Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Ksiaze88

Ex I problem z ASB Brak ,,D,, czasmi jest czasmi nie

2010-03-03, 18:37

problem pojawil sie 3 dni temu. podczas spokojniej jazdy skrecajac na miescie w prawo. co jak by ,,wypadl,,bieg. auto toczylo sie jeszcze troszke na chuba luzie ,potem nabralo predkosci i wskoczyla drugi bieg. postanowilem obczic poziom oleju w skrzyni. bylo go za duzo ponad 2 litry. upuscilem troszke wysysarka. olej w normie.
tak jak pisalem wczesinej. czasmi D zalapie a czasami ciagnie pomalu do przodu. a czasmi rusza normalnie:( pozostale biegi chodza bez zhrzytow bez trzasokw. Ogolnie zawsze jezdzilem tylko automatami,,bo lubie,,, ale taki problem mam pierwszy raz. Pomocy:)

Ksiaze88

Re: Ex I problem z ASB Brak ,,D,, czasmi jest czasmi nie

2010-03-03, 18:42

z gory sorka za bledy ale klawiatorka wariuje cos:)
moze to byc jak chlopaki pisali wczesniej elektronika, badz luzne sroby od plyty sterujacej??? byl bym strasznie zmartwiony jak by sie okazalo cos powazniejszego. niz ,,tylko,,elektryka

Ksiaze88

2010-03-03, 19:06

nie wiem czy zalezy to od tego ze za duzo bylo oleju czy po prostu trzeba wymienic i bedzie git?? olej smirerdzacay i paskudny hehe:) poprzedni wlasciciel chyba calkiem polozyl lage na to:)

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-03-03, 19:15

nie wiem czy zalezy to od tego ze za duzo bylo oleju czy po prostu trzeba wymienic i bedzie git?? olej smirerdzacay i paskudny hehe:) poprzedni wlasciciel chyba calkiem polozyl lage na to:)
Jak śmierdzi spalenizną i jest czarny to już po ptakach. pewnie zjarane tarczki i bóg wie co jeszcze. Sam sobie odpowiedziałeś. Zacznij od zlania tego oleju, zdejmij płytę sterującą i dokładnie wymyj. kilkakrotnie przepłukaj całą skrzynke (wymiana dynamiczna tylko!!!!) i możesz spróbowac zalac nowy olej. Oby sie poprawiło, ale uważam że skrzynka będzie się już ślizgać i bez wymiany przynajmniej tarczek się nie obędzie, a do tego trzeba zwalać skrzynkę, więc czekają cie po pierwsze koszty a po drugie trochę roboty......
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Ksiaze88

2010-03-03, 19:24

przeplukac...wymiana dynamiczna nie bardzo rozumiem???
postale biegi normalnie P R N D D 2 1 tylko to nie szczesen D. ale pod czas jazdy mozliwe to bylo?
olej smierdzi jak to olej ale fest czarny to nie jest. taki pol na pol:)
Ostatnio zmieniony 2010-03-03, 19:25 przez Ksiaze88, łącznie zmieniany 1 raz.

Ksiaze88

2010-03-03, 19:28

martwilo mie strasznie jego nadmiar w skrzyni. po co tyle bylo go wlane?? a moze tak powinno moze to jakis patent indianina???

Ksiaze88

2010-03-05, 16:03

to jak chlopaki podzucicie jeszcze jakies pomysl badz rady???????????
poniewarz chcial bym zaczac jutro naprawiac ten problem i zza bardzo nie wiem od czego zaczac:(

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2010-03-05, 18:34

Jedno pytanie - czy sprawdzałeś olej przy pracującym i rozgrzanym silniku? to ważne.

Być może jeśli faktycznie było za dużo oleju to ciśnienie narobiło ambarasu ale nie aż takie to straszne. Po prostu może być tak, że uszczelka pod płytą główną puściła. To trzeba sprawdzić najpierw, zwalić miskę, zlać olej, zdjąć filtr, zdjąć płytę główną i sprawdzić uszczelkę (są dwie z separatorem).

a jak uszczelka cała to i skoro na wszystkich innych biegach jedzie a nie na D to może też być wina elektrozaworu. Do tego przejdziemy później jak już sprawdzisz uszczelkę.

Uszczelka na schemacie to 320 i 321.
Załączniki
Body.jpg
Body.jpg (35.17 KiB) Przejrzano 3823 razy
Ostatnio zmieniony 2010-03-05, 18:38 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Ksiaze88

2010-03-05, 19:58

sprawdzalem jak byl cieply ale stal ok 1,5 godziny i sprawdzilem znowu.. mam zamiar posprawdzac jutro. odkreci miske i plyte:) oby to bylo tylko to. jak odkrece to napisze co sie urodzilo...:(

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2010-03-05, 20:24

Ale mam nadzieję, ze sprawdzałeś przy pracującym silniku... prawda?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Ksiaze88

2010-03-05, 23:33

wlasnie nie. sprawdzilem na P na rwonym miejscu parkingowym. nie sprawdzalem na zapalonym silniku... pierwszy raz w zyciu mam 4x4 w automacie. wiec za bardzo nie mam pojecia...a jakie to ma znaczenie??? czy zapalony czy zgaszony??? ja sie kompletnie nie znam:P

Awatar użytkownika
julek1270

2010-03-05, 23:47

wlasnie nie
No nie ;-) ,.... sprawdza się oczywiście na uruchomionym silniku ,
ja sie kompletnie nie znam:P
Musisz poczytać trochę wątków o skrzyni , na pewno będziesz wiedział więcej :mrgreen:
Czarny Eddie Bauer 6"lift opony 35" Big Horn Maxxis tel. 533563182

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2010-03-06, 10:23

Olej w skrzyni biegów (automat) sprawdza się tylko na włączonym silniku i przy rozgrzanej skrzyni.

Skoro zlałeś olej ze skrzyni to teraz pewnie masz go za mało i dlatego ci nie jeździ na "D". Odpal samochód, rozgrzej go, przeleć po biegach, w górę i w dół i sprawdź poziom - dolej ile trzeba - Dexron III - aż do momentu jak poziom będzie między znakami na bagnecie. Przejedź się - dopiero wtedy będziesz mógł określić czy skrzynia chodzi jak należy.

Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 10:23 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2010-03-06, 10:49

przeleć po biegach, w górę i w dół i sprawdź poziom
Ksiaze88, tylko nie mieszaj wajchą jak łyżką w zupie ;)
między zmiana każdego biegu daj mu tą małą chwilę na załapanie i dopiero pchaj następny
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Ksiaze88

2010-03-06, 12:13

wlasnie tak zrobie. zobaczymy moze to tylko olej.... zobacze i napisze:)

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”