroluj stan i do przodu, to chyba przypadłość wszystkich wiekowych EXI.
U mnie przynajmniej nie zostawia plamy na parkingu, ale mokry jest.
Wymiana tych uszczelniaczy to raczej wieksza robótka.

glob_mobile

2009-05-04, 20:46

czy tak można jezdziż,a i nic nie ciągałem ani za dużo gazu nie wciskałem
No jezdzic za dlugo nie mozna, ale bez wiekszej tragedii. Napewno nie radze z czarnego zjezdzac i wozic ciezarow. Jak nie masz kasy na naprawe na juz to mozna sie wstrzymac, ale bez wiekszej przesady! Tylko kontroluj stan oleju.
jest uszczelniacz na dzwonie w skrzyni czy gdzieś z konwentera wycieka
Mialem taka sama sytuacje w zeszlym roku. U mnie byla to uszczelka. Ale robota niestety dosyc spora, sam nie dalbym rady bo nie mam odpowiedniego zaplecza. Nie bardzo tam jest podejscie, takze skonczylo sie wybebeszeniem "flakow" na zewnatrz i robota na 2 dni. Koszta raczej nie male - w moim wypadku 550 zł, ale podejrzewam ze to dosyc atrakcyjna stawka jak za taka babranine. Moze nie jest to jakos wyjatkowo trudne technicznie i czesci tez nie tragedia, ale nikt Ci za darmo tego sie nie podejmie.

Radze tez najpierw sprawdzic czy nie za duzo masz zalanego oleju silnikowego. Bo moze to wcale nie byc wyciek ze skrzyni. Slyszalem kiedys o takim przypadku ze jakis magik zalal za duzo oleju i objawy byly podobne.

Powodzenia i pozdrawiam :-)

chevidan

2009-05-04, 21:34

częściej cieknie olej z silnika(z zemeringa na wale) niż ze skrzyni.jeżeli olej jest na 100% ze skrzyni to warto popatrzeć dokładnie skąd cieknie(wytrzeć i obserwować).może cieknąć z rurek od chłodnicy w miejscu gdzie wkręca się je w skrzynię.

glob_mobile

2009-05-04, 22:15

częściej cieknie olej z silnika (z zemeringa na wale)
No własnie... Dlatego mowie zeby raczej przykrecic sie przy temacie oleju z silnika, niz skrzyni. ;-)

kszesz

2009-05-04, 22:35

częściej cieknie olej z silnika(z zemeringa na wale) niż ze skrzyni
U mnie trudno tam coś dojrzeć takie zafajdane, może to i rzeczywiście z wału daje, choć ubytki oleju są minimalne dlatego bardziej obstawiałem skrzynię zwłaszcza, ze zaczeło jak wymieniali mi olej i moze źle coś dokrecili. Niedługo będę sam wymieniał to dopatrzę sprawy.
Tak przy okazji do dekla ASB uszczelkę się klei czy wkładacie na styk. Pytam bo widziałem jak gostek na filmie instruktażowym dokładnie czyscił ten dekiel, odtłuszczał i potem kleił uszczelke do niego. Może to przerost formy bo nikt o tym nie wspomina w warsztacie.

chevidan

2009-05-05, 07:31

nie używa się silikonu przy skrzyni.

glob_mobile

2009-05-05, 07:37

Tak przy okazji do dekla ASB uszczelkę się klei czy wkładacie na styk.
Nigdy sie z klejeniem nie spotkalem. Takze raczej bzdura...

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-05-05, 10:22

Krzesz:
Ja najpierw wszystko dokładnie czyszczę, dekiel i górę, a następnie uszczelkę kładę na deklu i w górę go, jeśli uszczelka jest dobrej jakości, prosta i dobrze leży na deklu do całość idzie sprawnie, dekiel w górę, dokładnie patrzysz czy uszczelka się nie przesuneła wkładając śruby w otwory, lekko przykręcasz śrubki, sprawdzasz czy uszczelka dobrze leży i potem stopniowo całość dokręcasz (równomiernie) - to taki mój sposób postępowania :).

Ja również nie kleiłbym ani nie stosował silikonu do uszczelnienia dekla, a to po to, żeby przypadkiem żadne resztki silikonu nie wpadły do srodka lub się potem nie oderwały pod wpływem wysokiej temperatury. A jest to możliwe bo silikon po docisnięciu rozłazi się na boki.
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 11:43 przez kra, łącznie zmieniany 1 raz.

glob_mobile

2009-05-05, 11:26

To Ty raczej (bez obrazy mało wiesz). Że Ty nie widziałeś to jeszcze nie jest CAŁY ŚWIAT.
Chyba nie zrozumiales kolego. Dokladnie to samo przed chwila napisales co ja mialem na mysli w swojej poprzedniej wiadomosci. Zadnego silikonu kleju itp zeby nie wpadly oberwane, czy roztopione kawalki. Nie spotkalem sie nigdy z silikonem jako narzedziem przy ASB. Poza tym wypadalo by troche wiecej kultury, nawet gdybym nie mial racji, lub gdybysmy sie nie zgadzali w jakims temacie to nie oznacza ze nalezy tak gwaltownie i arogancko reagowac. Co by bylo gdyby wszyscy ludzie w ten sposob zwracali sie do siebie?

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-05-05, 11:38

Dziękuję za wszelkie uwagi. Niniejszym wypisuję się z tego wątku. :mrgreen:

kszesz

2009-05-05, 19:56

To klejenie uszczelki widziałem na Youtub w manualu do bodaj mazdy.
Gość dokładnie czyścił krawędż miski, pociągał ścieżkę jakąś pastą z tubki i wokół otworółw śrub potem przyłożył uszczelkę , powkładał srubu odwrotnie tak aby łbami podociskały uszczelkę i wycentrowały otwory, zostawił to na jakiś czas. Jak przyschło dopiero zaczął przykręcanie.
Tak więc jeśli ten klej podsechł to raczej nie dostanie się do miski.
Trochę to mnie zdziwiło dlatego pytam, czy ktoś tak robi.
Poszukam tego filmiku i dam link to sie sami przekonacie.

Oto on http://www.youtube.com/watch?v=aVzMT6Mo ... re=channel
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 20:24 przez kszesz, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2009-05-05, 21:27

zupełnie bez sensu jest smarowanie silikonem(chyba że to nie silikon na filmie) uszczelki z korka,która i tak nie jest 100% szczelna.takie uszczelki się "pocą" przepuszczają małe ilości płynów przez swoją strukturę przy czym nasiąkają i robią się bardziej miękkie.warto po kilku dniach po założeniu takiej uszczelki lekko dokręcić uszczelnioną część bo bywa że zacznie przeciekać.do EX,do uszczelnienia miski ASB można też kupić uszczelki gumowe.które są lepsze?-nie wiem.

cooki531

2010-08-31, 17:11

Panowie u mnie jest wyciek ze skrzyni ale nistety nie moge go zlokalizowac :-( Myslalem ze to po uszczelce od miski ale po wymianie dalej ucieka. Zawsze jakas kropla ojeju wisi na tym mocowaniu linki od skrzyni obok miski olejowej. Czy ktos sie spotkal z czym takim? :-/
Piesek

BATORY

2010-08-31, 17:19

pewnie uszczelniacz wybieraka
w życiu piękne są/były/ tylko chwile....
----------------------------------------
...ale jedno wiem po latach,
prawdę musisz znać i TY,
zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy....

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”