Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
babel

SZARPNIECIA Z R NA D I ODWROTNIE

2011-06-25, 21:16

Witam kolegów
jestem szczęśliwym posiadaczem EX I i mam taki problem - w trakcie manewrów na parkingu lekko piaszczystym dodam ze miałem włączone 4x4 ale bez LOW RANGE, coś mi stuknelo wydaje mi się w skrzyni,( silnik i skrzynie była rozgrzana po przejechaniu 60km) i pojawił się taki problem przy przełączeniu z R na D i odwrotnie są dość mocne szarpnięcia i stuknięcia, na domiar złego zaczol hałasować na moje oko pierwszy bieg po tej całej akcji, poza tym auto w trasie ładnie jedzie zmienia biegi bez zarzutu, o ile z postoju ruszam od razu na D nie ma tych szarpnięć tylko to lekkie hałasowanie pierwszego biegu na innych biegach jest cisza i skrzynia zmienia biegi jak wcześniej czyli bez problemowo.
może ktoś z was miął coś podobnego.....

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: SZARPNIECIA Z R NA D I ODWROTNIE

2011-06-25, 22:47

pojawił się taki problem przy przełączeniu z R na D i odwrotnie są dość mocne szarpnięcia i stuknięcia
stuknięcie skąd dochodzą? tył auta? przód?
na domiar złego zaczol hałasować na moje oko pierwszy bieg po tej całej akcji, poza tym auto w trasie ładnie jedzie zmienia biegi bez zarzutu, o ile z postoju ruszam od razu na D nie ma tych szarpnięć tylko to lekkie hałasowanie pierwszego biegu na innych biegach jest cisza i skrzynia zmienia biegi jak wcześniej czyli bez problemowo.
co rozumiesz przez "hałasuje pierwszy bieg" ? coś zgrzyta? obciera? chrobocze?
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

babel

2011-06-26, 07:26

stukniecie na moje oko było ze skrzyni, tak jak teraz zostało przy przełączaniu z R na D , teraz mi się przypomniało ze nie chciał pociągnąć dopiero przy trochę wyższych obrotach niż normalnie zaczol ciągnąc i wtedy pojawił się ten pierwszy stuk jak się nie mylę było to w trakcie cofania. a co do hałasu pierwszego biegu to jest buczenie 'mmmmmmmmmmmmmmmmm' nie wiem czy coś trze tam ale buczy, nic nie chrobocze nie zgrzyta, wiem ze jedynka delikatnie buczy normalnie ale teraz zaczęła robić to głośniej

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2011-06-26, 16:59

Stawiam na kończący się konwerter.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”