Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

[EXII problemy z ASB] ASB-prawda czy fałsz

2009-05-19, 22:14

witam
spece od asb wymienili mi olej i filtr statycznie bo twierdzili ze tylko tak nalezy robic a nawet nie wymieniac jak nie wiadomo kiedy byla wymiana tylko dolewac olej bo nowy wyplucze osady z tarczek i bedzie sie slizgac
mi po wymianie w czasie jednistajnej jazdy sie pare razy pozlizgnela
po tygodniu nalewali olej na nowo bo podczas jazdy nastapil potezny wyciek spod rury bagnetu przy asb

[ Dodano: 2009-05-19, 22:17 ]
nadal brak mocy-nie chce przyspieszac tak jak by go skrzynia trzymala i chamuje po odpuszczeniu gazu
kick-down dziala z bardzo duzym opoznieniem dopiero po przytrzymaniu pedalu w podlodze
ogolnie straszny mul-strach wyprzedzac

[ Dodano: 2009-05-19, 22:20 ]
podczas jazdy po wrzuceniu P,NlubR, wrzucajac D zalapie po bardzo dlugim namysle lub trzeba go zostawic na jakis czas jak jest goracy
jak zimny-OK

[ Dodano: 2009-05-19, 22:22 ]
podczas redukcji przy chamowaniu slychac na dole trzask i szarpniecie a jak jest goracy to OK - co to?

[ Dodano: 2009-05-19, 22:26 ]
jak to w koncu z ta wymiana
co radzicie - ryzykowac jeszcze dynamiczna czy juz zbierac na nowa asb
domyslam sie ze 5bieg nie pasuje tylko 4 tak jak jest teraz i tylko ten model co mam bo wiem ze 4bieg byly chyba 2 rodzaje a ja niewiem jaka jest u mnie
ps.spece mowili ze w asb szwankuje elektrozaworek ale ich komp nie pokazal ktory-od czego one sa i na co maja wplyw
dzieki za wszelkie wyczerpujace info
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 07:49 przez jacek4, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

chevidan

Re: ASB-prawda czy fałsz

2009-05-20, 18:44

witam
spece od asb wymienili mi olej i filtr statycznie bo twierdzili ze tylko tak nalezy robic a nawet nie wymieniac jak nie wiadomo kiedy byla wymiana tylko dolewac olej bo nowy wyplucze osady z tarczek i bedzie sie slizgac

bzdura
nadal brak mocy-nie chce przyspieszac tak jak by go skrzynia trzymala i chamuje po odpuszczeniu gazu
kick-down dziala z bardzo duzym opoznieniem dopiero po przytrzymaniu pedalu w podlodze
ogolnie straszny mul-strach wyprzedzac
a jak wymieniali olej i jak sądzę fitr to założyli uszczelniacze na filtr?

wrzucajac D zalapie po bardzo dlugim namysle lub trzeba go zostawic na jakis czas jak jest goracy
jak zimny-OK
wygląda że skrzynia ma straty ciśnieniaz powodu nieszczelności lub się pali z jakiegoś powodu.wymiana oleju nic tu raczej nie zmieni chyba że nalali byle jaki olej.zawory w skrzyni nie powodują takich objawów.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

Re: [EXII problemy z ASB] ASB-prawda czy fałsz

2009-05-20, 19:29

jacek4, może napisz co to za fachowcy to będziemy wiedzieć kogo omijać. Niestety ale brutalna prawda.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2009-05-20, 21:21

chevidan
jak to wymieniali to miske od asb uszczelniali jakims silikonem co wytrzymuje temperatury
wiem ze to badziewie ale olej uciekl przy wejsciu rury bagnetu do asb
nie wiem co to znaczy - pali z jakiegos innego powodu
rofbor1973-ten warsztat to z czystym sumieniem antypolecam to:www.autojozefow.pl
i co ja mam dalej robic i jak z tymi wymianami-czy nie wymieniac jak nie wiadomo kiedy byla w kazdym ex. czy co dotyczy tylko mnie mam probowac dynamicznie czy nowa asb ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-05-20, 21:37

Jacek: Chevidanowi myślę chodzi o to, że jak montowali Ci nowy filtr oleju w skrzyni to zazwyczaj nie ma on zalożonej uszczelki na tym kole, ona jest w zestawie woreczku ze śrubą, mogli o tym zapomnieć, bo pewnie śrubę dali z powrotem starą, woreczek wywalili i tego oringu gumowego na filtr nie dali - to przypuszczenie ale łatwo to po prostu przeoczyć.

I może przeciekać Ci tamtędy olej (ale wewnątrz miski), bo to o czym piszesz to zupełnie jeszcze inna sprawa. Natomiast samą miskę na skrzyni to wg. mnie najlepiej jednak dawać na oryginalną uszczelkę, a nie silikon, bo wystarczy, że dali go za dużo i dociskając miskę glut mógł wyleźć bokami i wejść do środka.

