Zaleciało odpowiednio przez moment spalenizną....potem wystygło,nalałem olej ale wywala od razu....masz rację że bez rozbierania nie da rady...a chłodniczka jest....dzisiaj wystygło i też próbowałem nalać to owszem skrzynia reaguje ale od razu olej jest pod samochodem...czekam jak odtaje w warsztacie po ostatnich manewrach a potem zobacze gdzie i co ....no i oczywiście się odezweNie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc że poczułeś tarczki...... Olej napewno ci wywaliło standardowo z uszczelnienia pomiędzy silnikiem i skrzynią, jak ostygła to już nie powinno cieknąć. Chłopaki kiedys pisali że latem im olej tamteędy wywaliło, ale po wystygnięciu i uzupełnieniu oleju było OK. Widzę że masz wersję USA a czy masz dodatkową chłodniczkę z przodu do ASB? jeżeli nie to proponuję wstawić i to baaardzo szybko. jeżeli uzupełniłeś olej i biegów dalej brak to niestety bez rozbierania skrzynki się nie obędzie. jezeli masz fachowca od ASB to części możesz poszukać np tu
http://midparts.com.pl/
Swąd spalenizny nie koniecznie musiał oznaczać spalone tarczki. Przegrzany olej tez pachnie niezbyt ładnie.
Te wszystkie rzeczy o których piszesz już przepatrzyłem i oczyściłem i co trzeba powymieniałem...natomiast co do tego zestawu to napewno bede zainteresowany tylko jak zwykle zapytam gdzie go znalezć lub do kogo się zwrócić....bardzo dużo mi pomogłeś i wielkie dzięki ci za to,jesteś równy GOŚĆ!!!światny manual jest dostępny pod tym adresem
http://www.therangerstation.com/tech_li ... manual.pdf
POLECAM!
Prezes FMC, nie mam dużego doświadczenia ze skrzynkami, ale wydaje mi się, że taka "przepalona" skrzynka wymaga dokładnego przeczyszczenia (z dużym naciskiem na płytę sterującą - valve body)
Nie wiem jakie masz plany co do tego auta, ale zrób przy okazji przegląd pozostałych części - skoro już masz skrzynkę na stole to warto poświęcić jej więcej uwagi aniżeli później na nowo ją zdejmować.
Taki drobiazg jak panewka pompy kosztuje ledwie 22złelektrozawory też można sprawdzić i przeczyścić. Są też fajne zestawy naprawcze do płyt sterujących, które poprawiają kilka błędów popełnionych przez inżynierów Forda (najtańszy kosztuje jakieś 24usd, ale trzeba sprowadzić z USA).
Rzuć okiem na stan pasów hamulcowych itd itp
Witaj,swoją skrzynię zjarałem bo tak jej dałem że nie bardzo da się opisać no i olej wyrzuciła a następnie się przypaliła ale wiem jedno że jak normalnie eksploatujesz i ma dobre chłodzenie to nic nie powinno się dziać (dodatkowa chłodnica nie zaszkodzi,ja montuję jeszcze mały wiatrak do nawiewu taki od motocykla)...ja też montuję czujnik temperatury i skaluję go wstępnie do 100 stopni ale to jescze bedzie wymagalo sprawdzenia....A najlepiej jak ci Hubi podpowie bo Gość się orientuje bardzo dobrze co i jak.....PozdroWitam i przepraszam że się podpinam pod temat ale moje pytanie jest związane z ASB A4LD , konkretnie chodzi mi o temperature pracy skrzyni.
Czy skrzynia biegów tak jak silnik do normalnej pracy potrzebuje odpowiedniej np. 80*C ? .Zamierzam zamontować dodatkową chłodniczkę oleju , lubię trochę pokatować EX-a i pewnie w tym wypadku lepsze chłodzenie się przyda ale nie w większości jeździ się spokojnie .Mimo że mam EX-a już ponad 2 lata to cały czas się jego ucze (a szczególnie ASB)i właśnie jeżeli ,podkreślam jeżeli (bo nie wiem ) potrzebuje odpowiedniej temp. to czy przy dwóch chłodnicach przy spokojnej eksploatacji wszystko będzie działać jak należy?
A i jeszcze jedno , chłodnica dodatkowa jest orginalna , chciałbym podłączyć ją szeregowo do układu , czy dobre kombinuje?
Tylko prosze się nie śmiać