Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
sylwek25

2 szarpniecia i nie jedze - nie ma zadnego biegu

2011-02-01, 10:37

Wczoraj jadąc po córkę do szkoły zaczął szarpać prze de mną był korek wcisnolem pedal hamulca auto zwolniło następne dodając gazu obrotomierz szedł do góry tak jak na biegu N - a był na D – po chwili załapał bieg i wielkie szarpniecie i jedzie potem puściłem gaz i znowu nacisnąłem i znowu obroty Ida auto tak jak na N i szarpniecie jedzie zatrzymałem się wrzuciłem P potem D i nic niech ce ruszyć ani na biegu R –D-1-2 nic kompletnie nie działa , olej jest taki jak był nie widać żadnych zmian, nie zauważyłem na bagnecie, przed tym smigał wzorowo prawie , po dluzszych postojach typu 1 miesiac lub tydzien po pierwszym odpaleniu trzeba bylo odczekac chwile zeby zalapal bieg (30 sec) potem bylo juz normalnie kazdego dnia bylo ok.
czy to skończyła się skrzynia ?
Proszę o jakieś sugestie , dziękuje i pozdrawiam

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

Re: 2 szarpniecia i nie jedze - nie ma zadnego biegu

2011-02-01, 21:32

miałem podobne objawy,sprawdź czy jest w ogóle przekazanie napędu z reduktora na tylny wał napędowy,jeżeli na D możesz ruszyć wałem to oznacza że reduktor nie załączył napędu,musisz wtedy odkręcić shift motor i przestawić tą ośkę która wystaje z reduktora na tylny napęd (u mnie tak jest ale ja mam OHV,u ciebie będzie jakiś inny opis)jak już przestawisz -ręcznie,to wałem nie powinno się dać ruszyć.
Ale na początek spróbuj pokręcić tym regulatorem od zmiany napędów na desce rozdzielczej.
gdzieś na forum opisałem całą tą moją przygodę z brakiem napędu,tytuł był brak napędu na autostradzie,czy jakoś tak.
mam nadzieję że u ciebie właśnie to jest powodem,bo w sumie to pierdoła była.
tel. 606414212

Awatar użytkownika
qubi
Kontakt: Strona WWW

Re: 2 szarpniecia i nie jedze - nie ma zadnego biegu

2011-02-02, 17:00

Sprawdź raz jeszcze poziom oleju, po przestudzeniu (oczywiście na pracującym silniku. Objawy trochę takie jakby było go za mało, albo jakby się zagotował i spienił...
Litr benzyny wlej do żył, żebyś zły i twardy był

Tel: 794 515 220

Trochę bardziej "fordziarz", bo na podwórku Lincoln Mark VIII

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”