Dodaję fotkę, o którch oringach gumowych ja tu piszę ;) :

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 21:53 przez kra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2009-05-20, 21:54

dzieki Kra
ja myslalem ze taka wymiana to tylko zdjac miske ,wymienic filtr i zalozyc ja zpowrotem do czego uzyli silikonu, a ze tam jeszcze jakas uszczelka,oring, sruba to nie mialem pojecia
stalem przy ex a oni robili w kanale ,widzialem ze wywalili stary filtr i wzieli nowy i to wszystko, no i jeszcze widzialem i czulem ten olej
ale teraz to mnie bierze przez nich ku...ca i załamka,rece opadaja i nie wiem juz jak ratowac te swoje ex
jacek4
kom. +48 515 276 140

Adam_2K

2009-05-20, 21:54

... miske od asb uszczelniali jakims silikonem co wytrzymuje temperatury
Fajne fahofce kurde :)
Najlepiej jak farfocle tego silikonu poszły w obieg z olejem.
Szkoda skrzyni.
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 21:56 przez Adam_2K, łącznie zmieniany 1 raz.
-pzdr-
Adam
Ford Scorpio '95 2.0 DOHC 16V ASB

Awatar użytkownika
kra

2009-05-20, 21:55

Fotke wyżej dodałem, bo nie wiem czy zauważyłeś.

chevidan

2009-05-20, 22:05

dokładnie tak jak napisał Kra.chodzi o to że na filtr oleju nie założyli uszczlek(dokłanie 2 sztuki).w większości przypadków nie ma ich w zestawie i trzeba przełożyć ze starego filtra lub dokupić osobno.w takim przypadku skrzynia może się skopcić mówiąc w skrócie,co pasowało by do objawów które opisałeś.
"najpierw się slizgała"- pompa nie zasysała oleju tylko powietrze przez nieszczelność filtra
"opory w czasie jazdy"-spalone i zblikowane tarcze w którymś ze sprzęgieł
"trzeba czekać aż ruszy-załapie"- temperatura palącego się sprzęgła uszkodziła uszczelniacz w koszu sprzęgłowym

oczywiście nie jestem prorokiem i mogę się mylić,ale taka może być przyczyna.

jeżeli dobrze opisałeś(ziterpretowałeś) co się dzieje ze skrzynią to w Twoim przypadku ponowna wymiana oleju nic nie poprawi.

ciekawi mnie też jak to się stało że z rurki wlewu oleju(miarki) miałeś wyciek po wymianie oleju.tej rurki się nie wyciąga do wymiany oleju więc dziwne że zaczęło cieknąć po jego wymianie.poza tym ta rurka oryginalnie nie jest niczym uszczelniana,jest poprostu wsadzona w korpus skrzyni i olej tamtędy nie cieknie ponieważ stan oleju w skrzyni jest poniżej połączenia skrzyni z rurką.
czy aby napewno ciekło z tego miejsca?

Awatar użytkownika
kra

2009-05-20, 22:08

A może Jackowi też za duuuuuuuuużo oleju wlali????

chevidan

2009-05-20, 22:10

albo skrzynia się zagrzała i wywaliła olej przez rurkę odpowietrzającą,a nie wlewową.

Awatar użytkownika
kra

2009-05-20, 22:10

A może jeszcze to, że wydaje Ci się, że olej wycieka przy wejsciu rurki bagnetu do skrzyni?
U mnie ta rurka kiedyć w połowie skorodowała i miałem dziurkę, przy zalewaniu nowym olejem po prostu część oleju tamtędy leciała po zewnętrznej stronie i ściakała sobie aż do wejścia do skrzynki co mogło sprawiać wrażenie, że to wyciek jest w tamtym miejscu. Kuknij jeszcze czy aby na pewno właśnie tam Ci leci.

chevidan

2009-05-20, 22:17

tylko że kolega jacek4 ma chyba silnik OHV a rurki rdzewieją w SOHC bo są za blisko kolektora wydechoego.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2009-05-20, 22:39

chwvidan
opory w czasie jazdy itp-spalone i zblokowane tarcze w kturyms ze sprzegiel-co moze pomoc?
trzeba czekac az zalapie - uszczelniacz w koszu sprzeglowym - co moze pomoc?
olej wylecial -tak mi sie wydaje z polaczenia rurki bagnetu z asb, ona latala, nie byla na sztywno przykrecona do silnika,a moze z odpowietrzenia ktore nie wiem gdzie jest
efekt byl taki ze po przejechaniu ok 70km przy pierwszym postoju na swiatlach zobaczylem dym od str kola pasazera i jak zajrzlem to olej kapal na kat.z okolicy rurki bagnetu a potem zobaczylem ze na tylnej klapie jest pelno kropelek oleju nawianych podczas jazdy
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
lisu

2009-05-20, 22:53

Jeśli ten warsztat przy torach PKP obok sklepu mercedesa to mi nie zamontowali tych uszczelniaczy i z tego co wiem lali syntetyk z beki nawet miałem gdzieś co to za olej nie zwracając uwagi na rok i model asb bo oni wiedzą lepiej
lisu

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”