Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Ar2r_K

Wymiana solenoidu lock up w A4LD???

2010-05-07, 00:04

Witam. Mam spory problem ze skrzynią A4ld (ford sierra 2,9 12V) jakiś czas temu zmarł lock up. Po przeanalizowaniu problemu okazało sie ze przez solenoid nie ma przepływu prądu wiec obstawiam ze padł lub kabelek od niego sie odpią (choć to by było zbyt piękne). Dzis rozebrałem sobie "zapasową" skrzynie i mało co sie nie rozpłakałem jak zobaczyłem ze trzeba całą płyte rwać zeby taką pierdołe wymienić :( I tu pytano do Was. Czy moze ktoś to robił bez zdejmowania płyty sterującej? Jest jakiś sposob na tą głupią blaszke nad solenoidem? czy mam z głowy lock up :P Aha i czy dłuższe użytkowanie skrzyni bez lock up ma jakies negatywne skutki?

Pytam u was bo widze po tematach ze podejmujecie sie napraw tych skrzyń a na innych forach wiedza na ich temat jest bardzo uboga :(

Awatar użytkownika
LukMan

Re: Wymiana solenoidu lock up w A4LD???

2010-05-07, 00:33

Po pierwsze uzyj opcji SZUKAJ (dokladnie). Po drugie zajrzyj do Dzialu Powitan ;-)

[ Dodano: 2010-05-07, 00:52 ]
"To moze pomoze" :mrgreen:
Трактор No.1....

Ar2r_K

2010-05-07, 01:19

Czytałem i szukałem juz na waszym i na innych forach dość dlugo ale nie znalazlem zadnego opisu wymiany tego wlasnie solenoidu. Bo mam juz sprawny solenoid problem tylko w wymianie. Bo skoro trzeba zwalić płyte sterującą to wymiana staje sie mocno uciążliwa i droga za razem. Dlatego zastanawiam sie nad jakimś sprytnym sposobem (być moze ocierającym sie o absurd) wymiany tego małego guwienka. Bo o ile blaszka zabezpieczająca w solenoidzie 3/4 biegu ma sens bo utrzymuje go na miejscu to nie widze zadnego sensu istnienia tej blaszki przy solenoidzie lock up bo na miejscu trzyma go śruba. I zastanawia mnie czy ktoś to robił u was?

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2010-05-07, 05:48

Jeśli chodzi o Converter Clutch Shuttle lub Converter Clutch Modulator to jeden lub nawet oba można wymienić bez zrzucania płyty sterującej.Był gdzieś fotomanual na amerykańskim forum, ale nie mogę go teraz znaleźć.

Ar2r_K

2010-05-07, 09:27

Chodzi dokładnie o tego zbója po lewej na fotografi. FOTKA Widać na niej ze przytrzymany jest blaszką której na moje oko nie da sie wysunąć bez ściągnięcia płyty co wydaje mi sie kolejnym bezsensem forda...

Awatar użytkownika
mastan

2010-05-07, 17:21

Bo skoro trzeba zwalić płyte sterującą to wymiana staje sie mocno uciążliwa i droga za razem. ?
Uciążliwa chyba trochę ,bo te kilkanaście śrub trzeba odkręcić i potem przykręcić z odpowiednim momentem ,ale czy taka droga -koszt to dwie uszczelki płyty separatora.
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”