Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
maciejandrz

Ustawienie przepustnicy

2011-05-12, 12:43

Witam. Rozmawiałem dzisiaj z mechanikami z serwisu audi i powiedzieli mi, że w wielu pojazdach po czyszczeniu przepustnicy neleży podpiąć kompa i na nowo wprowadzić wartości położenia klapy przepustnicy. Czy tyczy się to również naszych explorerów?
Pytam, ponieważ od jakiegoś czasu (po czyszczeniu przepustnicy) przy odpalaniu na ciepłym silniku obroty wskakują nawet na 3tyś.obrotów (tak jak bym z wciśniętym pedałem gazem odpalał), po czym opadają płynnie na ok.700obr.
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

Re: Ustawienie przepustnicy

2011-05-13, 07:51

Czy tyczy się to również naszych explorerów?
nie

podane objawy sugerują lewe powietrze, albo masz zwalony elektrozawor biegu jałowego zwany silnikiem krokowym albo nieszczelnosc w dolocie

odepnij wtyczke z rzeczonego elektrozaworu na wolnych obrotach, kuter powinien zgasnac albo zaczac NAPRAWDE zle pracowac conajmniej

jezeli roznica bedzie niewielka to jak pisze - albo ebj zwalony albo dolot

ebj mozna czyscic ale jak wynika z moich doswiadczen poprawa jest chwilowa, czasami zadna, najlepiej odzalowac pln na nowy to na jakies 100kkm spokoj jest z obrotami :)
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Awatar użytkownika
maciejandrz

Re: Ustawienie przepustnicy

2011-05-14, 17:14

Speedo, dzięki za podpowiedź. Uszczelki góre i dół zmieniałem, brak nieszczelności. Ale sprawdzę ten ebj :-)
Pozdrawiam.
Maciej

Wróć do „WARSZTAT”