Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
leszek_g
Model Explorera: EDGE

Ślizgało się sprzęgło a teraz nie jedzie ExIII

2010-12-23, 11:53

Do tej pory zero problemów, jeździł jak fabryka kazała. Do dziś. Ruszył z garażu jak zwykle, 5 minut jazdy, silnik ledwo się zagrzał i nagle sprzęgło (którego oczywiście nie ma w automacie) zaczęło się ślizgać, piłowałem na obrotach by zjechać ze skrzyżowania. Ujechałem tak może kilometr i padł kompletnie, nie reaguje na dodawanie gazu na żadnym biegu czy włączonych napędach. Nie było żadnych niepokojących objawów, żadnych stuków, zgrzytania, kompletnie nic. Skonsultowałem się wstępnie z Kubą, że to może być objaw braku oleju. Czy może inne sugestie? Czy te objawy sugerują coś poważnego? Co to może być?
A najbardziej mnie wkruwiło, że musiał się zepsuć dzień przed wigilią!
V4 na lato: VFR 750F
V6 na cały rok :)

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

Re: Ślizgało się sprzęgło a teraz nie jedzie ExIII

2010-12-23, 19:59

No ale olej chyba sprawdziłeś......
Podobnie chyba miał Starwind jak mu się posypała pompa oleju. Też bezgłośnie nagle stanął i dupa. Jak olej masz to go odpal i spróbuj sprawdzić czy masz ciśnienie w układzie jak nie to pompa, jak tak, to co innego. Chociaż tak czy tak pewnie skrzynka do zwalenia :-/
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
leszek_g

2010-12-23, 22:10

Na początku roku Kuba zmieniał mi olej w skrzyni, mostach, reduktorze. Nie ma wycieków, zero plam na podłodze w garażu, przejechałem ledwo może 20kkm od wymiany. Zastanawiam się, czy może latem w Chorwacji trochę się nie zagotował ale to było w sierpniu a nie wczoraj.
Miałem właśnie napisać pochwalny wpis o niezawodności i możliwości polegania na explo a tu taki zawód... :-(

Awatar użytkownika
leszek_g

2011-02-14, 19:00

Dokończę historię...spadł wąż oleju ASB do chłodniczki, wylał się prawie cały olej, komp nałapał błędów. Już jeździ znowu, na szczęście nic się nie stało.

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”